Home Blogs Dag staatsbon, hallo droomwoning?

Dag staatsbon, hallo droomwoning?

Omcirkel 4 september 2024 maar in je agenda. Dat is precies één jaar na de lancering van de hyperpopulaire staatsbon-op-één-jaar. Dan komt al het geld (plus percentje) in één smak weer op de markt. Tel die nullen maar: 22.000.000.000 euro. Miljaarde, wat moet er met al dat geld gebeuren?

De banken konden er niet om lachen, in de zomer van 2023. Vincent Van Peteghem lanceerde toen ‘zijn’ nieuwe staatsbon aan een verlaagde roerende voorheffing van 15%. En dat terwijl je bij de bank voor een soortgelijke product de normale 30% moest afdragen. De overheid had de spelregels dus eventjes aangepast in haar eigen voordeel. En de Belgen hebben met zijn allen gretig toegehapt.

Wie toen 10.000 euro investeerde, krijgt op 4 september 10.281 euro terug. Dat is beter dan je van een spaarboekje kon verwachten. Kán verwachten. Want ook vandaag is de rente op de spaarboekjes nog altijd niet gelijk gestegen met de rente op de leningen. Precies dat is een goeie reden om de vrijgekomen centen te doen renderen met vastgoed in plaats van ze op een rekening te parkeren.

Bericht aan de kinderen:

Bij hypotheek.winkel zien we jonge koppels vaak aarzelen om bij hun ouders aan te kloppen. Jullie willen niet om cadeautjes bedelen. Maar dat hoeft ook niet! Vraag gewoon naar een lening, niet naar een gift. Je ouders zouden met het geld van hun staatsbons bijvoorbeeld de notariskosten voor zich kunnen nemen. Dat is een bedrag dat je niet bij de bank kan lenen. Het is al een mooi cadeau als je dat extraatje zonder intrest kan afbetalen, of de terugbetaling een tijdje mag uitstellen.

Om iedereen op zijn gemak te stellen, kan je daar ook een overeenkomst voor opstellen. Spreek ons daar gerust over aan. Het gebeurt vaker dan je denkt — en het zou eigenlijk nog veel vaker moeten. Met een ondertekende leenovereenkomst toon jij je engagement, en voor je ouders staan alle puntjes op de i. Zo blijft kerstmis zelfs bij de schoonfamilie gezellig. (En wie weet volgt daar toch nog een gift in plaats van een lening.)

Bericht aan de ouders:

Goesting om zoon- of dochterlief te verrassen met een gift? Wij zijn de laatsten om u tegen te houden. Maar zelfs met een renteloze lening doe je een dubbel geschenk. Ten eerste: de hypothecaire rente staat vandaag bij de bank weer een stuk hoger dan in de voorbije tien jaar. Lenen bij de bank is veel duurder dan bij jou.

Ten tweede: wie meer spaargeld investeert, krijgt betere voorwaarden voor de hoofdbrok van de lening. Dat heeft alles te maken met de quotiteit: de verhouding tussen wat je zelf aanbrengt en dat waar de bank voor moet zorgen. Hoe meer eigen middelen je kinderen kunnen inbrengen — eventueel met jullie achter het gordijn — hoe geruster de bank is en hoe voordeliger de lening.

Bericht aan iedereen:

Hoe ver kan je springen? Verder dan je denkt. Zeker als je eerst met ons praat. Over de accordeonlening, de crescendolening, de renovatielening… Er zijn heel wat formules die de kosten van dat dure huis naar beneden krijgen voor first-time buyers, maar je moet ze kennen.