De nieuwe regels rond registratierechten (vanaf 2022) lees je hier.
Of herbekijk hier ons webinar rond de nieuwe registratierechten.
Een huis kopen is in de eerste plaats plezant (eindelijk een eigen stek!), maar er dient ook nog een en ander geregeld te worden. De registratierechten, of verkooprechten zoals ze eigenlijk officieel heten, zijn de belangrijkste bijkomende kost: een belasting die je moet betalen op elke bouwgrond of woning die je koopt. De kostprijs varieert naargelang de ligging van je woonst in Vlaanderen, Brussel of Wallonië.
Belangrijk om te weten: de registratierechten maken geen deel uit van de aankoopprijs, en je kan er dus ook niet voor lenen bij de bank. Zorg dus dat je goed weet hoeveel er voor jou zal bijkomen, want het zal van je spaarpot moeten komen.
Vlaanderen scoort het best, qua registratierechten. De overheid heeft ze in de voorbije jaren al een paar keer verlaagd. Vandaag betaal je nog 3% op een eerste gezinswoning. Als je belooft om het huis of appartement energiezuinig te renoveren, is dat zelfs maar 1%. Enkel op bouwgrond en tweede woningen betaal je nog 12%. Meer details staan hier.
Het standaardtarief in het Brussels gewest ligt op 12,5%, maar je betaalt niet de volle pot. Op de eerste 175.000 euro betaal je namelijk geen registratierechten in Brussel, dat is het zogenaamde abattement.
Enkel in Wallonië houdt het systeem van ‘groot en klein beschrijf’ nog stand. Het percentage hangt af van het kadastraal inkomen van de woning. Dat systeem is ouderwets en er zijn behoorlijk wat uitzonderingen bovenop uitzonderingen. We leggen het hier zo goed mogelijk uit in mensentaal.
Vlaanderen
Wallonië
Brussels gewest
Als je vandaag voor de tweede keer een huis koopt, mag je een stuk registratierechten van je eerste aankoop terugvragen. Dat heet ‘meeneembaarheid’. Vanaf 2024 zal het systeem finaal afgeschaft zijn, maar in tussentijd mag je nog zelf kiezen.
Kom langs bij hypotheek.winkel. Samen gaan we op zoek naar de beste lening op jouw maat en maken we van alle valkuilen trampolines naar een beter leven.
Een huis kopen, hoe doe je dat? Dit gratis e-book legt je stap voor stap uit wat je to do’s zijn. Succes met je woondroom!
Een compromis is namelijk allesbehalve voorlopig en vraagt een aandachtige aanpak.
Kwestie van te weten wat je te wachten staat, lijsten we even de twaalf grootste hoofdstukken voor je op.
Maak vandaag een afspraak om je hypothecaire lening te vergelijken