We zouden België niet zijn als het eenvoudig was. Per gewest zijn er andere regels als het over de aankoop van een huis gaat, of toch voor bepaalde stukken van het verhaal. Laat het ons hebben over twee belangrijke verschillen: de registratierechten en de energienormen. Hoe verschillen Vlaanderen, Wallonië en Brussel onderling?
De registratierechten — synoniem: verkooprechten — zijn een grote kost. De belasting komt bovenop de prijs van je huis en dat kan doorwegen omdat je die kost niet mee kan opnemen in je lening bij de bank. Het zal dus van je spaargeld moeten komen. Je betaalt registratierechten zowel op bouwgrond als op eender welke bestaande woning. De enige uitzondering is nieuwbouw: dan betaal je geen registratierechten maar btw, indien de verkopende partij van de bouwgrond én de bouwconstructie dezelfde zijn. Die basisregels gelden in heel België, maar de tarieven verschillen per gewest.
Milieu is een zaak van de hele planeet, maar in ons smurfenlandje is het toch vooral gewestelijke materie. Vandaar dat ook de energienormen voor huizen aanzienlijk verschillen, afhankelijk van waar je je paddenstoel bouwt of verbouwt.
In de voorbije twintig jaar zijn de registratierechten voor het Vlaams Gewest al zo vaak aangepast dat je al bijna bij hypotheek.winkel moest werken om nog mee te zijn. Maar sinds de afschaffing van de woonbonus is dit het systeem:
In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest betaal je op het eerste gezicht meer, maar je krijgt een vrijstelling (het zogenaamde abattement) voor de eerste aankoopschijf. Met andere woorden: als je een klein huis of appartement koopt, betaal je een stuk minder.
In het Waals Gewest kennen ze nog het systeem met groot en klein beschrijf dat we vroeger ook in Vlaanderen hadden. De registratierechten hangen hier af van het kadastraal inkomen (KI) van je huis. Grofweg komt het neer op meer belasting op grote huizen, maar de grens is nogal arbitrair, omdat dat KI vastgelegd is in de jaren stillekes en zelden verandert.
Vlaanderen kent het systeem van meeneembaarheid van registratierechten tot 2024, Brussel heeft een hele resem extra regeltjes voor het abattement en Wallonië heeft uitzonderingen voor gebieden met ‘pression immobilière’. We willen maar zeggen: ’t is ingewikkeld. En je hoeft natuurlijk enkel de details te kennen voor de plek waar jij wil kopen. Wat dacht je van een gratis afspraak?
Wie in het Vlaams Gewest bouwt of verbouwt, moet de regels voor EnergiePrestatie en Binnenklimaat respecteren (EPB). De lijst is lang en ingewikkeld, en ze slaan je met letters en codes om de oren dat het een lieve deugd is. U- en R-waarden, K-peil, S-peil, een minimum kWh aan hernieuwbare energie... Hulp! Belangrijk om te onthouden:
In het Waals gewest heten de regels PEB, en ook de letters en codes zijn verschillend. In Vlaanderen moet je pakweg een S-peil van maximum 31 halen, in Wallonië heet dat een K-peil van maximum 35. Peu importe, onthoud vooral dit:
In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is er ook nog veel werk aan de winkel. Gebouwen zijn er verantwoordelijk voor 70% van de CO2-uitstoot, en daar zitten alle kantoren en overheidsgebouwen natuurlijk ook voor een groot stuk tussen.
Succes, bonne chance!
Zit je echt in een situatie waarbij je toch nog twijfelt of hypotheek.winkel je kan helpen? Bel of mail dan even naar een hypotheek.winkel in je buurt of spring eens binnen dan bekijken we het samen.
Een huis kopen, hoe doe je dat? Dit gratis e-book legt je stap voor stap uit wat je to do’s zijn. Succes met je woondroom!
Een compromis is namelijk allesbehalve voorlopig en vraagt een aandachtige aanpak.
Kwestie van te weten wat je te wachten staat, lijsten we even de twaalf grootste hoofdstukken voor je op.
Maak vandaag een afspraak om je hypothecaire lening te vergelijken