Home Blogs

Blogs

Waarmee kunnen je ouders helpen bij een hypothecaire lening?

“Mama en papa, we gaan iets kopen!” Dat klinkt veel ouders als muziek in de oren. Anderen worden er een tikje zenuwachtig van. Ze zouden niets liever willen dan je te helpen, maar veel geld hebben ze niet op overschot. Nochtans zijn er allerlei manieren waarop ze kunnen steunen. Stuur hen misschien eens dit lijstje, en bespreek het zondag bij de koffie?

lees meer
renovatie

Is jouw aannemer betrouwbaar? En hoeveel voorschot mogen ze vragen?

Bouwfirma’s en aannemers vragen steeds hogere voorschotten… en steeds vaker gaan ze failliet. Die twee gegevens samen zijn weinig geruststellend voor wie gaat bouwen of verbouwen. Wil je vermijden dat jouw droomproject een nachtmerrie wordt? Hieronder een snelcursus ‘slapen op twee oren’.

lees meer
variabele rentevoet

2024, het jaar van de variabele rentevoet?

Wij Belgen zijn bijzonder voorzichtig met leningen aan variabele rentevoet. Zelfs wanneer we bijna zeker zijn dat de rente in de toekomst zal dalen, gaan we tóch nog voor een vaste rente (die ons duizenden euro’s meer kost). “Beter één vogel in de hand dan tien in de lucht”, zo hebben we het van de bomma geleerd. Dat zou dit jaar wel eens kunnen veranderen. 

lees meer

Waarom vastgoed het altijd steengoed doet

Wie een beetje geld overheeft, kan er maar beter iets mee doen. Op een spaarboekje brengen je centen niet veel meer op dan onder je matras. Beleggen in aandelen is dan weer voor veel mensen te spannend. Een tussenoplossing is de staatsbon: lage opbrengst, maar 100% safe. Maar wat met vastgoed? Hoe veilig is een investering in een tweede verblijf of opbrengsteigendom?

lees meer

Dag staatsbon, hallo droomwoning?

Omcirkel 4 september 2024 maar in je agenda. Dat is precies één jaar na de lancering van de hyperpopulaire staatsbon-op-één-jaar. Dan komt al het geld (plus percentje) in één smak weer op de markt. Tel die nullen maar: 22.000.000.000 euro. Miljaarde, wat moet er met al dat geld gebeuren?

lees meer
renovatie

Renoveren is geen kwestie van óf, maar van wanneer

Op 4 september 2024 gaat er een financiële schok door ons land. Maar liefst 22 miljard euro zal vrijkomen op de vervaldag van de staatsbon — een absoluut record. Dat is 30.000 euro (!) per gezin. Sommigen zullen dat geld naar hun spaarboekje versluizen, anderen zullen een nieuwe belegging zoeken. Maar de slimste van de drie biggetjes? Die steekt het in een energetische renovatie.

lees meer

Nieuwe spelregels rond herfinanciering: een slag in het water?

Zijn de rentevoeten aan het zakken? Dat steekt. Zeker voor wie destijds aan een vaste rentevoet geleend heeft. Misschien is het dan wel interessant om je lening te herzien? Als het aan minister Dermagne ligt, betaal je binnenkort geen kosten als je daarvoor bij je eigen bank blijft. Ga je daar ook winst mee doen? Pas vraiment… 

lees meer
overbruggingskrediet

‘Verplichte’ verzekeringen bij de lening staan op de helling

Koppelverkoop, dat wil zeggen dat je een trui koopt en daar bijvoorbeeld een tweede bij krijgt aan halve prijs. Zoiets mag in de winkel, maar het is verboden voor financiële producten. Wat daarentegen wél mag, in de wereld van banken en verzekeringen, is gebundelde verkoop.

lees meer

Verborgen gebreken na de koop: wat nu?

Het is de nachtmerrie van elke koper. Je draait voor het eerst de sleutel om van je eigen huis, en dan… “Rook dat hier ook al zo muf tijdens de rondleiding?” “Zit daar een barst in de muur?” “Hmm, de douche gorgelt als ik het toilet doortrek.” Wat kan je nog doen aan verborgen gebreken, als de verkoop helemaal rond is?

lees meer

De Renovatielening – welke opties zijn er om je EPC te optimaliseren?

We moeten met zijn allen een betere energiescore halen en we zijn nog lang niet thuis. Maar zo een energiezuinige verbouwing kost soms een arm en een been. Welke formules bestaan er om daarvoor te lenen en wat zijn de voor- en nadelen?

lees meer

Renovatieplicht zet extra druk op scheidende koppels

De renovatieplicht dient om onze huizen duurzamer te maken. Maar als onze relatie niet duurzaam blijkt, zorgt ze voor een lelijke verrassing. Eentje waar het gescheiden koppel een financiële kater aan overhoudt en waar de nieuwe koper wel bij vaart. Hoezo?

lees meer
hypothecaire-lening-berekenen

Een huis met een EPC van E of F — kopen of lopen?

Huizenjagers stappen er tegenwoordig in een wijde bocht omheen: de panden met een energiescore van E of F. Begrijpelijk. Want die huizen verslinden niet alleen energie, maar ook geld, vanwege de renovatieplicht. Binnen de 5 jaar moet de score naar D of beter, met alle kosten vandien. Het nadeel is evident, maar heeft elk nadeel ook zijn voordeel? Tijd voor een nuchtere blik.

lees meer
1 2 3 9