Home Blogs Notariskosten lenen, kan dat vandaag nog?

Notariskosten lenen, kan dat vandaag nog?

Bovenop de prijs van je huis komen nog registratierechten en notariskosten. Reken in totaal toch op 6 à 7% extra die je niet mee kan opnemen in je hypothecaire lening. Daarvoor halen we meestal ons spaarvarken leeg tot op de laatste cent. Mama en papa doen vaak ook een bijdrage, maar niet alle ouders hebben zoveel spaargeld. Daarom bieden bepaalde banken een aparte lening aan, de zogenaamde notariskostenlening.

Om te beginnen: het woord klopt niet. Deze lening dient niet per se alleen voor de notariskosten, maar net zo goed om de registratierechten op te vangen of gewoon om een hap uit de grote hypothecaire lening te nemen (en zo een betere rentevoet van de bank te krijgen). De essentie is gewoon dat je allerliefste ouders zelf een extra lening aangaan om jouw kosten te drukken.

Wat zijn de voorwaarden voor het lenen van notariskosten?

Die notariskostenlening is een specialleke. Het is geen hypothecaire lening, want je geeft er geen huis voor in waarborg. Niet jouw huis, ook niet dat van je ouders. En toch is het geen gewoon consumentenkrediet, zoals een lening die je zou aangaan voor een auto, omdat ze wel degelijk aan de aankoop van het huis gekoppeld is. Je moet bij het afsluiten van de lening dus ook de verkoopovereenkomst kunnen voorleggen en de bank ziet erop toe dat het geld naar het onroerend goed gaat.

Het voordeel in vergelijking met een ander consumentenkrediet? Deze lening is goedkoper. Je ouders zullen bijvoorbeeld 5% rente betalen voor een lening van 20.000 euro op 5 jaar, terwijl dat al rap rond de 10% zou zijn bij een gewoon consumentenkrediet. En dan is het een kwestie van rekenen. Hoeveel voordeel doe jij bij de bank voor je hypothecaire lening en weegt dat op tegen de rente die jouw ouders zullen moeten betalen?

Waarom wist ik hier nog niet van?

Het is geen eenvoudige rekensom om te maken, dus vraag gerust naar de rekenmachine van onze hypotheek.experts. Niet alle banken bieden het lenen van notariskosten en registratierechten aan en de voorwaarden lopen ook nogal uiteen.

Het zijn trouwens niet altijd de ouders die de lening moeten afsluiten — bij sommige kredietgevers kan je zelf een extra (niet-hypothecaire) lening aangaan. Uitleg van naaldje tot draadje? Je weet ons te vinden.