Home Hypothecaire lening Hypothecaire lening aanvragen? Bij welke bank? Wij weten het Als alleenstaande de bank overtuigen om jou een lening te geven

Als alleenstaande de bank overtuigen om jou een lening te geven

Je bent single en je wil wat: een huis kopen, bijvoorbeeld. Want je hebt een baksteen in je maag en investeren in vastgoed blijft een slimme zet. Maareuh, je bent een beetje bezorgd. Want lukt dat wel een huis kopen als single en al die kosten alleen dragen? En zal de bank je wel een lening willen geven? We loodsen je door de valkuilen en geven je de beste argumenten om je bank te overtuigen.

Misschien heb je nog altijd niet de ware gevonden, of misschien ben je gewoon heel erg rock-’n-roll en vind je zo’n liederlijk leven wel plezant. Wat er ook van zij: je bent dan wel single, maar je staat zeker niet alleen. Het aantal alleenstaanden in ons land gaat de laatste jaren in stijgende lijn: één op de drie Belgen doet het in zijn uppie. Bij hypotheek.winkel is dat aandeel alleenstaanden dat we helpen aan een hypothecaire lening ondertussen zelf al 38%. Het klassieke gezin is al lang niet meer de hoeksteen van onze samenleving.

Maar wat betekent dat als je een huis wil kopen in je eentje?

Toegegeven, het is financieel wat lastiger als single dan als koppel: je betaalt natuurlijk alles alleen. De meeste singles kopen dan ook pas een huis als ze de veertig al voorbij zijn, terwijl koppels er halverwege de dertig al aan beginnen. Dat is alvast goed nieuws voor jou, want het betekent dat het allesbehalve onmogelijk is. Meer nog: singles vragen steeds vaker een hypothecaire lening aan. Dus waarom jij niet?

Waarom kopen als alleenstaande?

Kopen is in veel gevallen een goed idee. Bekijk het zo: als je huurt, betaal je zo’n 600 euro per maand aan je huisbaas. Als single kun je die huur niet delen met je partner, tenzij je voor co-housing kiest. Geen zin om andermans sokken op te rapen? Dan is een eigen plek toch echt wel het overwegen waard.

Voordeel? Je bachelor pand hoeft helemaal geen vier slaapkamers, twee badkamers en tuin met carport te hebben. Als single kun je compact leven, en dat reflecteert zich in het bedrag dat je uitgeeft aan je eigen hoopje bakstenen. Lekker praktisch, en je hoeft niet eens het gras te maaien. Bovendien is een appartement of studio de perfecte instapwoning: wil je later naar wat groters schakelen, dan kun je je appartement gewoon verhuren.

Je kan ook slim zijn wat de locatie betreft. Het stadscentrum is altijd duur, maar hoe verder je daar vandaan gaat, hoe meer je een koopje kunt doen. Je kunt ook voor een beetje van elk kiezen door in de stadsrand te gaan wonen: alle voordelen van een levendig centrum in de buurt, minus de hoge vastgoedprijzen. En het spreekt voor zich dat de bedragen anders liggen in Brussel centrum dan in pakweg Moerbeke.

Ja, het kan lastig zijn voor alleenstaanden

Laat ons eerlijk zijn: het is voor alleenstaanden minder eenvoudig om wat te kopen. Ten eerste lenen de meeste banken sinds 2017 nog maar 80% van de verkoopprijs van je woning, en niet het volledige bedrag.

Banken zijn bovendien altijd gebonden aan de berekening van risico’s. Jij als alleenstaande wordt beschouwd als fragieler dan een koppel, wat sommige banken ertoe aanzet bepaalde kortingen niet toe te kennen.

Een lening op 30 jaar kan een oplossing zijn, al zien we dat ze steeds minder populair zijn bij de banken zelf. Maar ze bestaan, en waarom zou je niet gaan voor een lagere maandelijkse kost als dat je wel een eigen stek oplevert?

Wil je weten waar je aan toe bent en hoeveel je precies kunt lenen? Het is maar een woord. Doe al een eerste berekening via onze simulatie hypothecaire lening tool en vis uit hoe ver je precies kunt springen. Of kom eens langs zodat we het tot op de komma kunnen uitrekenen voor jou. Gratis en voor niets.

De beste argumenten voor jouw lening

Als je naar de bank stapt, doe je er goed aan om met een sterk verhaal voor de dag te komen. Drie argumenten waar de bank oren naar zal hebben:

  1. Laat zien dat je betrouwbaar bent en financieel sterk in je schoenen staat. Loonbrieven zijn een must, maar een aanbeveling van je baas kan ook wonderen doen.
  2. Als je dat hebt, pak dan uit met je spaargeld. Hoe meer eigen inbreng je hebt, hoe groter de kans dat de bank je een lening uitschrijft.
  3. Je hebt misschien geen partner, maar dat wil niet zeggen dat je niet met een andere partij in zee kunt. Vraag bijvoorbeeld aan je ouders of een goede vriend om borg te staan.

Je stok achter de deur: de sociale lening

Is het toch niet gelukt bij de bank? Dan kun je nog altijd bij de overheid aankloppen voor een sociale lening. Het Vlaams Woningsfonds geeft sociale leningen uit aan gunstige tarieven, tot 100% van de aankoopprijs van de woning. We zoeken met plezier voor jou uit of je aan de voorwaarden voldoet en vullen zelfs al het papierwerk voor jou in.

Kosten drukken als alleenstaande

Er zijn nog andere manieren om de kosten te drukken als je alleen een lening wil aangaan. Zo kan je bijvoorbeeld die dure schuldsaldoverzekering, die je beschermt tegen het overlijden van je partner, gewoon niét nemen. Die is namelijk helemaal niet verplicht. En zo kunnen we je doorheen de hele flow bijstaan met raad en daad om zoveel mogelijk uit te sparen en dat zowel in euro’s als in slapeloze nachten.

En dan hebben we het nog niet gehad over wat je op je lening zelf kan besparen!

Kom langs bij hypotheek.winkel. Samen gaan we op zoek naar de beste lening op jouw maat en maken we van alle valkuilen trampolines naar een beter leven.

Meer weten over het afsluiten van een hypothecaire lening?

Verruim je kennis rond de hypothecaire lening

Ebook 'Een huis kopen, wat kost dat'

Een huis kopen, hoe doe je dat? Dit gratis e-book legt je stap voor stap uit wat je to do’s zijn. Succes met je woondroom!

Download

Ebook '7 aandachtspunten bij het tekenen van een compromis'

Een compromis is namelijk allesbehalve voorlopig en vraagt een aandachtige aanpak.

Download

Ebook 'In 12 stappen naar je huis'

Kwestie van te weten wat je te wachten staat, lijsten we even de twaalf grootste hoofdstukken voor je op.

Download