Home De huizenjacht, hoe begin je eraan? De woningpas vertelt je alles over je huis

De woningpas vertelt je alles over je huis

De woningpas, da’s een gratis digitaal paspoort dat alle informatie over je huis verzamelt op één website. Als huiseigenaar weet je voortaan dus veel beter wat je precies in handen hebt, van de luchtkwaliteit in je buurt tot hoe je favoriete stapel bakstenen presteert op vlak van energie. We maken je wegwijs.

Mocht je je afvragen waar die woningpas zo plots vandaan komt: die maakt onderdeel uit van het Renovatiepact. Dat is het plan van de Vlaamse overheid om nieuwbouwwoningen energiezuiniger te maken.

De Vlaamse overheid wil tegen 2050 woningen veel energievriendelijker maken. Wie een huis koopt, zal volgens dat pact slimmer en beter moeten renoveren, om de energieprestatie en het comfortniveau van zijn woning op te krikken. Op die manier draagt Vlaanderen haar steentje bij om onze uitstoot van broeikasgassen onder de knoet te krijgen.

Je huis onder de loep

De pas geeft je als eigenaar informatie over het gebouw zelf, maar ook over de ligging en de omgeving dankzij handige omgevingskaarten die je kan bekijken en downloaden. Zo kan je bijvoorbeeld de overstromingsgevoeligheid en de riolerings- en luchtkwaliteitskaarten raadplegen.

woningpas

Goed om weten: de woningpas is nog een work in progress. De kans is dus groot dat als je je eigen huis opzoekt, je tegen de melding ‘status niet beschikbaar’ aanloopt. Ook voor appartementen, woningen in fusiegemeenten en woningen op Brussels en Waals grondgebied is er nog geen woningpas beschikbaar. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Mijn woningpas

Als huiseigenaar log je in via woningpas.vlaanderen.be met je persoonlijke token, je eID of via de app. Daar krijg je een uitgebreide fiche te zien van elk pand dat je bezit. We loodsen jou er even doorheen, te beginnen met ‘mijn woningpas’ en de verschillende subcategorieën in het menu.

woningpas

Gebouw, indeling, ligging

Ooit al vanuit de lucht naar je huis gekeken? Deze basisfunctie toont een aantal kaarten en satellietfoto’s van jouw perceel en de omgeving. Een beetje zoals Google Maps, dus.

Energie

Benieuwd of je huis energie lekt? Hier lees je alle details over de energiewaarde van je stulpje. Daar hoort natuurlijk het energieprestatiecertificaat bij — EPC voor de vrienden — dat perfect in kaart brengt hoe energiezuinig je woning is. Dat EPC is een verplicht nummertje voor wie (ver)bouwt in Vlaanderen. Het systeem werd overigens nog maar net vernieuwd en zit nu boordevol praktische info voor kersverse eigenaars: vervang je boiler, voorzie zoveel budget voor de isolatie van het dak en ga zo maar door.

EPB staat dan weer voor ‘EnergiePrestatie en Binnenklimaat’, nog een document dat in je woningpas is opgenomen. Maar de leukste functie in deze categorie is zonder twijfel de zonnekaart, die je in levenden lijve laat zien of je dak in de juiste richting ligt voor zonnepanelen of een zonneboiler. Rest je enkel nog tot de weergoden te bidden voor wat minder bewolking.

Isolatie en beglazing

Dit hoofdstuk geeft je voorlopig niet zozeer info over hoe jouw huis uitgerust is, maar biedt wel meer inzicht in de Vlaamse doelstellingen op vlak van isolatie en beglazing. Je leest hier ook meer over de energieprestatie-eisen waar je huis aan moet voldoen.

Installaties

Verwarm jij op mazout? Heb je een pelletkachel of een warmtepomp? Al die informatie vind je hier netjes verzameld.

Bodem

Je bodemattest vermeldt alle relevante gegevens die de OVAM over jouw lap grond heeft verzameld, zoals bijvoorbeeld de bodemkwaliteit. Zo ontdek je of er ooit een benzinestation of fabriek stond waar jij nu woont, en of er risico op vervuiling is. Cruciale info als je beslist hebt om hier de rest van je leven door te brengen of je kroost groot te brengen, toch?

Omgeving

Categorie nummer twee gaat een stap verder dan de basisinfo. Je verlaat nu je knusse huis en je eigen lap grond, om een kijkje te nemen in de nabije omgeving. Ook hier zijn er weer een paar subcategorieën die dieper in detail treden.

Overstromingsgevoeligheid

Is er kans dat je woning overstroomt zodra de beek in je achtertuin wild gaat doen? Deze kaart laat je perfect zien tot waar je met je voetjes op het droge staat — kwestie van te beslissen of je van die wijnkelder niet beter een wijnzolder maakt.

Onroerend erfgoed

Hier kom je te weten of en waar er ergens gebouw met historische waarde in je buurt staat. Aan zulke gebouwen mag er niet zomaar iets veranderd worden. Staat er bijvoorbeeld een authentiek Romaans kerkje in je achtertuin, dan is de kans dat je dat stuk ooit kan bijkopen om er een tennisveld van te maken zeer waarschijnlijk nul.

Ruimtelijke ordening

In het tabblad ruimtelijke ordening kom je te weten in welke zone je huis gelegen is, zoals bijvoorbeeld in een bos, woonzone, ambachtelijke zone etc.

Meer kaarten

Hoe bereikbaar is je huis eigenlijk? Kun je er makkelijk met de bus heen? Waar zijn de beste wandelroutes in je buurt? Zelfs het rioleringsnetwerk kan je hier bekijken, net als de luchtkwaliteit van je regio. Een andere kaart toont je zelfs op welke gebouwen een recht van voorkoop berust voor lokale overheden en sociale instellingen. Allemaal waardevolle info over je huis, die je tot voor kort nergens kon vinden. Dank u, woningpas!

Attesten en documenten

Dat de woningpas nog niet helemaal op punt staat, merk je bijvoorbeeld aan dit hoofdstuk. Hier komen onder meer je keuringsattest en andere officiële documenten, maar voorlopig moet je het stellen met ‘status niet beschikbaar’.

Ik ben van plan om…

In deze laatste categorie vind je superhandige checklists zodat jij en de andere partijen zeker niks vergeten als je koopt, verkoopt of bouwt. Een overzicht met to do’s vertelt je bijvoorbeeld dat je een watertoets moet laten uitvoeren, of dat je je gasinstallatie moet laten keuren. Er staat zelfs bij of dat jouw verantwoordelijkheid is of die van de architect.

Punten voor praktisch denken en een mooie afsluiter van een pak informatie die je helpen om je huis naar waarde te schatten mocht je eraan denken om te verkopen.

Laat het duidelijk zijn: de woningpas is een goudmijn aan informatie voor huiseigenaars, — op voorwaarde dat de overheid snel werk maakt van de categorieën die nu nog niet ingevuld zijn. En waarom zou je er als koper ook geen gebruik van maken? Toegang heb je enkel tot je eigen huis, maar je kunt natuurlijk wel de verkoper vragen om je inzage te geven in het zijne. Als die eerlijk is, heeft hij geen enkele reden om die informatie achter te houden, toch?

Hier vind je al onze simulatietools

Reeds ingevuld!

Hoeveel kan ik lenen?

Reeds ingevuld!

Bereken je maandlast

Reeds ingevuld!

Bereken je financieel plan

Reeds ingevuld!

Is mijn project haalbaar?

Reeds ingevuld!

Notariskosten berekenen

Reeds ingevuld!

Bereken je rentevoet

En dan hebben we het nog niet gehad over wat je op je lening zelf kan besparen!

Kom langs bij hypotheek.winkel. Samen gaan we op zoek naar de beste lening op jouw maat en maken we van alle valkuilen trampolines naar een beter leven.

Verruim je kennis rond de hypothecaire lening

Ebook 'Een huis kopen, wat kost dat'

Een huis kopen, hoe doe je dat? Dit gratis e-book legt je stap voor stap uit wat je to do’s zijn. Succes met je woondroom!

Download

Ebook '7 aandachtspunten bij het tekenen van een compromis'

Een compromis is namelijk allesbehalve voorlopig en vraagt een aandachtige aanpak.

Download

Ebook 'In 12 stappen naar je huis'

Kwestie van te weten wat je te wachten staat, lijsten we even de twaalf grootste hoofdstukken voor je op.

Download