Brandverzekering

De brandverzekering is met afstand de populairste schadeverzekering bij eigenaars en (ver)huurders van woningen. Al is de naam nogal misleidend, want een brandverzekering doet eigenlijk meer dan je hachje redden als het brandt. Daarom: alles wat je moet weten over brandverzekeringen, van waar ze precies voor dienen tot hoeveel dat allemaal kost.

Een brandverzekering, waar dient dat juist voor?

Een brandverzekering beschermt je woning en je inboedel tegen schade. Da’s dus niet alleen brand, maar schade in de brede zin. Meteen ook de reden waarom een brandverzekering ook een woonverzekering wordt genoemd: ze dekt ook allerlei andere soorten directe en indirecte schade. Waterschade, stormschade, sneeuwschade, vandalisme… De lijst is lang.

Daar bovenop beschermt een brandverzekering je ook in het geval dat jouw malchance anderen in de problemen brengt. Lees: het stroomde over in je badkamer en dus is het plafond van je onderburen naar de vaantjes? No problemo, je brandverzekering dekt de kosten. Geen overbodige luxe, dus, die polis.

Wat je brandverzekering sowieso dekt

Hoe dan ook beschermt een brandverzekering je tegen schade aan het gebouw door…

  • een brand, explosie of implosie
  • een luchtvaartuig
  • een dier
  • een auto na een aanrijding
  • een omgevallen boom
  • inbraak (let op: soms is dat enkel op voorwaarde dat je ook een diefstalverzekering afsluit bij je makelaar)
  • natuurrampen (uitgezonderd in potentieel overstromingsgebied)
  • aanslagen en terrorisme
  • arbeidsconflicten
  • blikseminslag, storm en hagel
  • rook en roet
  • stookolie
  • water
  • glasbreuk

Wat je brandverzekering ook nog kan dekken

Best een indrukwekkend lijstje, toch? Maar we zijn er nog niet. Want naast die standaarddekkingen zijn er nog opties die je verzekeraar je mag aanbieden. Die kan je niet zelf kiezen, ze zijn gewoon inbegrepen in je verzekering. Zo’n aanvullende dekking gaat vaak over kosten die bij een schadegeval komen kijken, en dus niet over de schade zelf.

Een brandverzekering beschermt je dus bijvoorbeeld ook tegen kosten…

  • wanneer een expert ter plaatse komt en er expertisekosten mee gemoeid zijn
  • om schade te voorkomen of om de schade die ontstaan is zo beperkt mogelijk te houden — dat heet bereddingskosten
  • voor huisvesting wanneer je huis onbewoonbaar is verklaard
  • als je beschadigde goederen moet slopen
  • voor puin dat opgeruimd en vervoerd moet worden
  • voor de opslag van je inboedel tijdens herstellingswerken aan je woning
  • voor burgerlijke aansprakelijkheid van je woning
  • voor schade aan derden waar jij voor opdraait
brandverzekering

En dan zijn er nog dekkingen waar je zelf voor kiest

Nee, we zijn er nog altijd niet. Want je kan bovenop al die extra’s nog eens kiezen voor, euh, extra extra’s. Aan jou de keuze om voor opties genre diefstalverzekering of een verzekering voor onvoorziene kosten te gaan. Die zitten niet standaard in het pakket, maar je hoeft het maar te vragen aan je verzekeraar. Hij zal je met plezier op je wenken bedienen.

Is een brandverzekering verplicht?

Ja en nee. Als huurder of verhuurder ben je verplicht om een brandverzekering af te sluiten. Als je in je eigen huis woont en die woning dus niet verhuurt, ben je niet verplicht om er een te nemen. Theoretisch gezien dan, want in de praktijk zal je bank je vaak verplichten om een brandverzekering te nemen. Anders krijg je waarschijnlijk geen hypothecaire lening van hen. Enkel gebouw weliswaar, inboedel is niet verplicht.

Een woonst kopen is een spannende stap, maar ook een grote hap uit je budget. Daarom wil je als eigenaar je woning zo goed mogelijk beschermen, toch? Een brandverzekering helpt je om hoge herstellingskosten de baas te kunnen als het misloopt. Gouden tip van de dag: sluit je verzekeringen af op het moment dat je iets nieuws koopt, niet achteraf. Zo is de kostprijs verzekerd, en niet wat je uitgebrande dak of ingeslagen ruit nog waard was net voor het noodlot toesloeg.

En wat kost een brandverzekering?

Wat je betaalt voor een brandverzekering hangt af van een aantal factoren. Zo betaal je meer wanneer er een hoger risico is op schade. Logisch. Aan glas komt bijvoorbeeld al sneller schade dan aan baksteen. Hetzelfde verhaal wanneer er een hoger risico is op inbraak, doordat je besloten hebt je woning ergens in de brousse te bouwen, zonder alarmsysteem. Kies je voor extra dekkingen, dan zal je brandverzekering natuurlijk ook wat duurder uitdraaien.

Nog iets dat meespeelt, is de waarde van je woning of appartement. Hoe duurder je woonst, hoe hoger de prijs van je verzekering. Wat ook telt is de franchise: het minimumbedrag dat je zelf nog moet betalen bij een schadegeval.

En dan zijn er ook nog eens verschillen in de dekkingen en de uitbetalingen van vergoedingen tussen de verschillende verzekeraars. Fieuw! Chance dat wij er zijn om die voor jou te vergelijken.

En dan hebben we het nog niet gehad over wat je op je lening zelf kan besparen!

Kom langs bij hypotheek.winkel. Samen gaan we op zoek naar de beste lening op jouw maat en maken we van alle valkuilen trampolines naar een beter leven.

Verruim je kennis rond de hypothecaire lening

Ebook 'Een huis kopen, wat kost dat'

Een huis kopen, hoe doe je dat? Dit gratis e-book legt je stap voor stap uit wat je to do’s zijn. Succes met je woondroom!

Download

Ebook '7 aandachtspunten bij het tekenen van een compromis'

Een compromis is namelijk allesbehalve voorlopig en vraagt een aandachtige aanpak.

Download

Ebook 'In 12 stappen naar je huis'

Kwestie van te weten wat je te wachten staat, lijsten we even de twaalf grootste hoofdstukken voor je op.

Download