Home Blogs

Blogs

Wat verandert er in 2024 voor kopers, bouwers, huurders en eigenaars van een woning?

Dat het nooit stilstaat, op de huizenmarkt! Kijk maar naar de regels en afspraken die veranderen in 2024 — sommige daarvan hebben een behoorlijke impact. Dit zijn volgens ons de belangrijkste vijf. Spoiler alert: je zal meestal meer betalen.

lees meer

Wat zijn de valkuilen van Biddit? Dit moet je weten.

Biddit boert goed. Het platform bestaat nog maar sinds 2019, maar dit systeem van online bieden heeft intussen de meeste openbare verkopen vervangen. Niet verwonderlijk, want het werkt. Hier zijn een paar tips voor wie er zich aan wil wagen.

lees meer

Vanaf 2024 verdwijnt de ‘federale woonbonus tweede woning’

Belangrijk nieuws voor wie een tweede woning wil kopen: zorg dat de akte nog in 2023 getekend geraakt. Dan kan je nog net genieten van het voordeel op “federaal langetermijnsparen voor kapitaalsaflossingen van niet-eigen woningen”. In de volksmond: de woonbonus tweede woning. Vanaf 1 januari 2024 gaat dat belastingvoordeel op de schop.

lees meer
hypotheekwinkel

Quotiteit: “Je mag maar voor 90% van de waarde van je huis lenen.” NIET WAAR!

Het is misschien wel het meest hardnekkige cliché over hypothecaire leningen: dat je nooit voor de volle pot kan lenen als je een huis koopt. Read our lips: dat is niet waar. Er zijn wel degelijk formules waarbij je 100% van de waarde van het huis zal krijgen.

lees meer

Notariskosten lenen, kan dat vandaag nog?

Bovenop de prijs van je huis komen nog registratierechten en notariskosten. Reken in totaal toch op 6 à 7% extra die je niet mee kan opnemen in je hypothecaire lening. Daarvoor halen we meestal ons spaarvarken leeg tot op de laatste cent.

lees meer

Moet ik wachten met kopen tot de rentevoeten weer dalen?

De eerste ballonnetjes rond dalende rentevoeten worden opgelaten. Aarzelend. In de zomer en het najaar van 2023 zullen ze waarschijnlijk nog wat stijgen, om dan misschien, hopelijk, te gaan dalen. Voor de duidelijkheid: de rentevoeten zijn nog niét gedaald. Vergelijk het met een bergetappe in de Tour de France: we zitten nu op twee kilometer van de top en we zijn redelijk zeker dat daarop een afdaling zal volgen. Maar hoe sterk die daling zal zijn, en hoe lang ze zal duren, daar kunnen we geen verkenners op afsturen.

lees meer
30 jaar lenen

Hypothecaire lening op 30 jaar: Slimme keuze of financieel risico?

De banken pakken er graag mee uit. Bij hen heb je een hypothecaire lening op 30 jaar! Sommigen stellen het voor als een nieuwe formule, maar dat is het helemaal niet. Wat wél waar is, is dat er lang stof op gelegen heeft. Niemand ging hiervoor toen de rente laag stond. Anno 2023 ligt dat wel anders, met die rente. Dus waar staan we nu?

lees meer

Dankzij de Garantiestelling moet je geen voorschot betalen

Wanneer je een compromis tekent, vraagt de verkoper bijna altijd boter bij de vis: een waarborgsom van 10%. In de volksmond: het voorschot. Op een paar dagen tijd moet je dan ineens tienduizenden euro’s op tafel leggen. Dat is geen kleintje, vooral omdat je op dat moment nog niets geregeld hebt voor de lening. Het is stress die je vanaf nu kan vermijden dankzij de Garantiestelling.  

lees meer

De rente staat hoog. En toch zijn er redenen om nu te kopen.

De rente is ferm gestegen. Dat is een feit. De conclusie voor veel mensen — en sommige kranten — is dat je maar beter je woondroom opbergt voor een tijdje. Dat is toch maar een stuk van het verhaal, omdat ze niet altijd naar het grotere plaatje kijken.

lees meer

Wat doet hypotheek.winkel eigenlijk?

We gaan niet te veel reclame maken voor hypotheek.winkel. Jullie zullen zelf wel beslissen of wij van dienst kunnen zijn. Maar dan moet je wel eerst weten wat we doen natuurlijk.

lees meer
overbruggingskrediet

‘Verplichte’ verzekeringen bij de lening staan op de helling

Koppelverkoop, dat wil zeggen dat je een trui koopt en daar bijvoorbeeld een tweede bij krijgt aan halve prijs. Zoiets mag in de winkel, maar het is verboden voor financiële producten. Wat daarentegen wél mag, in de wereld van banken en verzekeringen, is gebundelde verkoop.

lees meer
omgekeerde hypotheek

De omgekeerde hypotheek: jouw woning als extra pensioen

Normaal ga je bij de bank om geld te lenen voor een huis. Maar van zodra het afbetaald is, zou je ook de zaak kunnen omkeren: je huis verkopen aan de bank, en hen aan jou laten betalen. Klinkt absurd? Nee hoor.

lees meer
1 2 3 7