Home Je eerste woning kopen, hoe doe je dat? Kosten bij de aankoop van een woning in Brussel?

Kosten bij de aankoop van een woning in Brussel?

Waarom eenvoudig als het ook moeilijk kan? In ons land betaal je niet alleen andere kosten voor een huis in Wallonië of Vlaanderen, ook het Brussels Gewest heeft zijn eigen systeem. We smurfen de belangrijkste regels hieronder.

Alvast dit: Brussel is het duurste gewest van ons land als je puur naar de aankoopprijs kijkt. Voor een appartement betaal je meer dan 3.300 euro per vierkante meter (tegenover 2.800 in Vlaanderen) en voor een huis 3.000 euro per vierkante meter (tegenover 2.100 in Vlaanderen).

Let wel, dat is een gemiddelde voor de 19 gemeenten samen. Pakweg Anderlecht en Molenbeek behoren bijvoorbeeld tot de goedkoopste gemeenten van het land. Het zijn dus vooral de penthouses in Elsene en de villa’s in Woluwe of Ukkel die de prijs zo door het dak doen gaan. Als je het in detail per buurt wil bekijken, klik dan maar eens rond op deze prijsmap.

Maar hoe zit het met de extra kosten? Ook daar ben je meestal slechter af dan in Vlaanderen, maar het hangt af van hoe duur je koopt.

Wat is een abattement?

Het grote verschil zit hem in de registratierechten. In Brussel betaal je nog 12,5% op de aankoopprijs. In Vlaanderen hebben ze die belasting al een paar keer verlaagd, de laatste keer nog begin 2022. Daar betaal je maar 3% voor een eerste eigen woning. De registratierechten in Brussel liggen dus een ferm pak hoger en er zijn geen uitzonderingen op zoals in Vlaanderen (waar je bijvoorbeeld maar 1% betaalt als je belooft om energiezuinig te renoveren).

Maar, een belangrijke maar: de eerste schijf van 200.000 euro is wel vrijgesteld van registratierechten. Dat heet het abattement. Er zijn wat regels voor, maar kort samengevat komt het erop neer dat je moet kopen als natuurlijk persoon (niet met een vennootschap), dat het je eerste huis is, dat je er zelf in gaat wonen én dat het pand niet meer mag kosten dan 600.000 euro.

Een vergelijking met Vlaanderen

Concreet: koop je een woning van 300.000 euro, dan betaal je die zware 12,5% nog op 100.000 euro na het abattement (300.000 – 200.000). Dat komt dan op 12.500 euro registratierechten tegenover 9.000 euro in Vlaanderen aan de huidige 3% (of 3.000 euro aan 1%, als je energiezuinig renoveert). Dat verschil kan je samenvatten in twee letters: ai. Zeker als je beseft dat dit bijkomende kosten zijn waarvoor je niet kan lenen bij de bank.

Vind je daarentegen een arbeidershuisje in Molenbeek of Anderlecht voor 225.000 euro (daar kan dat misschien nog), dan betaal je de 12,5% maar op 25.000 euro na het abattement. Dan kom je uit op 3.125 euro. In dit geval zou Vlaanderen wel duurder uitkomen (6.750 euro). Maar bon, we spreken hier toch over een zeldzaam lage aankoopprijs.

En hoe zit het met het Waals Gewest? Dat lees je hier.

Ons advies is altijd in de buurt

We hebben het nu enkel gehad over de belastingen. Voor de erelonen van de notaris en andere administratieve kosten zal je weinig verschil merken met Vlaanderen. Wil je toch eens het totaalplaatje zien? Laat maar weten, we hebben ook kantoren in en rond Brussel.

Twijfel of hypotheek.winkel je kan helpen?

Zit je echt in een situatie waarbij je toch nog twijfelt of hypotheek.winkel je kan helpen? Bel of mail dan even naar een hypotheek.winkel in je buurt of spring eens binnen dan bekijken we het samen.

Verruim je kennis rond de hypothecaire lening

Ebook 'Een huis kopen, wat kost dat'

Een huis kopen, hoe doe je dat? Dit gratis e-book legt je stap voor stap uit wat je to do’s zijn. Succes met je woondroom!

Download

Ebook '7 aandachtspunten bij het tekenen van een compromis'

Een compromis is namelijk allesbehalve voorlopig en vraagt een aandachtige aanpak.

Download

Ebook 'In 12 stappen naar je huis'

Kwestie van te weten wat je te wachten staat, lijsten we even de twaalf grootste hoofdstukken voor je op.

Download