Home Tweede woning

Tweede verblijf of opbrengsteigendom? Dit moet je weten

Dat de Belg een baksteen in zijn maag heeft, dat wisten we. En onze buik is vaak nog groot genoeg voor een tweede als dessert. Iets kleins aan zee of in de Ardennen, een projectje in de Provence of studentenkoten om te verhuren: vastgoed blijft een typische investering.

Heeft hypotheek.winkel daar ook tips voor? Altijd.

Je moet geen viroloog of beleggings-expert zijn om de grafiek van de vastgoedprijzen te snappen. Die gaat al meer dan tien jaar flink omhoog. Het verleden is natuurlijk geen garantie voor de toekomst, maar bon, van geld op een spaarboekje hoef je al zeker niets te verwachten.

Toch al één waarschuwend vingertje: houd rekening met de klimaatdoelstellingen. Of je nu zoekt voor jezelf of om te verhuren, de energieverslindende panden zullen wel degelijk aan waarde verliezen.

De regels worden hoe dan ook strenger.

Koop dus vooruitziend, of houd tenminste rekening met serieuze renovatiekosten.

En dit is niet het volledige verhaal.

Als je ook wil investeren in een garage of in een paar hectare landbouwgrond, wil je weten hoeveel registratierechten te betaalt, of als je wil weten wat zo een tweede verblijf kan opleveren aan fiscale voordelen — al die vakjes op de belastingbrief! — spreek je best eens met onze experts.