Home Simulatie Simulatie rente hypothecaire lening

Rente hypothecaire lening berekenen

Prachtig huis op het oog? Dan kan je hier al eens de temperatuur nemen voor welke rentevoet je mag verwachten op de lening. Er zijn natuurlijk veel banken en veel voorwaarden. Daarom geven we niet één rentevoet, maar een gemiddelde.

Vraagt jouw bank veel meer? Dan tonen wij de weg naar andere opties. Ken je een bank die lager gaat? Dat zou kunnen — wij nemen tenslotte een gemiddelde — maar als het een groot verschil is, bespreek dan toch eens hun extra voorwaarden met een van onze hypotheek.experts. Soms houdt een bank namelijk de rentevoet laag, maar betaal je toch extra door bijvoorbeeld verplichte verzekeringen in hetzelfde pakket.

Je woning
Voer een getal groter dan of gelijk aan 100000 in.
Je lening
Je gegevens
Als je gaat lenen, kan het op een week aankomen. In onze nieuwsbrief staat telkens wat je NU moet weten. Klik 👇

Bij een vaste rente verandert deze nooit over de volledige looptijd van je hypothecaire lening. Je betaalt dus de volledige looptijd hetzelfde vaste bedrag.

Bij een variabele rente legt de bank een formule vast die aangeeft na welke periode(s) er een herziening van de rentevoet kan plaatsvinden. De meest voorkomende opties zijn als volgt:

  • 1/1/1 → Elk jaar doet er zich een herziening voor.
  • 3/3/3 → Elke 3 jaar doet er zich een herziening voor.
  • 5/5/5 → Elke 5 jaar doet er zich een herziening voor.
  • 10/5/5 → De eerste 10 jaar een vaste rentevoet, daarna doet er zich om de 5 jaar een herziening voor.
  • 15/5/5 → De eerste 15 jaar een vaste rentevoet, daarna doet er zich om de 5 jaar een herziening voor.
  • 20/5/5 → De eerste 20 jaar een vaste rentevoet, daarna doet er zich om de 5 jaar een herziening voor.

Maak een gratis afspraak en we bekijken voor jou ook alle andere – minder voorkomende – formules.


De rentevoet is veel, maar niet alles

We kunnen het niet genoeg herhalen in koeien van letters: DE RENTEVOET IS NIET ALLES. Ja, je bankier zal er veel nadruk op leggen. Ook je vrienden zullen je om de oren slaan met hun halve percent meer of minder…

Maar na meer dan 20 jaar in de woningmarkt durven we onszelf wel experts te noemen. De laagste rentevoet is niet altijd de beste. Want wat hangt eraan vast? Verplichte zichtrekening? Brandverzekering? Schuldsaldoverzekering? Dat hele pakket samen scheelt ook (tien)duizenden euro’s, maar dat zie je niet in de rente van je hypothecaire lening.

En wat wil JIJ? Hoeveel kan JIJ per maand betalen zonder kopzorgen? Zou je liever minder leggen in het begin om de kosten te beperken? Daar bestaan allemaal oplossingen voor, maar je moet ze kennen!

Enfin — wat we willen zeggen? Maak een gratis afspraak en we spreken verder!

Hier vind je al onze simulatietools

Reeds ingevuld!

Hoeveel kan ik lenen?

Reeds ingevuld!

Bereken je maandlast

Reeds ingevuld!

Bereken je financieel plan

Reeds ingevuld!

Is mijn project haalbaar?

Reeds ingevuld!

Notariskosten berekenen

Reeds ingevuld!

Bereken je rentevoet
rente hypothecaire lening

Representatief voorbeeld rente hypothecaire lening

Je betaalt 240 maandelijkse aflossingen van 1.105,24 euro voor een woonkrediet met een onroerende bestemming van 170.000 euro, dat volledig gewaarborgd is door een hypothecaire inschrijving en een looptijd heeft van 240 maanden. De vaste debetrentevoet bedraagt 4,93%, terwijl het jaarlijks kostenpercentage 5,27% is. Bovenop de maandelijkse aflossingen betaal je ook een dossierkost van 500 euro en notariskosten van 4.081,50 euro. Het totaal terug te betalen bedrag is 269.838,70 euro.