Home Lening herzien: herfinancier vandaag nog en bespaar

Lening herzien: herfinancier vandaag nog en bespaar

Zin in een gratis badkamer, keuken, zetel of een reis rond de wereld? Misschien moet je dan eens denken aan een herziening van je lening. Bij het herzien van je huidige lening kan er namelijk heel wat geld te rapen liggen.

Herfinanciering

Is je lening herzien interessant voor jou?

Of zo’n herfinanciering voor jou interessant is, hangt ervan af of het voordeel van een lagere rentevoet/kortere looptijd opweegt tegen het nadeel van de bijhorende kosten. As easy as that! Nu ja, ook niet helemaal. Een nieuw betalingsplan vraagt een doordachte aanpak die we graag voor jou in handen nemen. Zo kunnen we snel berekenen hoeveel euro’s je maandelijks minder zal afbetalen en hoeveel je in totaal minder zal betalen over de hele looptijd.

Moest een herziening van je lening toch niet interessant zijn voor jou dan ben je enkel een half uurtje van je tijd kwijt. Je moet ons namelijk nooit betalen voor het geleverde werk.

Duizenden euro’s besparen op 30 minuten tijd? Het kan!

Online simulatie van je herfinanciering?

Jammer genoeg zal je bij ons geen online simulatietool vinden. We hebben lang nagedacht hoe we dit op onze website zouden ontwikkelen aangezien dit niet vanzelfsprekend is. Er spelen namelijk heel wat factoren mee die bepalen of het herfinancieren van jouw hypothecaire lening interessant is voor jou, maar vooral het totale uitgespaarde bedrag is zeer moeilijk te bepalen d.m.v. enkele korte vragen.

Redenen waarom dit momenteel een onbegonnen zaak is:

 • Rentevoeten wijzigen wekelijks. Welke rentevoet moet je nemen om te weten te komen of een herfinanciering interessant is? Lukt enkel indicatief.
 • Een vaste of variabele rentevoet? Wat past het beste bij jouw project?
 • Wil je de maandelijkse kostprijs verlagen of ook de looptijd van het krediet inkorten of verlengen?
 • Zijn er energievriendelijke verbouwingen die meegenomen worden tijdens de herfinanciering?
 • Is een interne herfinanciering mogelijk of vinden we bij een andere bank een beter voorstel?
 • Is er een opnameperiode voorzien geweest bij de start van het krediet in het kader van nieuwbouw of verbouwingen? Dit beïnvloedt de openstaande schuld.
 • Is er een voorwaardelijke korting toegestaan op de huidige hypothecaire lening? Zo ja, hoe vergelijk je dit met de kostprijs van de nieuwe lening? Nemen we de kostprijs van de voorwaarden mee in de vergelijking of nemen we die niet mee? Neem je bij je nieuwe krediet een voorwaardelijke korting of niet?
 • Wil je bij de herfinanciering de kosten van de herfinanciering mee ontlenen in het nieuwe krediet of wil je dat net niet? Sommige kredietgevers verbieden dat je die meeneemt, anderen laten het toe.
 • Moet er rekening gehouden worden met het fiscale luik van de woonbonus of hoeft dit niet? (belangrijk bij het inkorten van de duurtijd van het nieuwe krediet). Of moeten we ondertussen rekening houden met de fiscaliteit van het federale langetermijnsparen?
 • Indien we een calculator uitwerken, dan kan dat maar indicatief zijn, waarbij er maar één focus kan zijn: de maandlast, ligt die lager of niet in het nieuwe krediet. Maar moeten we niet vertrekken van wat de klant eigenlijk belangrijk vindt en waar hij zich goed bij voelt (en de lagere maandlast is daar maar een zeer beperkt element van).
 • Of liggen er misschien nieuwe projecten in het verschiet waardoor we het krediet meteen kunnen opzetten waarbij rekening gehouden wordt met het nieuwe project?

Je ziet meteen waarom het zo moeilijk is om een rekentool uit te werken die een eerlijk beeld schetst. De zekerheid om te achterhalen of een herfinanciering interessant kan zijn voor jou kunnen we pas geven tijdens een persoonlijk gesprek. Maak dus best een afspraak en wie weet bespaar jij volgende maand al een hoop euro’s uit.

Het herfinancierings-woordenboek

Vier tongtwisters over het herzien van je lening eenvoudig uitgelegd, zodat je straks perfect weet waar je bankier het over heeft. Joepie, jargon!

 • Wederbeleggingsvergoeding:
  Niet minder dan acht lettergrepen om uit te drukken dat je een compensatie of schadevergoeding moet betalen als je je krediet vroegtijdig afbreekt.
 • Kosten voor de opheffing van je bestaande hypotheek:
  Kiezen is verliezen. Je oude krediet moet worden geschrapt (ook wel ‘doorhaling’ of ‘handlichting’ genoemd) via een notariële akte, en dat kost centen.
 • Kosten voor de nieuwe hypotheek:
  Ook hier komt de notaris er weer aan te pas.
 • Vergeet niet dat er nog dossierkosten en schattingskosten kunnen bijkomen.

Gelukkig houden we bij hypotheek.winkel rekening met al deze extra kosten om te bepalen of herfinancieren voor jou een goed idee zal zijn.

Bekijk je herfinanciering in 1 van onze hypotheek.winkels in je buurt.

Twijfel je nog om je lening te laten herzien? We weten dat het voor de meesten onder jullie niet vooraan op de agenda staat. Opnieuw dat hele gedoe … Er bestaan uiteraard veel leukere dingen, maar aan de andere kant kan je door je een uurtje vrij te maken misschien wel enkele duizenden euro’s besparen. Met dat geld kan je pas leuke dingen doen, niet?