Home Je eerste woning kopen, hoe doe je dat? Kosten bij de aankoop van een woning in Wallonië?

Kosten bij de aankoop van een woning in Wallonië?

De huizen staan duur in Vlaanderen. Ontzettend duur. Zou het voor een jong koppeltje dan niet de moeite zijn om eens over de taalgrens te gaan piepen? Peut-être. We leggen hieronder de voor- en nadelen in de weegschaal.

Jazeker, de huizen in het Waals Gewest zijn de goedkoopste van het land. Je betaalt er gemiddeld 2.200 euro per vierkante meter voor een appartement en een goeie 1.500 euro per vierkante meter voor een huis (tegenover respectievelijk 2.800 en 2.100 euro in Vlaanderen). Maar alvorens je begint te dromen van een villa aan de bosrand in de Ardennen, toch al twee bedenkingen.

Ten eerste: niet alle provincies en gemeenten zijn even goedkoop. Net zoals Antwerpen duurder is dan Limburg en Gent duurder dan Roeselare. Het is leerrijk om eens in te zoomen op deze prijsmap, dan wordt het rap duidelijk. Ten tweede: zelfs al is de gemiddelde aankoopprijs een stuk lager, let op met de hogere kosten!

Goedkope huizen, hoge kosten

Het zit hem in de registratierechten. Herinner je nog het ‘groot en klein beschrijf’ van in Vlaanderen destijds? Een redelijk bizar systeem was dat, waarbij je veel meer belastingen moest betalen voor waardevolle huizen, maar dan wel gebaseerd op de kadastrale huurprijs van de jaren stillekes. Dat systeem is in Vlaanderen in 2018 vervangen door een vast percentage, dat bovendien al een paar keer gedaald is in de voorbije jaren: vandaag betaal je standaard nog 3% registratierechten voor een eerste gezinswoning.

Maar nu komt het: in Wallonië bestaat het oude systeem nog. Je betaalt in het Waals Gewest ofwel 12,5% registratiebelasting bij een kadastraal inkomen boven de 745 euro (groot beschrijf), ofwel 6% voor een ‘habitation modeste’ bij een lager kadastraal inkomen (klein beschrijf). Let wel: op de eerste 20.000 euro betaal je meestal geen registratierechten. Dat heet het ‘abattement’.

De uitzonderingen en uitzonderingen op uitzonderingen

Maar het wordt nog ingewikkelder, want ook bij een klein beschrijf betaal je 12,5% voor het bedrag boven 166.766 euro. In gemeenten met vastgoeddruk is die drempel 177.884 euro, check deze lijst. Om het helemaal ondoorzichtig te maken: de 6% wordt dan weer 5% als je van een sociale lening kan genieten. En nog iets: als je meer dan twee kinderen hebt, is de drempel voor het groot beschrijf hoger dan 745 euro. Zelfs een notaris zou hier een punthoofd van krijgen. Als je het het nog eens wil nalezen, veel plezier op de website van de FOD Financiën.

Maar waar komt het nu eigenlijk op neer? Stel dat je een huis koopt van 250.000 euro en het kadastraal inkomen ligt onder de 745 euro. Klein beschrijf dus. Op de eerste 20.000 euro betaal je niets. Op de volgende 166.766 betaal je 6%. En op de resterende 63.234 euro betaal je 12,5%. Totaal: 17.909 euro registratierechten. In Vlaanderen zou dat maar 7.500 euro zijn (3% van het totale bedrag) en zelfs maar 2.500 euro als je belooft om energiezuinig te renoveren (1% van het totale bedrag).

Een serieus verschil is dat, en het zal alleen maar groter worden als je toch voor die dure villa in de Ardennen wil gaan…

Klare taal aan de taalgrens

Overweeg je een aankoop net over de taalgrens en zoek je iemand die het verschil met Vlaanderen nog eens goed kan uitleggen? Maak dan een afspraak in die buurt, daar zitten hoe dan ook onze hypotheek.experts met de meeste ervaring. Overweeg je iets in Brussel? Lees dan eerst eens deze blog.

Twijfel of hypotheek.winkel je kan helpen?

Zit je echt in een situatie waarbij je toch nog twijfelt of hypotheek.winkel je kan helpen? Bel of mail dan even naar een hypotheek.winkel in je buurt of spring eens binnen dan bekijken we het samen.

Verruim je kennis rond de hypothecaire lening

Ebook 'Een huis kopen, wat kost dat'

Een huis kopen, hoe doe je dat? Dit gratis e-book legt je stap voor stap uit wat je to do’s zijn. Succes met je woondroom!

Download

Ebook '7 aandachtspunten bij het tekenen van een compromis'

Een compromis is namelijk allesbehalve voorlopig en vraagt een aandachtige aanpak.

Download

Ebook 'In 12 stappen naar je huis'

Kwestie van te weten wat je te wachten staat, lijsten we even de twaalf grootste hoofdstukken voor je op.

Download