Home Blogs De rente staat hoog. En toch zijn er redenen om nu te kopen.

De rente staat hoog. En toch zijn er redenen om nu te kopen.

De rente is ferm gestegen. Dat is een feit. De conclusie voor veel mensen — en sommige kranten — is dat je maar beter je woondroom opbergt voor een tijdje. Dat is toch maar een stuk van het verhaal, omdat ze niet altijd naar het grotere plaatje kijken.

Het is tien jaar geleden dat de rente zo hoog stond als vandaag, halfweg 2023. Meestal zal je tussen 3 à 4% landen voor een hypothecaire lening. Daarbij komt ook nog eens dat er sinds begin dit jaar een renovatieplicht geldt: wie een slecht geïsoleerd huis koopt (energiescore E of F) moet verplicht verbouwen binnen de vijf jaar. Nog eens extra geld ophoesten dus. Waarom zou je dan toch zo zot zijn om nu te kopen?

1. De rente kan nog verder stijgen

De rente is gestegen, zeker, maar ze zou nog kunnen pieken. De Europese Centrale Bank (ECB) probeert sinds 2022 de inflatie te lijf te gaan met een hogere basisrente — wat een invloed heeft op alle soorten leningen — maar hun strijd is nog altijd niet gewonnen. Experts verwachten nog minstens 2 nieuwe verhogingen.

2. Goed moment voor variabele rente?

Onze hypotheek.experts staan er soms van te kijken, maar 90% van de Vlamingen gaat nog altijd voor een vaste rentevoet. Dat is bizar als je denkt aan “what goes up, must come down”. De huidige rente is een gevolg van tijdelijke noodgrepen van de ECB. Met andere woorden: zodra de inflatie weer bedwongen is, zou de rente weer omlaag moeten gaan. En dan zou je in de komende jaren wel eens in je handjes kunnen wrijven als je hebt geleend aan een variabele rentevoet.

3. Huizen worden relatief goedkoper

Hoezo? De huizenprijzen zijn toch niet gedaald? Eigenlijk wel. De panden met een slechte energiescore zijn effectief al gezakt in prijs. Wat de energievriendelijke huizen betreft: die zijn 2% duurder geworden tegenover 2022, maar dat is wel een stuk lager dan de inflatie die 7% bedraagt. En vergeet niet: ook de lonen zijn een stuk mee omhoog gegaan. Als je die twee afweegt, zijn alle huizen wel degelijk goedkoper aan het worden.

4. De rust keert terug op de markt

Eigenaars vroegen in de voorbije jaren wat ze wilden, en dan nog stonden kopers in de rij. Ze konden het zich permitteren, want lenen was toch goedkoop. Nu niet meer. Stilaan evolueren we daarom weer naar een ‘kopersmarkt’ in plaats van een ‘verkopersmarkt’. Wie nu nog te veel vraagt voor een huis — zeker voor een slecht geïsoleerde woning — zal het aan de straatstenen niet meer kwijtraken. Gelukkig maar.

5. Het Belgische mysterie

Wetenschappers hebben er al hun hoofd over gebroken, maar de huizenmarkt in België is zeer stabiel. Om een voorbeeld te geven: in Nederland daalden de prijzen van een woning in de financiële crisis van 2008 met 30%. Daarna schoten ze weer de lucht in. In België? Niets gebeurd. De jojo-beweging van onze buurlanden zie je hier niet. Sorry als we nu zoals je ouders klinken, maar een huis blijft in ons Belgenland de beste investering.

6. Er bestaan ook andere formules

Ooit gehoord van een crescendolening? Dat betekent dat je in de eerste 5 jaar maar 80% tot 85% van je maandlast betaalt. Geleidelijk aan betaal je de volle pot, maar tegen dan is ook je loon al mee gestegen. Logisch én comfortabel, toch? Niet alle banken bieden die formule aan, maar bij hypotheek.winkel kennen we de weg naar alle formules van 25 banken. Nog zo een hardnekkig gerucht is dat je nooit de volle prijs van een huis kan lenen bij de bank. Ab-so-luut niet waar. Misschien tijd om eens af te spreken?

Download gratis onze eBooks

eBook – In 12 stappen naar je huis

Download

eBook – Een huis kopen, wat kost dat?

Download