Home De huizenjacht, hoe begin je eraan? 2050, het jaar waarin elk huis energiezuinig moet zijn

2050, het jaar waarin elk huis energiezuinig moet zijn

Vlaanderen wil veel zuiniger gaan omspringen met energie, zeker op vlak van bouwen en verbouwen. De Vlaamse regering en de bouwsector sloegen daarom de handen in elkaar en stelden volgende energiedoelstellingen op: tegen 2050 willen ze alle woningen in Vlaanderen energiezuinig maken. Benieuwd wat dat voor jouw huis betekent?

Renovatiepact 2050: de planeet redden met energiezuinige huizen

Het Renovatiepact 2050 is een ambitieus plan dat elk huis en appartement even energiezuinig wil maken als een energetisch performante nieuwbouwwoning. En dan nu in het Nederlands: onze regering wil er graag voor zorgen dat de huizen van de toekomst zo weinig mogelijk energie verspillen om zo te planeet te redden van onheil allerhande.

Daarom werden de energiepremies hervormd, kreeg het EPC-attest een opfrisbeurt en komt er nu ook een woningpas, een digitaal paspoort van je woning.

Concreet wil de regering dat elk huis en appartement in Vlaanderen tegen 2050 even zuinig is als eentje dat in 2015 werd gebouwd. Lees: het E-peil van je huis mag nog maximaal 60 scoren. Dat E-peil is een score die aangeeft hoe energiezuinig je woning is. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger het gebouw. Dat wil zeggen dat de gemiddelde energiescore van de Vlaamse woningen met 75 procent de hoogte in moet. Met andere woorden: we zijn er nog lang niet.

Vrijblijvend renovatieadvies

Een van de belangrijkste pijlers in het 2050-plan is het renovatieadvies dat de overheid je voortaan geeft als je verbouwt. Als (nieuwe) eigenaar kun je vrijwillig advies inwinnen bij de overheid. Je krijgt er voornamelijk info over energetische renovatiemaatregelen, al wordt er ook gepraat over de algemene woonkwaliteit (stabiliteit, vocht, toegankelijkheid…).

Uiteindelijk stap je buiten met een concreet en persoonlijk stappenplan, helemaal op maat van je eigen stulp. Het doel: je energiepeil onder die 60 punten houden. Dat renovatieadvies gaat dus nog een stap verder dan het EPC én is afgestemd op jouw eigen huis. Dubbele win.

Geen grote veranderingen voor nieuwbouwwoningen

Wie nieuwbouwt, kan in feite op beide oren slapen: de regels blijven dezelfde. Elke nieuwe woning moet tegen 2021 een E-peil van 30 of lager hebben. Nu al zo energiezuinig mogelijk bouwen is dus de kunst, want een extra laag E-peil levert je een aantrekkelijke E-peilpremie op.

De bedragen voor zo’n E-peilpremie verschillen naargelang de datum waarop je bouwaanvraag ingediend is. Reken op een som ergens tussen de 200 en de 2000 euro. Leuk om al eens een extraatje mee te bekostigen.

Stimuleren tot renoveren

De overheid geeft dus advies, maar daarnaast maakt ze er ook werk van om (ver)bouwers financieel een handje te helpen. Op die manier word je als eigenaar gestimuleerd om je woning zo grondig mogelijk te renoveren. Goed nieuws dus, want dat geeft je dan weer recht op energiepremies of –leningen. Behoor je tot een kwetsbare doelgroep, dan kan je zelfs een gratis energiescan laten uitvoeren.

Enneuh, zijn die maatregelen ook verplicht?

Premies krijgen is leuk, maar het is niet al fun wat de klok slaat. Er zijn nog altijd een aantal spelregels waar je je aan moet houden als je bouwt of verbouwt. Zo is sinds 2015 de dakisolatienorm van toepassing op alle eengezinswoningen, studio’s en appartementen in het Vlaamse gewest.

Vanaf 2020 trad ook de dubbelglasnorm in werking. Heb je in 2023 nog geen dubbel glas, dan loop je kans dat je woning ongeschikt verklaard wordt. Daarnaast gelden er ook verplichtingen voor centrale verwarming. Zo moet je bijvoorbeeld regelmatig de schoorsteen laten schoonmaken en elke vijf jaar een verwarmingsaudit laten uitvoeren.

Werk aan de winkel

Hoewel de renovatie- en energiepremies de afgelopen jaren heel wat mensen aangezet hebben om hun woning energiezuiniger te maken, staat Vlaanderen nog vol met slecht geïsoleerde huizen. 70% van onze woningen is voor 1970 gebouwd, met alle gevolgen vandien.

De meerderheid van die huizen heeft geen dubbele beglazing of dakisolatie, en daar moet dus snel verandering in komen. Woon je in zo’n verouderd huis, dan betaal je je bovendien blauw aan facturen voor stookolie, gas en elektriciteit. Niet zo heel erg 20’s, toch? Zeker als je bedenkt dat die huizen erg kwistig zijn met schaarse brandstoffen, iets waar ons klimaat flink onder lijdt. Tijd voor verandering dus, op naar 2050!

Hier vind je al onze simulatietools

Reeds ingevuld!

Hoeveel kan ik lenen?

Reeds ingevuld!

Bereken je maandlast

Reeds ingevuld!

Bereken je financieel plan

Reeds ingevuld!

Is mijn project haalbaar?

Reeds ingevuld!

Notariskosten berekenen

Reeds ingevuld!

Bereken je rentevoet

En dan hebben we het nog niet gehad over wat je op je lening zelf kan besparen!

Kom langs bij hypotheek.winkel. Samen gaan we op zoek naar de beste lening op jouw maat en maken we van alle valkuilen trampolines naar een beter leven.