Home Verzekeringen bij hypothecaire lening Schuldsaldoverzekering Is een schuldsaldoverzekering als alleenstaande zinvol?

Is een schuldsaldoverzekering als alleenstaande zinvol?

Je bent single en 100% klaar om een huis aan te schaffen. Maar: een woning is al snel veel duurder als je de prijs niet kan delen door twee. Een lening aangaan is ook al geen peanuts. De bank ziet je minder graag komen, omdat je maar één loon hebt. Het is altijd miserie. Maar die schuldsaldoverzekering, dat is misschien toch iets dat je kan skippen als alleenstaande?

Je mag het niet gedroomd hebben, sterven voordat je lening afbetaald is. Maar bon, zulke dingen gebeuren en de banken weten dat ook. De meeste kredietgevers zullen daarom altijd beginnen over de schuldsaldoverzekering (SSV). Noem het gerust de levensverzekering bij een hypothecair krediet. 

Een schuldsaldoverzekering, wablief?

Hoe werkt het? Wanneer je een huis aan het afbetalen bent en je overlijdt, dan stopt de maandelijkse last die je aan de bank verschuldigd bent niet. Het typische geval, bij koppels die een huis kopen, is dat de SSV het deel dekt van de overleden partner. De achterblijvende weduwe of weduwnaar moet dan niet plots alles alleen verder betalen. Nu denk je misschien: ik heb nog geen lief, dus kan ik die verzekering wel skippen? Eigenlijk niet. Want met een SSV zorg je er ook voor dat je familie geen financiële klap krijgt mocht er jou iets overkomen. 

Erfgenamen erven namelijk ook je openstaande krediet. Als zij jouw erfenis aanvaarden, hebben ze de keuze: de maandelijkse aflossing betalen of het huis verkopen. Dat laatste neemt al gauw een half jaar in beslag en het vraagt tijd van mensen die op dat moment in rouw zijn. Het is daarom makkelijker als er al een SSV is afgesloten. Het openstaande saldo zal dan gedeeltelijk of volledig afbetaald worden door de verzekeraar. Dat is een grote financiële last die van de schouders van je ouders of familie valt.

Meer dan één voordeel

Een SSV is niet alleen een voordeel voor je geliefden, het kan ook jou profijt opleveren. Je krijgt van de bank namelijk korting op je woonkrediet als je een SSV hebt afgesloten. Dat voordeel krijg je omdat een kredietgever altijd zijn risico wil verkleinen. Wanneer de bank jouw woning na je overlijden verder kan aflossen, doordat jij een minimale bijdrage leverde, is een correcte afbetaling van het krediet gegarandeerd. Op die manier bespaar je dus ook de bank serieus wat achternageloop. 

Misschien twijfel je nog of je niet beter wacht tot je wél een lief hebt, maar als je de SSV direct afsluit, ben je voorbereid op de toekomst. Jouw toekomst. Want geef toe, de kans is klein dat je nog aan extra papierwerk denkt als je plots de liefde van je leven tegen het lijf loopt. Dus doe het beter gewoon meteen, de verzekering houdt bovendien rekening met een toekomstige partner. Nog een voordeel: hoe jonger je bent, hoe goedkoper de premie van je SSV. 

Kies niet blindelings

De ene schuldsaldoverzekering is de andere niet. Er is een belangrijk verschil tussen de 2 x 50% en de 2 x 100% SSV en er zijn evenveel verschillende tarieven als er verzekeraars zijn. Wij helpen je graag uitzoeken welke bij je past. Simpel.  

En dan hebben we het nog niet gehad over wat je op je lening zelf kan besparen!

Kom langs bij hypotheek.winkel. Samen gaan we op zoek naar de beste lening op jouw maat en maken we van alle valkuilen trampolines naar een beter leven.

Verruim je kennis rond de hypothecaire lening

Ebook 'Een huis kopen, wat kost dat'

Een huis kopen, hoe doe je dat? Dit gratis e-book legt je stap voor stap uit wat je to do’s zijn. Succes met je woondroom!

Download

Ebook '7 aandachtspunten bij het tekenen van een compromis'

Een compromis is namelijk allesbehalve voorlopig en vraagt een aandachtige aanpak.

Download

Ebook 'In 12 stappen naar je huis'

Kwestie van te weten wat je te wachten staat, lijsten we even de twaalf grootste hoofdstukken voor je op.

Download