Je huis verkopen wordt kinderspel dankzij de woningpas

Wil je vandaag je huis of appartement verkopen, dan kan je maar beter diep ademhalen voor een rondje paperassenmarathon. Zo’n verkoop regelen is namelijk een hele administratieve klus. Of beter: was.

Maak kennis met de woningpas, een online paspoort dat een hoop documenten over jouw woonst verzamelt. Makkelijker voor jou, maar ook een sterk argument om potentiële kopers mee te overtuigen: ze weten nu precies wat ze kopen.

Wat is de woningpas

samenbrengt. Een handigheidje dat in het leven werd geroepen door de Vlaamse overheid en deel uitmaakt van het Renovatiepact. Say what? Het Renovatiepact is een pakket met beloftes van de Vlaamse overheid, die tegen 2050 nieuwbouwwoningen energiezuiniger wil maken.

Het ultieme doel: onze uitstoot van broeikasgassen drastisch inperken om zo deze aardbol weer wat leefbaarder te maken.

De woningpas geeft je huis volledig bloot

Door de woningpas leer je je woning pas echt kennen. Zie de pas als een dossier waar je als woningeigenaar een heel pak administratieve informatie vindt over je gebouw, maar ook over de ligging van je stulpje. Je leest er ook alles over het EPC-rapport en de EPB voor jou huis.

woningpas

En daar houdt het niet op: je scrollt door omgevingskaarten die je zicht geven op overstromingsgevoeligheid of de luchtkwaliteit en leest er over die fameuze doelstelling van de overheid om onze huizen energiezuinig te maken voor de toekomst. Zo veel zul je nog nooit over je huis geweten hebben.

De komende jaren en maanden zal je woningpas nog aangevuld worden met meer documentatie en attesten. Waarom dat nu zo’n goed nieuws is als je verkoopt? Als eigenaar hoef je geen 36 diensten meer af te bellen op zoek naar de juiste info, je plukt die voortaan gewoon van je woningpas.

Die documenten kun je dan weer delen met de notaris, de makelaar, toekomstige kopers — zelfs je beste vrienden als je eens wil uitpakken met hoe goed je ramen wel isoleren.

Klapper op de vuurpijl: je kunt er ook handige checklists downloaden met alle stappen die je niet mag vergeten als je beslist te verkopen. Er staat zelfs bij of jij zelf in actie moet schieten dan wel je notaris of de koper aan het werk moet zetten. Geef toe: op dat overzichtje zat je al een eeuwigheid te wachten.

Transparante communicatie tussen koper en verkoper

We zijn nog niet uitgepraat over de voordelen van de woningpas. Als verkoper kun je namelijk de kans aangrijpen om huizenjagers mee te laten kijken in jouw woningpas. Zo krijgen je potentiële kopers een heel pak nieuwe informatie die ze tot nu toe niet konden krijgen, wat hen een veel beter beeld geeft van het pand van hun dromen. Wedden dat ze jouw eerlijkheid wel kunnen pruimen?

De woningpas zorgt er op die manier voor dat de communicatie tussen verkoper en potentiële koper transparanter verloopt dan ooit. Dat schept vertrouwen. Als koper weet je precies waar je op biedt en welke kosten er de komende jaren gemaakt moeten worden om aan de energienormen te blijven voldoen.

Lees: kopers hoeven niet bang te zijn voor lijken die uit de kast vallen. Alweer iets dat je verkoop wat vlotter én sneller kan doen lopen. Een woning is zowat de belangrijkste investering die je in je leven kunt maken, dus waarom je kopers niet een handje helpen?

Conclusie

De woningpas kan komt echt wel van pas als je je huis snel wil verkopen. Het is een handig hulpmiddel voor jou als verkoper — tenminste als je de goedheid in je hart vindt om al die info te delen met potentiële kopers.

Hoe dan ook helpt de woningpas je om de administratiemolen wat sneller te doen draaien door alle mogelijke attesten en documenten op één plek te verzamelen. En dat is verdorie handig als blijkt dat je dankzij al die woningpas je huis nog sneller kwijt bent dan verwacht.

Hier vind je al onze simulatietools

Reeds ingevuld!

Hoeveel kan ik lenen?

Reeds ingevuld!

Bereken je maandlast

Reeds ingevuld!

Bereken je financieel plan

Reeds ingevuld!

Is mijn project haalbaar?

Reeds ingevuld!

Notariskosten berekenen

Reeds ingevuld!

Bereken je rentevoet

En dan hebben we het nog niet gehad over wat je op je lening zelf kan besparen!

Kom langs bij hypotheek.winkel. Samen gaan we op zoek naar de beste lening op jouw maat en maken we van alle valkuilen trampolines naar een beter leven.

Verruim je kennis rond de hypothecaire lening

Ebook 'Een huis kopen, wat kost dat'

Een huis kopen, hoe doe je dat? Dit gratis e-book legt je stap voor stap uit wat je to do’s zijn. Succes met je woondroom!

Download

Ebook '7 aandachtspunten bij het tekenen van een compromis'

Een compromis is namelijk allesbehalve voorlopig en vraagt een aandachtige aanpak.

Download

Ebook 'In 12 stappen naar je huis'

Kwestie van te weten wat je te wachten staat, lijsten we even de twaalf grootste hoofdstukken voor je op.

Download