Home Huis kopen Kadastraal inkomen

Kadastraal inkomen

De Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie, dat is een mondvol. Maar je mag ook kadaster zeggen. Zij zijn het die het KI (kadastraal inkomen) van je huis bepalen na de bouw. Niet onbelangrijk, want dat is de basis voor een jaarlijkse belasting voor de rest van je leven.

Het Kadastraal Inkomen ontstond in 1975 als een fictieve huurprijs: de waarde die je huis zou hebben als je het op de markt zou brengen. Dat is relatief natuurlijk, want naar normen van vandaag zou je die huurprijs al maal 1.863 moeten doen! Toch is het kastraal inkomen geen nattevingerwerk. Het kadaster houdt rekening met het type bebouwing (vrijstaand of een rijhuis), het aantal slaapkamers, de oppervlakte… Op basis van het kadastraal inkomen zal je elk jaar meer of minder onroerende voorheffing betalen.

Jij bent zelf verplicht om het kadaster van jouw gemeente in te lichten, binnen de 30 dagen nadat je intrekt. Even later valt de brief in de bus die je kadastraal inkomen bepaalt. Ga je niet akkoord, dan kan je nog een herziening aanvragen. Een mailtje zal niet volstaan, het zal met een aangetekende brief moeten.

Goed om te weten: de Vlaamse overheid geeft voor nieuwbouwwoningen met een laag energiepeil korting op de onroerende voorheffing. Hoeveel, dat hangt af van wanneer je bouwt (hoe rapper hoe liever) en hoe flink je E-score is. Scoort je huis onder de 20, nog vóór eind 2021, dan mag je zelfs vijf jaar volledige vrijstelling verwachten. Toch een mooie surplus.

Twijfel of hypotheek.winkel je kan helpen?

Zit je echt in een situatie waarbij je toch nog twijfelt of hypotheek.winkel je kan helpen? Bel of mail dan even naar een hypotheek.winkel in je buurt of spring eens binnen dan bekijken we het samen.

Verruim je kennis rond de hypothecaire lening

Ebook 'Een huis kopen, wat kost dat'

Een huis kopen, hoe doe je dat? Dit gratis e-book legt je stap voor stap uit wat je to do’s zijn. Succes met je woondroom!

Download

Ebook '7 aandachtspunten bij het tekenen van een compromis'

Een compromis is namelijk allesbehalve voorlopig en vraagt een aandachtige aanpak.

Download

Ebook 'In 12 stappen naar je huis'

Kwestie van te weten wat je te wachten staat, lijsten we even de twaalf grootste hoofdstukken voor je op.

Download