Home Woonproject Uit elkaar gaan We gaan uit elkaar en willen verkopen. Wat nu?

We gaan uit elkaar en willen verkopen. Wat nu?

Een huis alleen afbetalen is een zware last, dus na een relatiebreuk zit er vaak niets anders op dan te verkopen. Hoe snel kan dat? Zijn er kosten aan verbonden? En zijn er dingen waar je zeker op moet letten? Absoluut. Bovenop de ellende van een breuk wil je namelijk geen extra financiële kopzorgen.

Geen van jullie beiden kan of wil de ander ‘uitkopen’ uit de woning. Dan rest jullie maar één ding: verkopen. De normale marktprijzen zijn normaal gezien van toepassing. Je bent niet verplicht om er een schatter bij te halen, tenzij jullie dat zelf willen natuurlijk.

Samen betalen, ook als je niet meer samen bent

Moet de verkoop snel gaan? Dat hangt van jullie af. Maar houd wel in je achterhoofd dat zolang het huis niet verkocht is, jullie allebei verantwoordelijk zijn voor het afbetalen van het woonkrediet. Jullie twee samen! Niet elk de helft, maar elk voor de volle 100%. We spreken juridisch van ‘hoofdelijk en ondeelbaar aansprakelijk’. Als de bank niet haar volledige pree ontvangt, zitten jullie allebei in de problemen.

Is je ex met de noorderzon verdwenen? Betaal dan voor hem of haar. Elke euro die je nog afbetaalt, krijg je toch verrekend terug bij de verkoop van het pand. Het is dus geen verloren geld. Doe je dat niet? Dan belanden jullie allebei op de ‘zwarte lijst’. En dan speel je met je eigen nabije toekomst. Want als je opnieuw je eigen leven in eigen handen neemt, dan zal je niet vlot een nieuw (woon)krediet kunnen afsluiten. De negatieve melding blijft namelijk een jaar bestaan, zelfs nadat het huis verkocht is en alle schulden afgelost.

Boter bij de vis: eerst alle kosten aflossen

Als iemand de gevraagde som op tafel legt, dan krijg je die niet integraal in handen. Eerst trekt de bank het openstaande krediet af (wat jullie nog moesten betalen) en de bijkomende kosten. Dat zijn er twee.

De eerste kost is de wederbeleggingsvergoeding: een schadevergoeding aan de bank omdat je de lening afbreekt. Het prijskaartje is wettelijk beperkt tot maximum drie maanden interest op het kapitaal dat je nog moet terugbetalen. Concreet: hoe langer je al aan het afbetalen was, hoe lager de wederbeleggingsvergoeding. (Tijdens de latere jaren van een lening betaal je namelijk minder interest.) De tweede kost is die voor het schrappen van de hypothecaire inschrijving. Reken daar op iets van een goeie 1.000 euro.

Wat er dan nog overblijft snijdt de notaris in tweeën voor jullie beiden. Meestal is dat fifty-fifty, maar dat kan ook anders bepaald zijn toen jullie het huis kochten. Hoe dan ook zal de verdeling in jullie eigendomsakte staan.

Met ons kan je altijd door één deur

Het is een zware periode na de breuk. Aan je verdriet zullen we bij hypotheek.winkel niets kunnen helpen, maar we zitten wel klaar om jullie, eventueel apart, uit te leggen hoe de vork in de steel zit voor de volgende stappen.

Twijfel of hypotheek.winkel je kan helpen?

Zit je echt in een situatie waarbij je toch nog twijfelt of hypotheek.winkel je kan helpen? Bel of mail dan even naar een hypotheek.winkel in je buurt of spring eens binnen dan bekijken we het samen.

Verruim je kennis rond de hypothecaire lening

Ebook 'Een huis kopen, wat kost dat'

Een huis kopen, hoe doe je dat? Dit gratis e-book legt je stap voor stap uit wat je to do’s zijn. Succes met je woondroom!

Download

Ebook '7 aandachtspunten bij het tekenen van een compromis'

Een compromis is namelijk allesbehalve voorlopig en vraagt een aandachtige aanpak.

Download

Ebook 'In 12 stappen naar je huis'

Kwestie van te weten wat je te wachten staat, lijsten we even de twaalf grootste hoofdstukken voor je op.

Download