Home Hypothecaire lening Hypothecaire lening aanvragen? Bij welke bank? Wij weten het Is er een maximum leeftijd voor een hypothecaire lening?

Is er een maximum leeftijd voor een hypothecaire lening?

Bestaat er zoiets als de maximum leeftijd voor een hypothecaire lening? Het eenvoudige antwoord is neen. De wet is duidelijk: er staat geen leeftijd op een hypothecaire lening. Iedereen heeft er recht op. Nochtans krijgen oudere mensen in de praktijk wel eens het deksel op de neus wanneer ze een lening aanvragen. Het werkelijke antwoord is namelijk complexer. We verduidelijken één en ander hieronder.

hoe-oud-lening

Geen maximum leeftijd dus

Iedereen mag dan wel een lening aanvragen, maar banken stellen altijd hun voorwaarden. Alhoewel er niet echt een maximum leeftijd is lukt het als senior niet altijd even makkelijk als voor een koppeltje tweeverdieners dat voor hun eerste droomhuis gaat. De banken willen namelijk zekerheid wat betreft de terugbetaling. De leeftijd speelt dan wél een grote rol omdat die instellingen bang zijn dat ze hun geld niet terugzien. Ze maken uiteindelijk gewoon een optelsommetje. Het zal daarom moeilijker zijn voor een 80-jarige om een hypothecaire lening van 15 jaar te krijgen dan voor een 55-jarige die er één op 10 jaar wil.

Niet je leeftijd, wel inkomen en kapitaal

De leeftijd speelt niet altijd een doorslaggevende rol. Ook het pensioen, het inkomen en het eigen kapitaal zijn van belang en kunnen de balans in je voordeel doen kantelen. Iemand met een stevig ambtenarenpensioen en een goed gespijsde spaarrekening heeft meer kans om zelfs op gezegende leeftijd vlotjes een lening te vangen.

Berekend risico

De banken maken een risico-analyse op om te zien of ze een hypothecaire lening kunnen goedkeuren of niet. De ene bank doet er al moeilijker over dan de andere. Of je voor hen een ‘risicopersoon’ bent of niet, hangt af van verschillende factoren.

Rook je? Heb je een gevaarlijke job? Geen vast inkomen. Zelfs het feit dat je een man bent en dus statistisch gezien waarschijnlijk minder oud wordt, speelt mee. De bank weegt in feite altijd twee dingen tegen mekaar af: enerzijds de gevolgen van als er jou iets overkomt, anderzijds de kans dát het ook werkelijk gebeurt.

Conclusie: de bank beslist

De conclusie is dat het akkoord of niet-akkoord van de hypothecaire lening zal afhangen van de risico-analyse van de bank. Echt vaste regels zijn er niet, elke instelling heeft zo zijn eigen draaiboek. Zoals voor elke lening eigenlijk…

Vraag advies!

Als je van plan bent om een hypothecaire lening aan te vragen maar je twijfelt door je leeftijd, maak dan een afspraak bij een hypotheek.winkel in je buurt! Onze experts kennen de praktijk én de stijl van de verschillende banken.

Meer weten over het afsluiten van een hypothecaire lening?

Verruim je kennis rond de hypothecaire lening

Ebook 'Een huis kopen, wat kost dat'

Een huis kopen, hoe doe je dat? Dit gratis e-book legt je stap voor stap uit wat je to do’s zijn. Succes met je woondroom!

Download

Ebook '7 aandachtspunten bij het tekenen van een compromis'

Een compromis is namelijk allesbehalve voorlopig en vraagt een aandachtige aanpak.

Download

Ebook 'In 12 stappen naar je huis'

Kwestie van te weten wat je te wachten staat, lijsten we even de twaalf grootste hoofdstukken voor je op.

Download