Home De huizenjacht, hoe begin je eraan? tips bezichtiging droomhuis

10 tips voor je eerste bezichting van dat droomhuis

Hoofd koel houden en verrassingen vermijden: de ultieme checklist voor de eerste date met je droomhuis.

Ultraspannend, natuurlijk, zo’n huizenjacht. Maar als je wat oververhit geraakt van enthousiasme, durf je al eens de belangrijke dingen uit het oog verliezen. Laat je niet van de wijs brengen en zorg ervoor dat geen enkel detail je ontgaat. Tien tips om het hoofd koel te houden (en de deal van je leven te slaan. Moehaha!).

1. Maak een wishlist

Een goede voorbereiding is het halve werk. Je hebt waarschijnlijk wel een lijstje in je hoofd met dingen die je wil: de prijs (duh), iets landelijk romantisch of toch liever een penthouse met zicht over de nachtlichtjes van ’t stad, x aantal slaapkamers, een tuin met heuse boomgaard vol kersen, bweik-neen-ik-wil-echt-niet-nog-verbouwen en ga zo maar verder.

Onze gouden tip? Hou je aan die lijst. Voldoet een woning niet aan je criteria, ga er dan ook niet naar kijken. Time is money, baby!

2. The hood

Zo’n droomhuis staat natuurlijk niet alleen. Misschien zoek je iets dat heel erg afgelegen is en waar je alleen bomen als buur hebt, maar zelfs dan zijn er wel wat dingen om op te letten.

Waar kun je inkopen doen? Openbaar vervoer? Een school voor de kleintjes? Ga dus op safari in je nieuwe buurt en hou je ogen open. Loopt er plezant volk rond? Kletsen de mensen wat met elkaar? Is het er ’s nachts ook nog gezellig? Kun je de buurman horen meezingen in de douche? Hoe ver is het wandelen naar goeie koffie en een croissant? Kun je diep inademen of heb je dan een hoop fijn stof binnen?

The details are not the details, zeggen ze.

3. Neem je tijd

Goed om weten: gemiddeld duurt zo’n huisbezoek een kwartiertje. Dat is best krap om te beslissen of je de volgende jaren van je leven op die plek wil doorbrengen. Laat je dus niet opjagen, ook niet als je met zestien andere mensen naar dezelfde potentiële keuken-met-kookeiland staat te kijken.

‘Er staat nog een volgende bezoek gepland’ moet zowat de meest gehoorde uitspraak zijn op huizenjacht. Tijd rekken is dus de boodschap, bijvoorbeeld door op voorhand met de verkoper te bepalen tot hoe laat het bezoek kan doorgaan.

4. Diep detectivewerk

Dit is een moment van Grote Belangrijke Beslissingen. Niet het moment om te beleefd te gaan doen. Dus: stel vragen, stop je hoofd in de meterkast, snuffel aan de bepleistering die wat sporen van schimmel vertoont, rammel aan de deurklinken, open ramen, deuren en kasten en vergeet niet te vragen waarom de huidige bewoners vertrekken. Onze handige checklist kan je hier vinden.

5. Documenteer

Meten is weten, zei uw mémé al. En of ze gelijk had. Maak dus zo veel mogelijk foto’s van de ruimtes en van details. Vergeet ook geen ruw grondplan te tekenen. Extra handig als je meerdere huizen gaat bezichtigen, want zo’n huis durft achteraf wel eens heel andere proporties aannemen in je hoofd dan in het echt. Plus: je kunt mémé dan ook eens vragen wat ze ervan denkt van de foto’s, of die ene bevriende architect.

6. Het zit vanbinnen

Wees een m/v met een plan. Schuim systematisch kamer na kamer af en let op elk detail: van waar komt die vochtplek op de muur? Wat is dat raar geluid dat de verwarming maakt? Op je checklist:

  • Verwarming en water: wat zijn de maandelijkse kosten? Is alles up-to-date en onderhouden?
  • Elektriciteit: vraag naar de kosten, kijk of er aardingen zijn en vraag de verkoper om een bewijs van keuring.
  • Isolatie: tocht kun je voelen, vergeet daar niet op te letten. Check natuurlijk ook welke isolatie er waar gebruikt is.
  • Oppervlaktes: let op schimmel- en vochtplekken en speur naar scheuren in muren, plafonds en vloeren.

7. Maar vergeet de buitenkant niet

Hou je ogen open voor het grotere werk. Dingen als het dak en de muren (Is alles mooi recht? Geen voegen die afbrokkelen?), maar ook de oprit of de tuin. Kijk na of de dakgoten niet lekken en of de ramen aan de buitenkant goed onderhouden zijn. En als je van wat zon houdt, let dan ook goed op de oriëntatie van het huis.

8. Is je huis in topconditie

Je hebt zonet je potentiële nieuwe woonst compleet onder de loep genomen, tot in de kleinste hoekjes en kantjes. Goed bezig, het levert je misschien wat mankementjes op die de prijs kunnen doen zakken.

Maar tenzij je Sherlock Holmes heet, heb je misschien wel wat over het hoofd gezien. Je kunt bovendien niet alles zien: soms zit het echt diep vanbinnen. Geen dom idee dus om een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren, dan weet je ineens of het dak, de fundering en de draagmuren ok zijn. Kwestie van op beide oren te kunnen slapen in je nieuwe master bedroom met balkon.

Een overzicht van dat alles zit in de Woningpas.

9. Ben je verliefd

Laat ons eerlijk zijn: een beetje buikgevoel is geen slechte indicator. Waarom zou je ergens gaan wonen waar je je niet thuis voelt?

10. Maak nog een afspraak

Een eerste afspraakje zegt niet altijd alles. Geen nood! Want als je het voelt kriebelen, dan regel je toch gewoon een tweede date? Laat alles even bezinken, overloop nog eens je checklist, vermijd de gekende valkuilen, praat met wat mensen. En laat je dan helemaal inpakken als je hart tijdens je tweede bezoek nog steeds aan honderd per uur slaat.

Hier vind je al onze simulatietools

Reeds ingevuld!

Hoeveel kan ik lenen?

Reeds ingevuld!

Bereken je maandlast

Reeds ingevuld!

Bereken je financieel plan

Reeds ingevuld!

Is mijn project haalbaar?

Reeds ingevuld!

Notariskosten berekenen

Reeds ingevuld!

Bereken je rentevoet

En dan hebben we het nog niet gehad over wat je op je lening zelf kan besparen!

Kom langs bij hypotheek.winkel. Samen gaan we op zoek naar de beste lening op jouw maat en maken we van alle valkuilen trampolines naar een beter leven.

Verruim je kennis rond de hypothecaire lening

Ebook 'Een huis kopen, wat kost dat'

Een huis kopen, hoe doe je dat? Dit gratis e-book legt je stap voor stap uit wat je to do’s zijn. Succes met je woondroom!

Download

Ebook '7 aandachtspunten bij het tekenen van een compromis'

Een compromis is namelijk allesbehalve voorlopig en vraagt een aandachtige aanpak.

Download

Ebook 'In 12 stappen naar je huis'

Kwestie van te weten wat je te wachten staat, lijsten we even de twaalf grootste hoofdstukken voor je op.

Download