Het zal je maar overkomen. Je bent de strijd tegen kanker aangegaan en je hebt die gewonnen. Vijftien jaar later wil je lenen voor een huis, maar krijg je te horen dat je veel meer moet betalen voor een verzekering. De dokter heeft je genezen verklaard, maar de verzekeraar weet blijkbaar wel beter. Dat is tot vandaag soms de wrange realiteit in België. Gelukkig veranderen de spelregels in 2020.

Wanneer je een hypothecaire lening afsluit, komen daar een aantal verzekeringen bij kijken. Natuurlijk zit er een brandverzekering in het pakket, maar ook een schuldsaldoverzekering is redelijk standaard. Die verzekering dekt (een deel van) het geleende kapitaal wanneer een van de verzekerden zou overlijden. Noem het een levensverzekering op de lening voor je huis.

recht om vergeten te worden bij schuldsaldoverzekering

De dubbele prijs van een zware ziekte

De kostprijs voor die verzekering hangt af van het geleende bedrag, je leeftijd, je rookgedrag, maar ook je medische verleden. Natuurlijk telt een griepje of verkoudheid niet mee als ‘medisch verleden’, maar zware aandoeningen wel. Wie kanker kreeg of chronisch ziek is, betaalt vandaag een bijpremie of krijgt in het ergste geval gewoon géén verzekering.

Dat is oneerlijk. In veel gevallen ben je volledig genezen verklaard of is je ziekte al jaren stabiel, waardoor die verzekering onterecht zoveel duurder wordt. Vanaf 1 februari 2020 treedt een nieuwe wet in voege die het 'recht om vergeten te worden' invoert voor schuldsaldoverzekeringen.

De maatregel maakt de verzekering toegankelijker voor wie al lang genezen is of wie aan een chronische ziekte lijdt die onder controle is.

Wanneer kan ik vergeten worden?

Eerst en vooral heeft de regeling betrekking op schuldsaldoverzekeringen bij een hypothecair krediet voor het verwerven of (ver)bouwen van de enige en eigen woning of bij een professioneel krediet. Dus niet een 2e of 3e aankoop.

Daarnaast moet je uiteraard ook nog altijd eerlijk zijn tegen je verzekeraar wanneer je een schuldsaldoverzekering afsluit. Alleen mag die geen rekening meer houden met je verleden wanneer je behandeling al tien jaar voorbij is en je geen herval gekend hebt.

Met andere woorden: hij mag dan geen bijpremie meer aanrekenen, laat staan de verzekering weigeren. De termijn loopt vanaf de eerste dag na de behandeling met chirurgie, radiotherapie of chemotherapie en je mag niet meer hervallen zijn.

Het zijn nog steeds harde regels, maar we mogen al blij zijn dat er eindelijk een termijn is. Voor bepaalde kankers is de termijn ook korter. Dan krijg je al het 'recht om vergeten te worden' na één tot acht jaar. Er staan nu negen types kanker op de lijst, maar iedere twee jaar zullen experts de lijst herbekijken en misschien uitbreiden.

Wat bij chronische ziekten?

Wie chronisch ziek is, betaalt extra voor de schuldsaldoverzekering. Dat blijft zo, maar de meerkost wordt in de toekomst wel beperkt. Bovenop het normale tarief betaal je nog maximum 1,25 keer hetzelfde bedrag erbij. Als de verzekeraar nog een hogere premie wil, dan zal dat niet meer op jouw kosten zijn. Als deze lijst Latijn voor je is, vraag dan eerst aan je huisarts in welk vakje jouw ziekte thuishoort. Hopelijk komt het niet zover, maar als de verzekeraar en je dokter toch nog van mening verschillen, dan komt het opvolgingsbureau gratis tussenbeide.

Wil je weten hoeveel een schuldsaldoverzekering kost? Kan het ook zonder? En is die bij alle verzekeraars even duur? Je hoeft het internet niet af te schuimen, maak een afspraak bij een hypotheek.winkel in je buurt.

 

En dan hebben we het nog niet gehad over wat je op je lening zelf kan besparen!

Kom langs bij hypotheek.winkel. Samen gaan we op zoek naar de beste lening op jouw maat en maken we van alle valkuilen trampolines naar een beter leven.

 

Een exacte berekening van je hypothecaire lening?

Verruim je kennis rond
hypothecaire leningen

Ebook een huis kopen, wat kost dat?

Ebook 'Een huis kopen, wat kost dat'

Een huis kopen, hoe doe je dat? Dit gratis e-book legt je stap voor stap uit wat je to do’s zijn. Succes met je woondroom!

DOWNLOAD

Ebook 7 aandachtspunten bij het tekenen van een compromis

Ebook '7 aandachtspunten bij het tekenen van een compromis'

Een compromis is namelijk allesbehalve voorlopig en vraagt een aandachtige aanpak.

DOWNLOAD

Ebook in 12 stappen naar je huis

Ebook 'In 12 stappen naar je huis'

Kwestie van te weten wat je te wachten staat, lijsten we even de twaalf grootste hoofdstukken voor je op.

DOWNLOAD