Home Blogs Renovatieplicht 2023: koop geen kat in een zak!

Renovatieplicht 2023: koop geen kat in een zak!

Met het geld waarmee je vandaag gas en elektriciteit betaalt, kon je vroeger bijna een huis huren. Beter isoleren is dus de boodschap — niet enkel voor de planeet, maar ook voor onze portefeuille. Zo simpel is het. En bovendien worden de regels van de overheid ook steeds strenger, te beginnen met de Renovatieplicht in 2023. Waar staan we vandaag en waar moet je zeker op letten als koper?

Het energielabel, daar zal het vanaf nu steeds vaker om draaien. Dat hangt samen met het aantal kilowattuur (kWh) dat je huis op een jaar aan energie verbruikt per vierkante meter. Iedereen die een huis verkoopt of verhuurt moet dat label kunnen voorleggen.

  • Label A : < 100kWh
  • Label B: < 200 kWh
  • Label C: < 300 kWh
  • Label D: < 400 kWh
  • Label E: < 500 kWh
  • Label F: > 500 kWh

De Renovatieplicht 2023 is maar het begin

Wie na 1 januari 2023 een huis kocht met label E of F, is verplicht om dat naar minstens een D om te zetten tegen 2028. Dat betekent dus renoveren. En dat is niet het einde van het verhaal. Want om de Europese klimaatdoelstellingen van 2050 te halen, zal de overheid stapje voor stapje strenger worden met de Renovatieplicht:

  • 2023: verplichting om naar D te gaan tegen 2028
  • 2028: verplichting om naar C te gaan
  • 2035: verplichting om naar B te gaan
  • 2040: verplichting om naar A te gaan voor huizen en naar B voor appartementen
  • 2045: verplichting om naar A te gaan voor appartementen

Vermoedelijk zal je als koper (zoals in 2023) telkens vijf jaar de tijd krijgen om de renovatie te realiseren. De boodschap is duidelijk: kijk vooruit. Wat voor zin heeft het om nu op het gemak naar label D te renoveren als je een paar jaar later al een C moet scoren?

Wie niet naar energie kijkt, koopt een kat in de zak

De Renovatieplicht geldt voor iedereen die een huis koopt. Iedereen die gewoon in zijn eigen huis blijft wonen of die een huis erft, wordt er niet toe verplicht. Maar besef wel dat als je dan toch ooit je woning op de markt wil gooien, het heel moeilijk zal worden om een goeie prijs te krijgen voor een energieverslindend pand.

Het Belgisch Financieel Forum (BFF) publiceerde onlangs een rapport dat een huis met energielabel F nu al 22% goedkoper van de hand gaat dan een vergelijkbaar pand met label B. Dat onderzoek houdt nog niet eens rekening met de energiecrisis van 2022, dus reken maar dat het prijsverschil nog groter zal worden in de toekomst. Een slecht geïsoleerd huis krijg je binnenkort aan de straatstenen niet meer kwijt. Zowel kopers als verkopers zijn zich meer dan ooit bewust van de kost van energie. En terecht.

Renoveren is duur, dus probeer te besparen met de beste lening

Experts becijferen dat je tussen de 50.000 en 80.000 euro nodig hebt om van label B naar A te gaan. Als je van C naar A wil, zal dat al op het randje zijn. En reken maar op het dubbele voor nog meer energieverslindende woningen…

Het is heel eenvoudig: een renovatie moet je gewoon zien als deel van de aankoop én dus ook van de lening bij de bank. Een lening vinden aan de beste voorwaarden, dat doet er dus écht toe. Ga gerust zelf op strooptocht, maar weet dat we bij hypotheek.winkel de voorwaarden van 25 banken (inclusief de kleine lettertjes) gratis voor jou vergelijken. Het worden hier drukke tijden, dus maak snel een afspraak!