Home Woonproject Uit elkaar gaan Kan ik na onze breuk meteen een nieuw huis kopen?

Kan ik na onze breuk meteen een nieuw huis kopen?

Hebben we al gezegd dat geduld een schone deugd is? Ja, zelfs als jullie niet kunnen wachten om aan een nieuw leven te beginnen. Wie overhaast een nieuw huis koopt, koopt ook nieuwe problemen.

Of je nu samen het oude huis verkoopt of als een van de twee ex-partners de andere heeft uitgekocht, dat maakt niet uit. Aan een nieuwe aankoop beginnen doe je best pas als de zaken ongeveer geregeld zijn met het vorige pand. We overlopen drie scenario’s, op basis van hoe jullie juridisch met elkaar verbonden zijn.

Optie 1: jullie waren feitelijk samenwonend

Als jullie nooit een handtekening gezet hebben op een trouwboekje of bij de burgerlijke stand, dan denk je misschien dat je nergens op moet wachten. Dat is niet waar, want ook jullie huis was een gedeeld engagement. Ten eerste zijn jullie allebei 100% verantwoordelijk voor de lopende lening. Als één van jullie twee beslist om vanaf dag één de valiezen te pakken en de maandlast niet meer wil aflossen, dan komen jullie allebei op de zwarte lijst. Dat moet je absoluut vermijden, dus betaal desnoods alleen.

Ten tweede: als je bij de bank een lening wil krijgen, dan gaan ze na of jij nog ergens een openstaande schuld hebt. Dat is die bestaande hypothecaire lening uiteraard. Ze zien zelfs de volle maandlast (niet de helft) als jouw financieel engagement. De kans is dan wel heel klein dat je daar nog een tweede joekel voor een nieuw huis bovenop krijgt. Teken daarom niet te rap een compromis voor een nieuwe woning. Die compromis geldt namelijk maar vier maanden en dan is het D-day.

Optie 2: jullie waren wettelijk samenwonend

Voor wettelijk samenwonenden liggen de kaarten redelijk gelijk met de optie hierboven, met nog een extra voorwaarde. Je zal pas een nieuw woonkrediet kunnen krijgen — alleen of met je nieuwe vlam — wanneer de breuk met je ex ook verwerkt is in de registers van de burgerlijke stand. De bank moet altijd kijken of er iemand wettelijk met jou verbonden is alvorens ze een zak geld geven, en zolang de administratie niet mee is, hangen jullie nog aan mekaar vast.

Waarom moet je geduld hebben? Omdat de bank zich moet indekken. De uitleg is technisch, maar het heeft ermee te maken dat het burgerlijk wetboek stelt dat je niet op eigen houtje de ‘gezinslast mag verhogen’ met een lening. Als je toch snel stappen wil zetten, dan zal je ex-partner een terkennisname moeten ondertekenen dat hij of zij akkoord gaat met je nieuwe plannen. Dat geldt ook als jullie getrouwd zijn, zelfs met scheiding van goederen. Zo een terkennisname is geen financieel engagement, je ex neemt dus geen risico dat hij of zij zou moeten bijspringen voor jouw nieuwe lening.

Optie 3: jullie waren getrouwd

Niet elke scheiding is een vechtscheiding. Maar zelfs als jullie nog samen door één deur kunnen en een EOT hebben gefikst (een Echtscheiding met Onderlinge Toestemming), dan nog moet jullie verdeelregeling via de rechtbank passeren. De familierechter moet een vonnis uitspreken, en dat vonnis vormt de basis voor de Burgerlijke Stand om jullie statuut te switchen naar ‘uit de echt gescheiden’. De computers van de rechtbank en de gemeente zijn nog niet met elkaar verbonden, dus dat kan ongeveer een maand duren. Maak meteen maar een kopietje van het vonnis, want ook de bank zal het willen zien.

Bezint eer ge herbegint

Begin je toch vroeger aan de aankoop van de nieuwe gezinswoning, besef dan ook dat een goedkeuring van een woonkrediet maar beperkt geldig is in de tijd. Komt de goedkeuring te vervallen, dan kan je een nieuwe lening aanvragen, maar dan wel aan het nieuwe tarief dat op dat moment geldig is. Een percentje verschil, dat maakt een groot bedrag. En dan zal je ook nog eens de tikkende klok van de compromis in je nek voelen blazen. Heel comfortabel is dat allemaal niet.

Duidelijk? Of toch niet helemaal? Geen probleem, praat met een hypotheek.expert in de buurt en we leggen het nog eens uit, met veel geduld.

Twijfel of hypotheek.winkel je kan helpen?

Zit je echt in een situatie waarbij je toch nog twijfelt of hypotheek.winkel je kan helpen? Bel of mail dan even naar een hypotheek.winkel in je buurt of spring eens binnen dan bekijken we het samen.

Verruim je kennis rond de hypothecaire lening

Ebook 'Een huis kopen, wat kost dat'

Een huis kopen, hoe doe je dat? Dit gratis e-book legt je stap voor stap uit wat je to do’s zijn. Succes met je woondroom!

Download

Ebook '7 aandachtspunten bij het tekenen van een compromis'

Een compromis is namelijk allesbehalve voorlopig en vraagt een aandachtige aanpak.

Download

Ebook 'In 12 stappen naar je huis'

Kwestie van te weten wat je te wachten staat, lijsten we even de twaalf grootste hoofdstukken voor je op.

Download