Home Hypothecaire lening

Hypothecaire lening

Een hypothecaire lening, dat heet in simpelere bewoordingen woonkrediet. Doen die woorden een belletje rinkelen, maar heb je verder geen idee wat ze willen zeggen? Geen paniek, wij zijn er om je stap voor stap uit te leggen wat een hypothecaire lening precies is, hoe het in zijn werk gaat om er eentje aan te gaan en op welke manier je er de beste uitpikt.

Een hypothecaire lening, wat is dat?

Het werkt zo: jij, de kredietnemer, sluit een overeenkomst af met de kredietgever. Dat is meestal een bank, die na akkoord een stapel centen op je rekening stort. Daarmee kan je een huis, een appartement of bouwgrond kopen, maar evengoed een woning (ver)bouwen. Daar staat natuurlijk wel iets tegenover. Die bakstenen van jou, dat is onroerend goed, en die dienen voortaan als onderpand om je lening aan te gaan. Lees: als jij niet elke maand netjes je lening afbetaalt, dan wordt de bank eigenaar van jouw huis.

Hoeveel kost zo’n hypothecaire lening?

Hoeveel je per maand afbetaalt, hangt af van meerdere dingen, zoals het totale bedrag dat je leent, je inkomen, de waarde van je pand, je eigen middelen, lopende leningen… Ingewikkeld boeltje, maar geen paniek: wij helpen je uitvogelen hoeveel een hypothecaire lening voor jouw droomhuis kost.

Geld lenen kost ook geld

Juist ja, de rentevoet: de rente die je betaalt over het geleende bedrag. Als we je wat advies mogen geven: staar je niet blind op de meest voordelige rentevoet. Zo vergeet je namelijk andere belangrijke kosten, zoals allerlei dure verzekeringen die bij je lening komen kijken. Gouden raad van tante Hypotheekaat.

Vaste of variabele rentevoet?

Naast het percentage maak je ook keuzes over de variabiliteit van je rentevoet. Kies je voor een vaste rentevoet? Dan betaal je een vast percentage zolang je lening loopt. Ga je voor een variabele rentevoet? In dat geval bestaan er rentevoeten die elk jaar wijzigen, maar er zijn er ook waarbij je rentevoet bijvoorbeeld pas na 16 jaar verandert. Hier hebben we alvast de voor- en nadelen van beide op een rijtje gezet. Choose wisely, maar onthou vooral dat wij klaarstaan om je te helpen!

Looptijd hypothecaire lening

Een hypothecaire lening duurt minimaal tien en maximaal dertig jaar. De looptijd van je woonkrediet is belangrijk, want die bepaalt niet alleen je rentevoet maar ook je maandelijkse kosten. Stel, je leent 300.000 euro op 20 jaar, dan betaal je per maand ongeveer 1.700 euro af. Doe je dat over 25 jaar, dan betaal je maandelijks ongeveer 1.500. Trouwens: hoe langer je lening loopt, hoe meer je op het einde van de rit in totaal zal betaald hebben. Bereken hier jouw specifieke woonkrediet.

En dan zijn er ook nog eens extra kosten

Wanneer je een woning koopt en een hypothecaire lening aangaat betaal je daarbij heel wat extra kosten. Van notariskosten over registratierechten tot schattingskosten: met onze handige tool bereken je een simulatie van je woonkrediet.

Verzekeringen alom

Naast die extra kosten (en natuurlijk je woonkrediet zelf), ben je ook verplicht een aantal verzekeringen af te sluiten. Van een brandverzekering tot een schuldsaldoverzekering, wees maar zeker dat je heel wat geld uitspaart wanneer je eerst even prijzen vergelijkt. Om appelen met appelen te vergelijken en je niet te verliezen in het eindeloze aanbod, kan je bij ons terecht.

Legaal belastingen ontduiken

De woonbonus werd in 2020 begraven. Maar daar stopte het gelukkig niet, want er zijn nog manieren om te besparen op belastingen wanneer je een woning koopt.

Wij leggen je graag uit wat verder de mogelijkheden zijn om het fiscaal zo interessant mogelijk te maken.

Eerste keer?

Koop je voor de eerste keer een huis of heb je al wat meer ervaring? Ben je van plan er zelf te gaan wonen, wil je het verhuren of ga je het gebruiken als vakantiebestemming? Koop je iets in het binnen– of buitenland? Wanneer je een woonkrediet aangaat hangt aan al die vragen een verschillend verhaal vast. En wij, wij hebben de antwoorden.

Welke soort afbetaling?

Een hypothecaire lening aangaan waarbij iedere maand een deel rente en een deel kapitaal terugbetaald wordt, da’s op het eerste gezicht een logische beslissing. Maar wanneer je bijvoorbeeld binnen een aantal jaren een grote som geld verwacht, is dat plots minder logisch. Ook hier heb je dus tal van opties. Wil je de eerste jaren meer of net wat minder afbetalen? Ook hier zal je een keuze moeten maken.

hypothecaire-lening-berekenen

De beste hypothecaire lening

Die hypothecaire lening aanvragen wordt hoogstwaarschijnlijk de duurste beslissing van je leven. En dan kan je er ook nog eens van op aan dat het eerste voorstel dat je van je bank krijgt, niet meteen het beste zal zijn. Zeker weten dat je een goed voorstel beet hebt is niet gemakkelijk. Vergelijken met vrienden en familie is geen waterdichte strategie, en soms slaan rentevoeten van vandaag op morgen helemaal om.

En dan gaan we er nog eens van uit dat de rentevoet volledig je woonkrediet bepaalt. Niets is minder waar, want banken halen hun grootste inkomsten niet uit dat ene blinkende percentage waar alle aandacht naartoe gaat. Waaruit dan wel? De dure brand- en schuldsaldoverzekeringen die je moet afsluiten om die lage rentevoet te kunnen bemachtigen.

Dringend nood aan orde in de chaos?

Het mag duidelijk zijn: de beste hypothecaire lening vinden is niet simpel. En dan duiken er ook nog eens kleine lettertjes op, vol addertjes onder het gras. Het liefste zet je het op een gillen, want het is geen eerlijke strijd.

Dat weten bij hypotheek.winkel ook. Ons doel? Het gillen tot een minimum beperken en jou bijstaan in je zoektocht naar de juiste hypothecaire lening zodat jij die in alle rust en zekerheid kan afsluiten.

Hier vind je al onze simulatietools

Reeds ingevuld!

Hoeveel kan ik lenen?

Reeds ingevuld!

Bereken je maandlast

Reeds ingevuld!

Bereken je financieel plan

Reeds ingevuld!

Is mijn project haalbaar?

Reeds ingevuld!

Notariskosten berekenen

Reeds ingevuld!

Bereken je rentevoet