Kostprijs schuldsaldoverzekering

De schuldsaldoverzekering (SSV) is een levensverzekering voor je woonkrediet. Wanneer jij overlijdt, zal je partner niet meer moeten afbetalen voor de lening, of toch minstens voor een deel. Daar komt het op neer. Maar om het cru te zeggen: dood is dood. Waarom is de ene schuldsaldoverzekering dan zoveel duurder dan de andere?

Hier lees je nog eens de basics over de schuldsaldoverzekering in tien vragen. Maar nu willen we het hebben over de centen. De prijzen op de Belgische markt lopen namelijk enorm uiteen. De ene schuldsaldoverzekering kost soms meer dan het dubbele van een andere, een verschil dat kan oplopen tot duizenden euro’s. Dan zal er wel een verschil in dekking zijn ook zeker? Wel… neen. De algemene voorwaarden van de maatschappijen zijn quasi identiek.

To be or not to be: geen twijfel over de uitbetaling

Discussiëren of er schade is, zoals bij een andere verzekering, dat bestaat niet. Ofwel leef je, ofwel leef je niet meer. Waarover wel kan gediscussieerd worden, is een valse verklaring. Bijvoorbeeld: ben je roker of niet-roker? Als je daarover gelogen hebt, en de maatschappij kan dat aantonen, dan mogen je nazaten tenminste een intense briefwisseling verwachten — en waarschijnlijk minder geld. Maar dat heb je bij elke verzekeraar. Liegen is nooit goed te praten. Dus ook hier: eigenlijk geen onderscheid.

Hoe zit het met de dekking? Zijn er uitzonderingsgevallen? Ja. Een overlijden door zelfdoding binnen het jaar na het tekenen van de polis is bij geen enkele maatschappij gedekt. Deelnemen aan oproer of oorlog is ook overal uitgesloten. We kunnen nog enkele situaties opnoemen, waarvan je zelf meestal wel zal moeten toegeven dat het begrijpelijk is dat de verzekeraar niet zal willen uitbetalen. Ook hier moeten we de verschillen dus niet zoeken.

De specialist is goedkoper

Maar nu komt het. Je hebt namelijk twee soorten verzekeringsmaatschappijen die SSV’s aanbieden: generalisten en specialisten. Een generalist biedt allerlei verzekeringen aan, waar overlijdensdekking er maar één van is. Ze zijn ook bezig met brand, diefstal, auto’s, de familiale… Dat zijn vaak de grootste maatschappijen op de Belgische markt, de namen die je kent. Daarnaast heb je specialisten zoals Cardif en Afi Esca: die doen strikt genomen alleen maar overlijdensdekkingen.

De specialisten zijn een pak goedkoper. En doordat ze enkel overlijdensdekkingen in hun gamma hebben, zijn ze ook transparant. Ze bieden vaak extra’s aan die van pas komen bij een overlijden: een extra uitkering bovenop wat standaard verzekerd werd, of een second opinion op medisch vlak wanneer je geconfronteerd wordt met een levensbedreigende ziekte.

OK, dat is dan toch een no-brainer? We gaan allemaal naar de specialist? Neen, eigenlijk niet. Want de bank waar je aanklopt voor je woonkrediet zal je vaak een percentpuntje minder voor de lening geven als je de verzekeringen (vaak ook de brandverzekering) bij hen afsluit. Verplicht is het nooit, maar ze zullen alles op alles zetten. Hier lees je hoe je appelen met appelen moet vergelijken als je het zelf wil uitzoeken.

Knopen doorhakken, dat kunnen wij ook

Pragrafen vol kleine lettertjes in een verzekeringspolissen… Het zijn er zoveel — en niet alle verzekeraars vertalen die naar mensentaal. Dat doen wij wel, bij hypotheek.winkel. Vraag aan ons om gratis de vergelijking te maken!

En dan hebben we het nog niet gehad over wat je op je lening zelf kan besparen!

Kom langs bij hypotheek.winkel. Samen gaan we op zoek naar de beste lening op jouw maat en maken we van alle valkuilen trampolines naar een beter leven.

Verruim je kennis rond de hypothecaire lening

Ebook 'Een huis kopen, wat kost dat'

Een huis kopen, hoe doe je dat? Dit gratis e-book legt je stap voor stap uit wat je to do’s zijn. Succes met je woondroom!

Download

Ebook '7 aandachtspunten bij het tekenen van een compromis'

Een compromis is namelijk allesbehalve voorlopig en vraagt een aandachtige aanpak.

Download

Ebook 'In 12 stappen naar je huis'

Kwestie van te weten wat je te wachten staat, lijsten we even de twaalf grootste hoofdstukken voor je op.

Download