Home Blogs Mijn huis heeft een EPC van E of F. Krijg ik nu nog een lening?

Mijn huis heeft een EPC van E of F. Krijg ik nu nog een lening?

De EPC-score van je huis is geen detail. De overheid verplicht elke koper om binnen de vijf jaar te renoveren naar score D of beter. Maar ook de bank kan dwarsliggen als je een lening wil vragen. Waar moeien zij zich eigenlijk mee? Tja, ook bij hen is het van moeten.

Banken hebben niet graag energieverslindende woningen in hun portefeuille. De reden is simpel: die huizen zakken in waarde. Als Renaat vandaag 300.000 euro leent voor een belle époquehuis met enkel glas, en dat huis is binnen vijf jaar maar 275.000 euro meer waard, dan heeft de bank een probleem als Renaat niet meer betaalt en ze het pand moeten verkopen. Als er dan nog eens honderden Renaten zijn, door een economische crisis bijvoorbeeld, dan gaat er een gevaarlijke sneeuwbal aan het rollen.

De bank is strenger dan de staat

Wie een huis met E of F aankoopt, zal het pand van de overheid verplicht moeten renoveren naar minstens een D. Maar sommige banken gaan al een stuk verder. Je hoort bijvoorbeeld stemmen opgaan van kredietgevers die enkel nog A-huizen in hypotheek willen tegen 2050. Dat lijkt eindeloos veraf, maar wie vandaag wil lenen op 30 jaar kan daar dus nu al niet meer terecht met een letter B. Tenzij je belooft om te renoveren.

Beloven is zelfs niet genoeg. De bank eist boter bij de vis: de werken moéten met een lening gefinancierd worden (niet met je spaargeld dus) en je zal de centen pas krijgen als je hen de facturen van de werken doorstuurt. Dat zijn bijzonder strenge voorwaarden. Hun houding is logisch, omdat ze zeker willen zijn dat het energielabel zakt. En ze zijn dat maar zeker als de renovatie effectief doorgevoerd is.

De bom moet nog barsten — wees er klaar voor

Zijn de banken dan zo begaan met het milieu? Wie weet. Maar het zal toch meer te maken hebben met Europese regels rond ESG, waarbij de E staat voor Environmental. Elke bank wil dat label verdienen, en dat moeten ze in doelstellingen vertalen. Voor woonkredieten is het simpel: wat tegen 2050 niet voldoet aan energielabel A is niet goed genoeg voor Europa. En de banken zijn nu al aan het aftellen.

Een kleine voetnoot bij dit alles: niet alle banken zijn nu al even streng. Geen paniek dus. Bij hypotheek.winkel kennen we alle voorwaarden van 25 kredietgevers, dus we zullen meestal nog wel een oplossing vinden voor dossiers met een score D of een looptijd van 30 jaar. Waar het vooral om gaat nu, is dat je een plan moet hebben voor de jaren die komen.

Geen paniek, praat eerst met ons

Onze hypotheek.experts kunnen helpen om jouw woning stapsgewijs energievriendelijk te maken. Soms is dat gewoon gezond boerenverstand: installeer nu bijvoorbeeld geen nieuwe keuken als de vloer er binnen een paar jaar uit moet voor nieuwe verwarming. Maar ze helpen ook bij de financiële kant. Want verbouwen kost altijd geld. Wederopname, consumentenkredieten, herzien van het lopende woonkrediet… zij kennen de kneepjes van het vak. Graag een afspraak? Met plezier.