Tweede verblijf in België.
Voor een tweede verblijf aan de kust of in de Ardennen zal je, net zoals bij een eerste huis, niet de volle pot kunnen lenen. De bank verwacht meestal een eigen inbreng van 20% en daar zijn de registratierechten nog niet in meegeteld. Die liggen trouwens hoger voor een tweede verblijf: 12% in plaats van 3% voor een eerste huis.
Een goed gevulde spaarpot?
Je hebt best een goed gevulde spaarpot klaar staan als je aan dit avontuur begint, want de lening van de bank zal zeker niet alles dekken. Je kan een extra hypotheek nemen op je eerste huis, maar dat is maximaal voor 80% van het aankoopbedrag. Een hypotheek in tweede rang heet dat, en de bank wil er gerust in zijn dat hun waarborg verzekerd is. Hier lees je hoeveel spaargeld je minimaal zal nodig hebben.
De wederopname
Er bestaat ook zoiets als een ‘wederopname’: dan leen je opnieuw een bedrag dat je al afgelost had. Of de bank dat zien zitten, hangt er vanaf hoeveel je al betaald hebt en hoe lang je nog te gaan hebt. Als er geen ruimte voor is, dan wordt het of een totaal nieuw krediet, bij dezelfde of een andere bank. Het is een lastig evenwicht, dus vraag raad bij hypotheek.winkel als je niet wil koorddansen.
En dit is niet het volledige verhaal.
Als je ook wil investeren in een garage of in een paar hectare landbouwgrond, of als je wil weten wat zo een tweede verblijf kan opleveren aan fiscale voordelen — al die vakjes op de belastingbrief! — spreek je best eens met onze experts.