Schuldsaldoverzekering

Op de lijst met niet te vergeten items bij het kopen van een huis: de schuldsaldoverzekering. Koop je alleen, dan lijkt dat misschien overbodig, maar het is geen overbodige luxe. Koop je met een partner, dan zorgt dat lange woord ervoor dat het geleende kapitaal door je verzekeraar wordt betaald als één van jullie zou overlijden. Goed voor je gemoedsrust, een extra waarborg voor de bank en soms ook goed voor je belastingaangifte. Verplicht is het niet, die schuldsaldoverzekering, maar aan te raden zeker wel. Hier zie je een rekenvoorbeeld.

Hoe lang loopt zo’n schuldsaldoverzekering?

In het slechtste geval: tot de dood. In het beste geval betaal je alles in één keer, of spreid je de kosten over 2/3 van de looptijd van de lening. Je kan ook kiezen voor een premie die je verzekeraar jaarlijks aanpast op basis van de gemiddelde levensverwachting op dat moment.

Je kan kiezen om alles in één keer te betalen bij het begin van je lening, wat het uiteraard goedkoper uitkomt. Maar stel dat je na een jaar het loodje legt, dan ben je wel het volledige bedrag kwijt, terwijl je bij gespreide betaling maar 12 maanden betaald hebt. Iets om over na te denken.

schuldsaldoverzekering

100% veilig

Laat je je verzekeren voor 100% van het geleende bedrag, dan is elke partner voor 50% gedekt. Als één van beiden overlijdt, wil dat dus zeggen dat de ander de helft van de lening blijft afbetalen. Die 900 euro per maand wordt dan plots 450 euro. Let wel: alle kosten, van water over elektriciteit tot je brandverzekering, zijn niet inbegrepen en betaal je dus nog volledig.

200% nog veiliger

Oeps, die extra rekeningen van alle kosten had je toch liever niet helemaal op jou genomen? Dan kun je voor de ultra-veilige oplossing kiezen: 200% dekking, waarmee werkelijk alles gecoverd is. Een stuk duurder, dat heb je goed geraden, maar wel waterdicht. Uiteraard kun je ook kiezen voor 150%, of de balans tussen beide partners shiften indien één van de twee een hogere maandelijkse inbreng heeft.

Prijzenslag

De prijsverschillen op de markt zijn best groot. Laat ons je dus bijstaan om alle opties te vergelijken en je bespaart in een wip een hoop nullen.

Daarnaast spelen ook de kleine lettertjes een grote rol. Uiteraard betaal je als roker wat meer omdat je kans op vervroegde sterfte statistisch gezien bewezen is, maar ook andere zaken zoals je jaarlijkse skitrip kunnen worden meegenomen om de prijs op te trekken. Ook staan de punten en komma’s wel eens anders rond gevoelige thema’s als zelfmoord, euthanasie, … Het loont dus zeker de moeite om er niet te licht over te gaan want die kostprijs kan sterk verschillen. En al zeker wanneer je in het verleden zwaar ziek bent geweest.

Nog vragen rond de schuldsaldoverzekering?

We krijgen dagelijks tal van vragen binnen rond de schuldsaldoverzekering. De 10 meest voorkomende vragen hebben we hier gebundeld.

Kies de schuldsaldoverzekering die bij jou past. Kom bij ons langs voor raad.

De keuze aan opties voor wie een schuldsaldoverzekering wil afsluiten, is best groot. Nood aan wat hulp om de juiste eruit te pikken? We sommen even alle voor- en nadelen voor jou op en helpen je met plezier de knoop doorhakken.

Hier vind je al onze simulatietools

Reeds ingevuld!

Hoeveel kan ik lenen?

Reeds ingevuld!

Bereken je maandlast

Reeds ingevuld!

Bereken je financieel plan

Reeds ingevuld!

Is mijn project haalbaar?

Reeds ingevuld!

Notariskosten berekenen

Reeds ingevuld!

Bereken je rentevoet

Verruim je kennis rond de hypothecaire lening

Ebook 'Een huis kopen, wat kost dat'

Een huis kopen, hoe doe je dat? Dit gratis e-book legt je stap voor stap uit wat je to do’s zijn. Succes met je woondroom!

Download

Ebook '7 aandachtspunten bij het tekenen van een compromis'

Een compromis is namelijk allesbehalve voorlopig en vraagt een aandachtige aanpak.

Download

Ebook 'In 12 stappen naar je huis'

Kwestie van te weten wat je te wachten staat, lijsten we even de twaalf grootste hoofdstukken voor je op.

Download