Home Notaris Registratierechten of verkooprechten. Wat is het, wat kost het?

Registratierechten / Verkooprechten

Een huis kopen is in de eerste plaats plezant (eindelijk een eigen stek!), maar er dient ook nog een en ander geregeld te worden. De registratierechten, of verkooprechten zoals ze eigenlijk officieel heten, zijn de belangrijkste bijkomende kost: een belasting die je moet betalen op elke bouwgrond of woning die je koopt. De kostprijs varieert naargelang de ligging van je woonst in Vlaanderen, Brussel of Wallonië.

Belangrijk om te weten: de registratierechten maken geen deel uit van de aankoopprijs, en je kan er dus ook niet voor lenen bij de bank. Zorg dus dat je goed weet hoeveel er voor jou zal bijkomen, want het zal van je spaarpot moeten komen.

De regels rond de registratierechten

Vlaanderen scoort het best, qua registratierechten. De overheid heeft ze in de voorbije jaren al een paar keer verlaagd. Vandaag betaal je nog 3% op een eerste gezinswoning. Als je belooft om het huis of appartement energiezuinig te renoveren, is dat zelfs maar 1%. Enkel op bouwgrond en tweede woningen betaal je nog 12%. Meer details staan hier.

Het standaardtarief in het Brussels gewest ligt op 12,5%, maar je betaalt niet de volle pot. Op de eerste 200.000 euro betaal je namelijk geen registratierechten in Brussel, dat is het zogenaamde abattement.

Enkel in Wallonië houdt het systeem van ‘groot en klein beschrijf’ nog stand. Het percentage hangt af van het kadastraal inkomen van de woning. Dat systeem is ouderwets en er zijn behoorlijk wat uitzonderingen bovenop uitzonderingen. We leggen het hier zo goed mogelijk uit in mensentaal.

Vlaanderen

Wallonië

Groot beschrijf: 12,5%

Klein beschrijf: 6%

Brussels gewest

0% op eerste 200.000 euro

12,5% op bedrag daarboven

Weet jij exact wat jouw budget is?

Heb je alle cijfers op een rij? Maak je financieel plan op met onze rekenmodule en je weet precies wat je budget is.

Download het ebook ‘Een huis kopen, wat kost dat?’

Stel dat jij een woning koopt voor de mooie ronde prijs van 200 000 euro. Hoeveel moet je dan rekenen aan bijkomende kosten om alles te dekken wat bij zo’n aankoop komt kijken?

Download

En dan hebben we het nog niet gehad over wat je op je lening zelf kan besparen!

Kom langs bij hypotheek.winkel. Samen gaan we op zoek naar de beste lening op jouw maat en maken we van alle valkuilen trampolines naar een beter leven.

Verruim je kennis rond de hypothecaire lening

Ebook 'Een huis kopen, wat kost dat'

Een huis kopen, hoe doe je dat? Dit gratis e-book legt je stap voor stap uit wat je to do’s zijn. Succes met je woondroom!

Download

Ebook '7 aandachtspunten bij het tekenen van een compromis'

Een compromis is namelijk allesbehalve voorlopig en vraagt een aandachtige aanpak.

Download

Ebook 'In 12 stappen naar je huis'

Kwestie van te weten wat je te wachten staat, lijsten we even de twaalf grootste hoofdstukken voor je op.

Download