Een woning kopen zónder spaargeld, kan dat?

door Hans Van Den Bergh op 31 mei 2018

De media bloklettert wel eens dat je 10 % tot 30 % van de aankoopsom van een woonst met eigen middelen dient te financieren, zo niet is het einde woondroomverhaal. Feit of fabel? Je ontdekt het hier!

0 euro spaargeld, toch een lening voor uw woondroom?

Feit, dus. Zelfs met 0 euro spaargeld is een huis kopen realistisch. Al ligt dat sinds 1 januari 2020 wel een pak moeilijker dan voordien. Meer informatie vind je hier. De belangrijkste criteria volgens de wet op het hypothecair krediet en de Nationale Bank is en blijft de terubetalingscapaciteit (naast vast werk, leeftijd,...).  Die factoren samen geven een grotere doorslag dan de status van je spaarrekening.

Ok, zoveel is duidelijk. Maar waarom geeft mijn grootbank me een njèt als ik geen of amper eigen middelen heb?

De grootbank doet aan zelfbescherming

De Nationale Bank van België adviseert om de hoogte van woonleningen te beperken tot 90 % van de waarde van een woonst. Dat wil dus zeggen dat 10 % uit je eigen portemonnee dient te komen, aangevuld met 10 % aankoopkosten. 

De "20 % regel" vindt zijn oorzaak bij de hypotheekcrisis die in 2008 vanuit de VS overwaaide. Dit is wat er toen gebeurde -> Banken staan leningen toe aan klanten met weinig financiële buffer en een laag inkomen. Alles peis en vree, tot de rentevoeten na enkele jaren stijgen.

Gevolg? Er moet meer afgelost worden dan oorspronkelijk. Voor velen een issue. Mensen beginnen aflossingen te missen, banken geraken in de problemen en dwingen mensen hun woning te verkopen. Heel de Verenigde Staten en de rest van de wereld in alle staten.

De "20 % regel" is dus vooral een soort van buffer waarbij de risico's ook bij een verslechterende economie beperkt blijven. Het maakt bovendien dat de woningmarkt niet oververhit geraakt (teveel vraag, te weinig aanbod = stijgende marktprijzen).

Is lenen boven de 90% dan wel nog mogelijk?

Je hoeft geen rekenwonder zijn om te weten dat 10 % financieren meteen een smak geld is. Wie geen spaarcenten op zijn/haar rekening heeft staan, kan tijdens de zondagse ballekes in tomatensaus met friet subtiel toetsen of moe en va wat kunnen sponsoren. Wanneer dat niet lukt, kan je de puppy ogen truc bij de grootbanken toepassen. Al moet het gezegd worden, ze zweren nogal trouw bij de 90 % en neigen zelf eerder richting de 80% of lager.

Er zijn nog steeds voldoende banken die een quotiteit (leenbedrag / waarde vastgoed *100) boven de 90 % toestaan, mits een toeslag.

Dat maakt dat de eigen middelen bij hypotheek.winkel beperkt kunnen blijven tot 5 %, en in uitzonderlijke gevallen tot zelfs maar 1000 euro.

Zoals eerder aangegeven, zijn er meer factoren doorslaggevend voor een go of no go van je woondroom. Belangrijk is vooral dat je kredietwaardig blijft, zodat er geen betalingsproblemen ontstaan.

Wat die toeslag betreft, het gaat hier om een kleine verhoging van de rentevoet. Duurder dus? Niet echt, je verdient dit namelijk snel terug als je bedenkt dat je anders nog één à twee jaar moet blijven huren. En zoals iedereen weet is dat huren uiteindelijk toch weggesmeten geld is.

Kortom, met én zonder spaargeld doet hypotheek.winkel er alles aan om je woondroom te realiseren. Spaargeld geeft zeker comfort bij het afsluiten van een lening, maar zonder kan het evengoed.

Adviseerde je bank eerst nog wat te sparen voor je een huis te kopen? Kom toch bij ons langs. Het is niet omdat één bank je aanvraag weigert, dat een andere bank dat ook zal doen. Bij hypotheek.winkel kan je zelf rekenen op een hypotheek.expert die jouw dossier met hand en tand verdedigt indien het een randgeval betreft. Volledig gratis en voor niets.

New call-to-action

Hans Van Den Bergh

Marketing Manager at hypotheek.winkel