Home Blogs Op zoek naar het EPC? Check het adres online.

Op zoek naar het EPC? Check het adres online.

Vroeger was het maar één van de vele documentjes, vandaag is het soms de beslissende factor om te tekenen voor een huis. Het EPC ofte energieprestatiecertificaat toont aan hoe energiezuinig een gebouw is, van A (heel zuinig) tot F (de slechtste van de klas). Dat staat nu ook gewoon online.

Verkopers zijn verplicht om de energiescore te vermelden. Die staat er dus normaal gezien bij op Immoweb of Biddit. Maar soms hangt er al eens TE KOOP aan een gevel voordat het huis online staat, of je weet via-via dat het binnenkort zal gebeuren.

Wie snel wil schakelen, kan het EPC dan best zelf al eens opzoeken. En trouwens, zelfs al staat de energiescore wél vermeld, dubbelcheck het dan ook nog eens. Gewoon voor de zekerheid, want daarvoor is dat lettertje A tot F wel belangrijk genoeg.

Check EPC hier

Veelgestelde vragen

  • Wat heb je nodig? Enkel het adres. Het gaat om publiek toegankelijke informatie. De overheid wil vooral dat iedereen goed geïnformeerd is over zo een belangrijk label.
  • Staan alle EPC’s online? Neen, niet als het EPC ouder is dan 10 jaar. Dan is het ook niet meer geldig, trouwens, dus de eigenaar zal hoe dan ook een nieuw certificaat moeten laten opmaken.
  • Wat met appartementen? Die certificaten staan ook online. Je kan meteen ook nagaan of er al een EPC voor de gemeenschappelijke delen bestaat.
  • Klopt het altijd? Normaal gezien wel. De EPC’s worden geüpdatet als er opnieuw een expert is langsgeweest, bijvoorbeeld na een verbouwing. Dat proces verloopt snel en automatisch.
  • Wat als de score verschilt met Immoweb? In principe is de online database het meest betrouwbaar. Als de score niet overeenkomt, stel dan zeker een kritische vraag aan de eigenaar. Tussen haakjes: er staan boetes op foutieve info.
  • Wat als een EPC ‘in aanvraag’ is? Dan mag het huis in principe nog niet te koop aangeboden worden. In de praktijk zie je het soms wel, maar doe in ieder geval nooit een bod alvorens je het EPC kent.
  • Waarom is dat label zo belangrijk? Voor Moeder Aarde, maar ook voor je portefeuille. Denk maar aan de renovatieplicht bijvoorbeeld. En de regels worden nog strenger in de komende jaren, zelfs om te lenen.

Ook handig: de woningpas

En nu we toch bezig zijn: ken je de woningpas al? Ook handig! Dat is een soort digitaal paspoort van een woning, met behalve het EPC nog extra info over de verwarmingsinstallatie, het bodemattest (inclusief info over historische vervuiling), het risico op overstroming… De woningpas is enkel toegankelijk voor de eigenaar (inloggen via Itsme), maar wie volledig open kaart wil spelen, kan de info wel delen met jou als potentiële koper. En anders is het aan de notaris.