Home De huizenjacht, hoe begin je eraan? Een overzicht van premies voor energiezuinig bouwen

Een overzicht van premies voor energiezuinig bouwen

Tegen 2050 moet elke woning aan een bepaalde graad van energiezuinigheid voldoen. Dat betekent strenge controles en dus flink investeren in je woonst, maar zo werk je ook aan een beter klimaat en lagere energiekosten. Financiële voordelen vallen er bovendien zeker te rapen, al is het door dat bos aan mogelijkheden soms knap lastig om nog de bomen te zien. Gelukkig kan je op hypotheek.winkel rekenen om de zaken even op een rijtje te zetten.

Dat huizen in Vlaanderen ‘gebuisd zijn op duurzaamheid’, dat willen ze bij de Vlaamse overheid niet meer geweten hebben. Daarom is er nu het BENOvatiepact (kort voor ‘Beter Renoveren’), waarmee de Vlaamse overheid zich inzet om elke woning in Vlaanderen duurzamer te maken. Een overzicht van wat de nieuwe wetgeving biedt aan premies, netjes gerangschikt volgens de vraag: wat ga je (ver-)bouwen?

Premies voor het dak

Heel wat recent geïsoleerde daken voldoen niet aan de normen, en dat ligt vaak aan een gebrekkige plaatsing. Vaak is het pakket van gebruikte isolatiematerialen niet dik genoeg, een tweede jammerlijk probleem dat te wijten is aan doe-het-zelverij. Daarom moet je je dak voortaan door een vakman laten isoleren als je recht wil hebben op een premie.

Sowieso moeten alle woningen in Vlaanderen vanaf begin 2020 een geïsoleerd dak (of zoldervloer) hebben, zoals dat in de Vlaamse dakisolatienorm omschreven staat. Je kan premies krijgen van je netbeheerder, al worden er ook heel wat premies uitgeschreven aan woningen die aan specifieke voorwaarden voldoen.

Tenslotte liggen er premies voor het grijpen op lokaal vlak, namelijk via je gemeente of provincie. Raadpleeg daarvoor de website van je stad of provincie — of gebruik de premiezoeker.

Premies voor de muren

De premies die je voor het (ver-)bouwen van je muren kan ontvangen verschillen heel wat. Er zijn tal van voorwaarden: zo kan je voor een huis dat 25 jaar of ouder is in aanmerking komen voor de Vlaamse verbeteringspremie.

Een premie voor binnen- en buitenmuren wordt dan weer enkel door de netbeheerders uitgedeeld als je kan aantonen dat je een aannemer hebt ingeschakeld.

Muren kun je duurzamer maken door hun thermische isolatieprestatie op te krikken. Staat je huis stevig gestoeld op massieve muren, dan kan je best de binnen- en/of buitenmuur isoleren. Staan er echter spouwmuren, dan moet je de isolatie langs de binnenkant uitvoeren. Logisch, toch?

Een andere optie ligt in het verhogen van de luchtdichtheidsgraad, die dan weer sterk verankerd is aan een derde element, namelijk de premie voor het glas- en schrijnwerk. Met een beetje geluk vang je dus twee vliegen in één klap. Je leest er meer over in de volgende paragraaf.

Premies voor de ramen

De luchtdichtheidsgraad van je muren verhogen kan natuurlijk niet zonder ook naar je type beglazing en je raamkaders te kijken. Als de luchtdichtheid en thermische isolatie van een hoog niveau zijn, kan je ontzettend veel warmte bijhouden, maar het omgekeerde is evenzeer waar.

Nogal wiedes, zul je denken, maar vergeet niet hoe modulair deze (ver-)bouwingswerken zijn. De netbeheerder schrijft om die exacte reden premies uit voor het gelijktijdig investeren in muren én ramen. Het schrijnwerk is hier van elementair belang: want enkel je glas vervangen, da’s natuurlijk dweilen met de kraan open.

Als je kiest voor hoogrendementsglas in plaats van enkel of dubbel glas, kom je in aanmerking voor een premie van de netbeheerder. Ook hier leg je best je oor te luisteren bij je lokale overheid, want naast de Vlaamse overheid en de netbeheerder keren ook zij premies uit.

Premies voor de vloeren en de kelder

Ook voor vloeren is het luchtdichtheid en isolatie al wat de klok staat. Je begint best bij de kelder, want het plafond van de kelder kun je meestal makkelijk isoleren, zonder dat je de vloer van de verdieping erboven moet opbreken.

Een degelijk lucht- en dampscherm tussen verwarmde en niet-verwarmde volumes (lees: je kelder en de woonkamer) is ook een aanrader. Zo voorkom je condens aan de binnenkant van de vloer. Er zijn allerhande membranen voorhanden die je daarvoor kan gebruiken.

Naar goede gewoonte is het de netbeheerder die je een premie uitkeert voor het isoleren van vloer en kelder, al kijken slimmeriken ook even verder naar de Totaalrenovatiebonus.

De moraal van het verhaal

Soms is meer ook gewoon meer. Zoals bij de Totaalrenovatiebonus, bijvoorbeeld, die het modulaire karakter van energiezuinige renovatie- of bouwprojecten mooi in de schijnwerpers zet. Pas je drie of meer energiezuinige maatregelen toe op je woning, dan kom je voor deze bonus in aanmerking. Er zijn heel wat kleine lettertjes en voorwaarden aan verbonden, maar het blijft een sterke pijler.

Je kan op eigen houtje al heel wat berekenen en opzoeken, onder andere dankzij de subsidiemodule van Energiesparen.be en de premiezoeker. Die eerste biedt je zelfs een calculator aan die je energiewinst berekent.

Een laatste belangrijke tool om je situatie in te schatten is het e-peil, dat je via een score laat zien hoé energiezuinig je woonst nu precies is. Je ziet: opties en informatie te over. Moraal van het verhaal? Bezint eer ge begint en rijf ze binnen, die premies!

Hier vind je al onze simulatietools

Reeds ingevuld!

Hoeveel kan ik lenen?

Reeds ingevuld!

Bereken je maandlast

Reeds ingevuld!

Bereken je financieel plan

Reeds ingevuld!

Is mijn project haalbaar?

Reeds ingevuld!

Notariskosten berekenen

Reeds ingevuld!

Bereken je rentevoet

En dan hebben we het nog niet gehad over wat je op je lening zelf kan besparen!

Kom langs bij hypotheek.winkel. Samen gaan we op zoek naar de beste lening op jouw maat en maken we van alle valkuilen trampolines naar een beter leven.

Verruim je kennis rond de hypothecaire lening

Ebook 'Een huis kopen, wat kost dat'

Een huis kopen, hoe doe je dat? Dit gratis e-book legt je stap voor stap uit wat je to do’s zijn. Succes met je woondroom!

Download

Ebook '7 aandachtspunten bij het tekenen van een compromis'

Een compromis is namelijk allesbehalve voorlopig en vraagt een aandachtige aanpak.

Download

Ebook 'In 12 stappen naar je huis'

Kwestie van te weten wat je te wachten staat, lijsten we even de twaalf grootste hoofdstukken voor je op.

Download