Home Je eerste woning kopen, hoe doe je dat?

Je eerste woning kopen, hoe doe je dat?

Gesloten omslag, verkooprecht, hypothecair mandaat, compromis, variabele rentevoet, quotiteit, aflossingstabel, JKP, erfdienstbaarheid, schuldsaldoverzekering… Voor het eerst een huis kopen, dat is echt goed voor je woordenschat. Hier is een beginnersgids in 7 stappen, met een paar links om verder te lezen. Joepie, eindelijk een hypotheek.wiki!

Een huis kopen in 7 stappen

Stap 1: bepaal je budget

Hoeveel kan ik nu eigenlijk betalen? Dat is de vraag waar het mee begint, terwijl je de immo-sites afschuimt en van je stoel valt van de prijzen. Sorry voor het evidente antwoord, maar het hangt natuurlijk af van je inkomen en je spaargeld. Toch twee tips om nu al in je achterhoofd te houden. Eén: een bank zal je zelden meer dan 90% van de aankoopsom willen lenen. Twee: er komt ook nog eens grofweg 7% bovenop de prijs die je op de immo-site ziet, vanwege het pretpakket aan notariskosten, kosten van de hypotheek en registratierechten. Let wel op want die kosten verschillen tussen Vlaanderen, Brussel en Wallonië.

Wat doet hypotheek.winkel? Een onafhankelijke schatting maken van je totaalbudget, zodat je weet waar je aan toe bent. Zonder overmoedig te zijn, maar ook zonder schrik om te durven bieden.

Stap 2: begin aan de zoektocht

Eenmaal je weet wat je droomhuis mag kosten, ga je op zoek. En dat doe je niet enkel online natuurlijk. Neem genoeg tijd om verschillende huizen in het echt te zien, zodat je een basis opbouwt om te kunnen vergelijken. Als je hartje gaat bonzen, blijf dan kritisch en laat je hoofd niet op hol brengen door je vrienden, je schoonouders of de andere geïnteresseerde kopers.

Voor de mensen rond de taalgrens is het van belang om de regels te kennen. Deze zijn namelijk verschillend in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Zowel op vlak van euro’s als op vlak van energie.

Stap 3: doe een bod

Bon, het is zover. Met zacht bevende hand schuif je een briefje in een gesloten omslag of stuur je een mail met je bod. Doe dat niet zomaar, want een bod is wel degelijk bindend. Ook als je het via sms of WhatsApp doet! Dit is dus niet het moment om er licht over te gaan, want de verkoper kan een schadevergoeding eisen als je je staart intrekt. Let er ook op dat je bod beperkt is in tijd, anders kan het een blok aan je been worden.

Wat doet hypotheek.winkel? Zorgen dat je bod juridisch in orde is. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld ons blanco bod.

Stap 4: teken een compromis

Daarmee komen we aan het compromis. Nu wordt het menens, want deze verkoopsovereenkomst is bindend en dit is ook het moment waarop je een voorschot betaalt. Het is dus een document waarbij de kleine lettertjes écht tellen. Van zodra je krabbel eronder staat, kan je niet meer terug. Nochtans heb je op dit moment het geld nog niet bij mekaar. Daarom is het belangrijk om als opschortende voorwaarde op te nemen dat de koop niet doorgaat als je binnen pakweg twee of drie weken geen lening vindt. Om zeker te zijn dat je compromis juridisch klopt, laat je het papierwerk best nakijken door een notaris.

Wat doet hypotheek.winkel? Nederlands spreken. Notarissen hebben de beste bedoelingen, maar ze hebben soms niet veel tijd. Als het allemaal Latijn wordt, dan leggen wij het nog eens uit, desnoods met een tekening erbij.

Stap 5: zoek de beste lening

De huizenjacht was spannend, maar nu komt de jacht op een lening. Die queeste is een stuk minder concreet, en tja, een stuk saaier. Maar ook dit is belangrijk, want je hangt eraan vast voor een jaar of twintig, dertig. Vraag dus niet enkel een offerte bij je eigen bank, gewoon omdat je daar ooit eens een jongerenrekening geopend hebt en sindsdien nooit meer veranderd bent. Nu is het moment om dat misschien wel te doen. Staar je niet blind op de rentevoet. Staar je ook niet blind op het jaarlijks kostenpercentage (JKP) dat de bank moet geven. Let vooral op de verborgen kosten zoals de verplichte zichtrekening, de schuldsaldoverzekering en de brandverzekering. Als je al die dingen bij mekaar telt, dan is dat tiende percentje van de rentevoet plots peanuts.

Wat doet hypotheek.winkel? Tijd besparen. Wij kennen de leenformules van 25 banken en kennen ook hun randvoorwaarden. Ons advies is gratis en neutraal.

Stap 6: stel je kredietdossier samen

De bank leent je een smak geld en wil in ruil ook weten wat jij waard bent. In je kredietdossier zitten documenten zoals loonfiches, je laatste aanslagbiljet en info over lopende leningen. Sommige banken zullen zelfs vragen dat je de waarde van het huis nog eens laat schatten — spannend, want je hebt het eigenlijk al gekocht. Voor een zelfstandige is het soms moeilijker om kredietwaardigheid te bewijzen dan voor iemand die in loondienst werkt, maar voor alles is een oplossing.

Wat doet hypotheek.winkel? Een onafhankelijk adviseur kan alle partijen met elkaar in contact brengen: jou, de bank, de schatter en de notaris. Wij spreken hun taal, maar ook de jouwe.

Stap 7: krijg de sleutel

Champagne! De verkoop is helemaal rond wanneer de akte verlijdt. De laatste handtekening zet je, maximum vier maand na het compromis, aan tafel bij de notaris of — sinds corona steeds vaker — vanop afstand via een digitale volmacht. We doen wel eens smalend over die notaris die slapend rijk wordt, maar er staat wel degelijk werk tegenover. Hij of zij zorgt dat alle documenten en attesten in het dossier zitten en regelt nu de inschrijving van de hypotheek. Vandaag is ook de D-day waarop de volledige betaling gebeurt, niet met een valies vol bankbiljetten, maar in een één-tweetje tussen de bank, de verkoper en de notaris. Nu moet jij enkel nog een mooie sleutelhanger vinden.

Wat doet hypotheek.winkel? Vooruit kijken. Want je hebt wel de beste lening afgesloten, maar misschien is dat over een paar jaar een andere. Met de juiste herfinanciering kan je duizenden euro’s besparen. Wij volgen het gratis voor jou op.

Altijd zo eenvoudig?

Niet echt, iedere aankoop kent wel zijn probleempjes en wisselvalligheden. We proberen je alvast een handje te helpen met onze gids ‘in 12 stappen naar je huis’, maar zelf daarna kunnen er nog tal van vragen opduiken. Ieder project is namelijk verschillend.

En dan heb je het nog niet gehad over waar je juist wil wonen en hebben we nog het nog niet gehad over cijfers die nog ver van je bed lijken zoals btw en andere registratierechten.

Wij raden eigenlijk aan om gewoon even bij ons een afspraak te maken. Wij leggen je met plezier en in mensentaal uit wat je zoals te wachten staat en berekenen al even hoeveel je zal kunnen lenen. Zoals je misschien al weet doen we dat zelf 100% gratis voor jou. Hoe dat kan? Wel dat leggen we hier heel eenvoudig uit.

100% zekerheid alvorens je op huizenjacht trekt?

Spring dan gewoon even binnen bij ons.

Hier vind je al onze simulatietools

Reeds ingevuld!

Hoeveel kan ik lenen?

Reeds ingevuld!

Bereken je maandlast

Reeds ingevuld!

Bereken je financieel plan

Reeds ingevuld!

Is mijn project haalbaar?

Reeds ingevuld!

Notariskosten berekenen

Reeds ingevuld!

Bereken je rentevoet

Verruim je kennis rond de hypothecaire lening

Ebook 'Een huis kopen, wat kost dat'

Een huis kopen, hoe doe je dat? Dit gratis e-book legt je stap voor stap uit wat je to do’s zijn. Succes met je woondroom!

Download

Ebook '7 aandachtspunten bij het tekenen van een compromis'

Een compromis is namelijk allesbehalve voorlopig en vraagt een aandachtige aanpak.

Download

Ebook 'In 12 stappen naar je huis'

Kwestie van te weten wat je te wachten staat, lijsten we even de twaalf grootste hoofdstukken voor je op.

Download