Home Notaris Notariskosten | Zes vragen en antwoorden over wat je moet betalen

Notariskosten

‘Verplicht’ is een woord waar niemand vrolijk van wordt. Daarom hebben we alle verplichte materie rond de notariskosten even voor jou samengevat. Kwestie van er snel van af te zijn. Eerlijk: korter dan dit zul je het niet vinden. Vijf vragen en antwoorden die je op je spiekbriefje mag noteren.

Notariskosten in vijf vragen

Wat moet ik betalen?

Drie voornaamste dingen: je verkooprechten of registratierechten, het ereloon van de notaris en de leningskosten. Netjes op één hand te tellen. Wil je echt alle kosten op een rijtje download dan dit Ebook en dan ben je meteen volledig mee.

Wat kost dat, die verkooprechten?

Dat hangt af van wat je kocht en waar. In Vlaanderen betaal je dus een andere som dan in Wallonië en Brussel. Wat je juist aan verkooprechten zal moeten betalen vind je hier terug.

Wat als het mijn eerste huis is?

Dan heb je geluk in Vlaanderen, want dan heb je recht op het voordeeltarief van 3% i.p.v. 12% bij een tweede woning. Je kan zelf genieten van een korting indien de aankoopprijs <= € 220 000 is (of € 240 000 indien het pand gelegen is in de Vlaamse rand of een van de kernsteden). Dat komt neer op maar liefst € 2 800. Mooi meegenomen toch?

Je maakt zelf kans op het betalen van 1% registratierechten wanneer je ingrijpend energetisch renoveert Niet alle renovaties vallen natuurlijk onder het verlaagd tarief van 1%. De overheid hanteert een eigen definitie van wat precies een “Ingrijpende energetische renovatie” inhoudt en die definitie kan je hier terugvinden. Je zal wel binnen een termijn van 5 jaar moeten bewijzen dat je aan alle voorwaarden voldaan hebt om recht te hebben op je 1%.

Tarief vanaf 2022 Vermindering bescheiden woning
Enige eigen woning 3% € 2 800
Energetische renovatie 1% € 960

In Brussel en Wallonië gaat het er iets eenvoudiger aan toe. In Brussel betaal je gewoon 12,5% registratierechten. In Wallonië zit je ook aan die 12,5%, maar ook hier maar je kans op een lager percentage (6%) indien je een bescheiden woning aankoopt.

Wat kost het als ik al een huis heb?

Je hebt tot eind 2023 de keuze tussen twee opties. Enerzijds kan je kiezen voor de nieuwe tarieven (3% of 1% bij een energetische verbouwing) of kies je voor de oude tarieven (6% of 5% bij een energetische verbouwing).

Je verkooprechten zijn meeneembaar op voorwaarde dat er niet meer dan twee jaar zit tussen beide aankopen. Het bedrag is begrensd op € 13 000. Je zal dus voor 31 december 2023 een nieuwe woning moeten kopen indien je hiervan wenst te profiteren.

Het is dus wat rekenwerk om te bepalen wat voor jou het meest voordelige scenario is. Wij rekenen het graag voor je uit.

Hoeveel bedragen die notariskosten?

Het ereloon van de notaris is altijd een percentage van de verkoopprijs. De grootorde daarvan schuift mee op met het totaalbedrag. Als vuistregel kun je onthouden dat je op een bedrag van € 200 000 ongeveer € 2 164 aan erelonen betaalt. Wil je de notariskosten berekenen dan kan dat via onze simulatietool.

Goed nieuws om af te sluiten? De notariskosten dalen lichtjes in 2023.

Tof jargon om helemaal mee te zijn bij de notaris

De notariskosten bestaan uit vijf onderdelen.

  • Registratierecht: 1% van het leenbedrag
  • Inschrijvingsrecht: 0,30% van het leenbedrag
  • Het loon van de hypotheekbewaarder, die alles met de hand in het register noteert
  • Percentage van het leenbedrag als honorarium van de notaris
  • Aktekosten

De notariskosten toegepast op jouw project?

Laat ons het totaal eens in een financieel plan gieten voor jou. Zo zijn we weer een stapje dichter bij je eigen woning zonder de kosten van de aankoop van je woning te overzien.

En dan hebben we het nog niet gehad over wat je op je lening zelf kan besparen!

Kom langs bij hypotheek.winkel. Samen gaan we op zoek naar de beste lening op jouw maat en maken we van alle valkuilen trampolines naar een beter leven.

Verruim je kennis rond de hypothecaire lening

Ebook 'Een huis kopen, wat kost dat'

Een huis kopen, hoe doe je dat? Dit gratis e-book legt je stap voor stap uit wat je to do’s zijn. Succes met je woondroom!

Download

Ebook '7 aandachtspunten bij het tekenen van een compromis'

Een compromis is namelijk allesbehalve voorlopig en vraagt een aandachtige aanpak.

Download

Ebook 'In 12 stappen naar je huis'

Kwestie van te weten wat je te wachten staat, lijsten we even de twaalf grootste hoofdstukken voor je op.

Download