Home Woonproject Uit elkaar gaan Ik wil mijn ex uitkopen. Hoe gaat dat?

Ik wil mijn ex uitkopen. Hoe gaat dat?

Het is vaak de eerste grote vraag nadat de liefde uitdooft. Wie blijft in het huis wonen? Jij, ik, of geen van beiden? Als je financieel sterk genoeg staat of de lopende lening alleen kan dragen, dan kan je overwegen om je ex-partner uit te kopen. Wat zijn daarbij de stappen? En wat zijn de valkuilen?

Om te beginnen zal je moeten overeenkomen over de waarde van de woning vandaag, want die is waarschijnlijk niet hetzelfde als toen jullie kochten. Dat kan lastig zijn, omdat jullie tegenstrijdige belangen hebben. Je ex die het geld zal ontvangen wil misschien het onderste uit de kan? Jullie kunnen de marktwaarde van het huis dan laten bepalen door een schatter. Of jullie vragen elk een schatter en nemen het gemiddelde? Spreek de procedure af waar jullie je comfortabel bij voelen, maar houd jullie daar dan ook aan.

De rekening moet kloppen

Het tweede belangrijke luik is het woonkrediet. Wat hebben jullie al betaald en wat stond er nog open? Dat is geen moeilijke kwestie: vraag gewoon een stand van zaken aan de bank waar de lening loopt. Op die afrekening zal het openstaande saldo vermeld staan, samen met de kosten om de lening te switchen naar één persoon in plaats van twee.

Een derde stuk van de rekensom is jullie eigen inbreng. Het spaargeld (of het schoonoudergeld) dat je ex destijds ingelegd heeft om het huis te kopen, kan hij of zij nu ook terugvragen aan jou. Misschien zijn er daarnaast ook nog verbouwingskosten, meubels of een wagen die jullie mee willen verrekenen.

Dubbele ellende: de miserietaks

Door je ex-partner uit te kopen verandert er ook iets aan de eigendomsrechten. Je voelt ons al komen… de staat zal (via de notaris) nog eens langs de kassa willen passeren. Inderdaad, daar zijn de registratierechten weer. Niet zoveel als de eerste keer, maar het is toch ellendig om te moeten betalen voor de gevolgen van een relatiebreuk. Vandaar het koosnaampje van deze belasting: de miserietaks.

De miserietaks is voor rekening van de uitkoper en hij wordt berekend op de volledige waarde van de woning (inclusief het stuk dat al van de uitkoper was!). De pijn bedraagt 1% als jullie getrouwd waren of minstens één jaar wettelijk samenwonend. Is dat niet het geval, dan waren jullie in de ogen van de staat gewoon alleenstaanden, en dan betaal je maar liefst 2,5% op de effectieve verkoopprijs van het huis. De notaris zal het geld innen bij het opmaken van een nieuwe eigendomsakte, waarmee alles officieel wordt. En elk officieel papier van de notaris is duur, dus ook daar hangt een prijskaartje aan vast.

Kan er dat eens iemand uitrekenen voor mij?

Voilà. Nu pas ken je het volledige plaatje om te beslissen of je het woonkrediet alleen verder kan of wil afbetalen. Zoniet, dan wordt het waarschijnlijk samen verkopen. Vraag gerust hulp aan een hypotheek.expert, want dit is geen makkelijke rekensom en ook geen lichte keuze. Het zou ook kunnen dat je een extra woonkrediet moet afsluiten om je ex-partner uit te kopen, wat niet per se bij dezelfde bank hoeft te gebeuren.

Twijfel of hypotheek.winkel je kan helpen?

Zit je echt in een situatie waarbij je toch nog twijfelt of hypotheek.winkel je kan helpen? Bel of mail dan even naar een hypotheek.winkel in je buurt of spring eens binnen dan bekijken we het samen.

Verruim je kennis rond de hypothecaire lening

Ebook 'Een huis kopen, wat kost dat'

Een huis kopen, hoe doe je dat? Dit gratis e-book legt je stap voor stap uit wat je to do’s zijn. Succes met je woondroom!

Download

Ebook '7 aandachtspunten bij het tekenen van een compromis'

Een compromis is namelijk allesbehalve voorlopig en vraagt een aandachtige aanpak.

Download

Ebook 'In 12 stappen naar je huis'

Kwestie van te weten wat je te wachten staat, lijsten we even de twaalf grootste hoofdstukken voor je op.

Download