Reserveringsprovisie

Wat is een reserveringsprovisie?

Als je geld leent om zelf je woning te (ver)bouwen, heb je misschien niet onmiddellijk het volledige leenbedrag nodig. Als je wil, kun je de totale som ook in verschillende stappen opnemen naarmate de facturen binnenlopen. De factuur voor het plaatsen van de keuken valt over het algemeen niet samen met die van de dakdekker. Omdat ze bij de bank dat geld moeten hebben klaarstaan voor jou, kunnen ze jou wel een reserveringsprovisie aanrekenen voor het geld dat je niet meteen opneemt.

Wat kost een reserveringsprovisie?

Meestal duurt het een aantal maanden, 7 maanden tot 13 maanden is standaard, vooraleer dit in werking treedt. Je betaalt dan meestal tussen de 0,15% en de 0,25% op het bedrag dat nog niet werd opgenomen. Maar er zijn ook banken die dit al vanaf dag 1 aanrekenen en banken die helemaal geen reserveringsprovisie aanrekenen. Belangrijk dus om dit op voorhand goed na te vragen want je kan toch al snel enkele duizenden euro’s aan reserveringsprovisie verliezen door een aannemer die iets te lang talmt (of door zelf niet te vergelijken).

Stel dat je 300.000 euro leent bij de bank en na 6 maanden een reserveringsprovisie dient te betalen van 0,20% per maand op het nog niet opgenomen bedrag van 150.000 euro. Dan betaal je de maanden nadien al snel 300 euro extra per maand. Dan kan die reserveringsprovisie dus zeer snel oplopen.

Maar opnieuw zijn er uitzonderingen die de regel bevestigen, want het werkt niet bij elke bank zo. Bij hypotheek.winkel houden we serieus rekening met deze extra kost en kennen we de banken die geen reserveringsprovisie vragen of pas na 12 maanden uit ons hoofd. Wel weer iets om rekening mee te houden aangezien je je dak, verwarming en elektriciteit nu eenmaal niet in een weekje tijd legt. Twee maal nadenken dus vooraleer je kiest voor die iets lagere rentevoet.

En dan hebben we het nog niet gehad over wat je op je lening zelf kan besparen!

Die reserveringsprovisie daar moet je dus duidelijk rekening mee houden, maar zo zijn er tientallen kosten die verstopt zitten in die kleine lettertjes. Kom langs bij hypotheek.winkel. Samen gaan we op zoek naar de beste lening op jouw maat en maken we van alle valkuilen trampolines naar een beter leven.

Meer weten over het afsluiten van een hypothecaire lening?

Verruim je kennis rond de hypothecaire lening

Ebook 'Een huis kopen, wat kost dat'

Een huis kopen, hoe doe je dat? Dit gratis e-book legt je stap voor stap uit wat je to do’s zijn. Succes met je woondroom!

Download

Ebook '7 aandachtspunten bij het tekenen van een compromis'

Een compromis is namelijk allesbehalve voorlopig en vraagt een aandachtige aanpak.

Download

Ebook 'In 12 stappen naar je huis'

Kwestie van te weten wat je te wachten staat, lijsten we even de twaalf grootste hoofdstukken voor je op.

Download