Home Hypothecaire lening Hypothecaire lening aanvragen? Bij welke bank? Wij weten het Moet je een vast contract hebben om een huis te kopen?

Moet je een vast contract hebben om een huis te kopen?

Wil je zekerheid in het leven, dan moet je een vaste baan hebben. Dat wil zeggen dat je een werkgever vindt die een krabbel zet onder je contract voor onbepaalde duur. Maar is dat echt zo? En wil dat zeggen dat je als interimjobber kunt fluiten naar je lening? Bijlange niet. We leggen je uit hoe je het best aanpakt.

Je ouders vertellen je dat waarschijnlijk al je hele leven: je kunt maar beter zorgen dat je een vaste job hebt, zéker als je een eigen huis wil kopen. Werk je via tijdelijke opdrachten, op onregelmatige basis, via een payrollsysteem of interim contracten? Dan denk je waarschijnlijk dat je niet met de grote glimlach onthaald zult worden door je bankier.

Maar je ouders zien de dingen soms wel heel erg zwart-wit. In bepaalde gevallen komt het erop aan uit te vissen waar de nuances zitten. We vertelden je onlangs al hoe spaargeld handig is voor wie wil kopen, maar niet essentieel. Vandaag kijken we ook hoe je in het werkveld moet staan als je eigen huis wil (een plek onder de zon!).

Zekerheid van job

Voor een bank berust de beslissing om een lening uit te geven puur op het risico dat ze al dan niet moeten nemen. Het spreekt voor zich dat lenen aan iemand met een vaste job — lees: een contract van onbepaalde duur — in hun ogen minder kans op complicaties met zich meebrengt.

Maar de arbeidsmarkt verandert continu. Als jonge werkkracht switch je geregeld van baan: omdat je elders een betere opportuniteit ziet, omdat het beter betaalt, omdat het dichter bij huis is, of gewoon omdat je er goesting in had. Maakt dat van jou dan zo’n onbetrouwbare afbetaler?

Een vast contract helpt zeker, maar hoeft niet

Cru gesteld: voor veel banken maakt je contract nog steeds een groot verschil. Er bestaan gelukkig manieren om de situatie naar je hand te zetten. Je kan je werkgever vragen of hij in een document wil verklaren dat hij de intentie heeft om je contract te verlengen — mits bepaalde voorwaarden natuurlijk, je zult op zijn minst moeten beloven dat je braaf zal zijn.

Beter nog: mogelijks werk je nog niet lang bij deze werkgever en wil hij na verloop van tijd sowieso overschakelen naar een vast contract. Dan krijg je zo’n verklaring geheid mee. Als je bovendien samen met je lief of partner een woning wil kopen, is de kans al groter dat één van jullie wel een vast contract heeft. Probleem opgelost.

Weetje: 7% van onze klanten werkt via interim of heeft een contract van bepaalde duur. Niet treuzelen dus!

Startkapitaal ook!

Je ultieme troefkaart blijft natuurlijk je startkapitaal. Kan je een groot deel van de vraagprijs zelf al op tafel leggen (bijvoorbeeld door aan de mouw van je ouders te gaan hangen), zal de bank vast véél aandachtiger naar je verhaal luisteren.

Maar er zijn tig andere factoren

Nog een belangrijk detail: een vast contract is maar één factor in het beslissingsproces van je bank; één van de 264. Zo kijkt de bank ook naar het bedrag dat je wil lenen, hoe lang de afbetalingstermijn is, hoeveel je verdient, je leeftijd, en vooral: je reputatie. Moest je toevallig in het verleden ooit op de zwarte lijst van de Nationale Bank van België beland zijn, dan wordt de toekenning van je lening nog een heel epistel. Hou dat in het achterhoofd als een verre neef je benadert om Casa De Papel na te spelen.

De ene bank is de andere niet

Het is belangrijk om te onthouden dat elke bank een individueel bedrijf is, met zijn eigen streefdoelen, strategieën en werkwijzes. Hoewel een vast contract voor de ene bank een struikelblok is, volstaat het voor een andere bank al als je kan aantonen dat je voor een bepaalde periode (laten ons zeggen: een jaar) onafgebroken gewerkt hebt. Dat kan onder vast contract bij één werkgever zijn, of bij vijf verschillende. Zolang je maar geen periodes van werkloosheid tussen de verschillende functies had.

Conclusie

Het vaste contract heeft aan belang verloren, en dat beseffen banken ook. Maar vooral: geef zeker niet op na een bezoek bij de eerste de beste bank. Wie weet gaat de bank waarvan je het zelf allerminst had ingeschat wél mee in je verhaal. Oren en ogen open dus.

Hypotheek.winkel helpt je daarom 25 verschillende banken te vergelijken. Want als het op een woning kopen aankomt, kan je maar beter volledig zijn. Als je nog niet helemaal zeker bent, kom dan zeker langs om de opties te bekijken.

En wat als je binnenkort de deal rond hebt, en aan je eerste droomwoning kan beginnen? Download dan snel het ebook ‘In 12 stappen naar een huis‘.

Hypotheek.winkel helpt je 25 verschillende banken te vergelijken.

Want als het op een woning kopen aankomt, kan je maar beter volledig zijn. Als je nog niet helemaal zeker bent, kom dan zeker langs om de opties te bekijken.

Verruim je kennis rond de hypothecaire lening

Ebook 'Een huis kopen, wat kost dat'

Een huis kopen, hoe doe je dat? Dit gratis e-book legt je stap voor stap uit wat je to do’s zijn. Succes met je woondroom!

Download

Ebook '7 aandachtspunten bij het tekenen van een compromis'

Een compromis is namelijk allesbehalve voorlopig en vraagt een aandachtige aanpak.

Download

Ebook 'In 12 stappen naar je huis'

Kwestie van te weten wat je te wachten staat, lijsten we even de twaalf grootste hoofdstukken voor je op.

Download