Home Blogs Waarom vastgoed het altijd steengoed doet

Waarom vastgoed het altijd steengoed doet

Wie een beetje geld overheeft, kan er maar beter iets mee doen. Op een spaarboekje brengen je centen niet veel meer op dan onder je matras. Beleggen in aandelen is dan weer voor veel mensen te spannend. Een tussenoplossing is de staatsbon: lage opbrengst, maar 100% safe. Maar wat met vastgoed? Hoe veilig is een investering in een tweede verblijf of opbrengsteigendom?

Tien jaar geleden, in de nasleep van de financiële crisis, zakten de huizenprijzen in Nederland met maar liefst 30%. Alsjemenou! En in België? Daar gebeurde er nauwelijks iets. Hoe het precies kwam, daar breken economen en vastgoedspecialisten zich nog altijd het hoofd over, maar de kost van vastgoed blijft bij ons altijd verbazend stabiel. Corona, energiecrisis, wereldwijde conflicten: ze deden allemaal bijzonder weinig met de prijzen van onze huizen en appartementen.

Het heeft zeker iets met de Belgische volksaard te maken — de spreekwoordelijke baksteen in de maag. Maar vandaag speelt er ook een andere klassieker mee: de wet van vraag en aanbod.

Steeds meer vraag, steeds minder aanbod

Het ziet ernaar uit dat de vraag in de komende jaren alleen maar zal toenemen, terwijl het aanbod niet snel genoeg kan volgen. Waarom?

  • Scheidingen — Deze generatie is de vorige niet. Steeds meer getrouwde of samenwonende koppels gaan uit elkaar, zelfs met kinderen. Als zij weer de markt moeten afschuimen, hebben ze vaak extra kamers nodig. Halftijds of niet, de kinderen moeten ergens kunnen slapen. Zo nemen we nu met zijn allen meer ruimte in dan vroeger.

  • Meer volk — De laatste cijfers zijn nog niet binnen, maar op 1 januari 2023 waren we met 11.697.557. Dat was een toename van 1% ten opzichte van het jaar ervoor, en een verdubbeling van wat we daarvoor gewend waren. Migratie speelt daarin een belangrijke rol.

  • Airbnb — Het is een doorn in het oog van de populaire toeristische bestemmingen: opbrengstpanden die als hotelkamers verhuurd worden. De steden proberen iets te doen aan de wildgroei van Airbnb en consoorten, maar met verdeeld succes. Een hoop appartementen zijn nu gewoon van de huurmarkt verdwenen.

  • Studenten — Een soortgelijk verhaal in de studentensteden: er zijn te weinig koten, dus meer en meer studenten gaan met vereende krachten huren op de gewone huizenmarkt. Het mag niet, maar het is niet altijd makkelijk te controleren en het gebeurt massaal.

  • Energiescore — Tegen 2050 moeten alle huizen in België een energiescore A halen. Daar zijn we nog héél ver vandaan. De panden die het slechtst scoren, de de E’s en de F’s achterin de klas, vragen zo veel investeringen dat ze heel moeilijk verkocht geraken. We laten ze nog liever leegstaan tot de sloop…

Daar komt nog eens bij dat het aanbod van nieuwe woningen niet snel genoeg kan groeien in een volgebouwd land. We gaan in de hoogte moeten gaan, met meer appartementen en extra bouwlagen, maar daarvoor moeten de geesten nog rijpen. De slotsom? De huizen die er nu al staan — en zeker de gerenoveerde panden of nieuwbouw — zullen nog jarenlang in waarde blijven stijgen.

Appartementje voor de dorst?

Krijg je jouw geld van de staatsbon binnenkort terug? Je zal niet de enige zijn. Maar liefst 22 miljard euro komt er opnieuw op de markt in september 2024. Bovendien zal de rente weer dalen, dus de sterren staan perfect om te investeren in een (tweede) woning. Met een stuk spaargeld ben je al goed gelanceerd, want dan krijg je ook betere voorwaarden voor de bijkomende lening. Spreek daarover met ons!