Hypotheek.winkel laat je niet in de steek! 

Daarom hebben we onmiddellijk digitale tools ontwikkeld die ons netwerk in staat stellen om via videogesprek, email en telefoon de meeste klanten grotendeels op afstand te begeleiden. We gaan dus samen met jou op zoek naar de beste manier om op al je vragen antwoorden te kunnen bieden.

De contactgegevens van onze hypotheek.experten vind je terug bovenaan onze website onder de rubriek ‘Vind een kantoor’.

 
Zo past hypotheek.winkel en al zijn medewerkers de instructies van de overheid veilig toe in verband met COVID-19 en werken we aan de beste bescherming van onze klanten en medewerkers.

hw-popup-video

Lenen van je ouders: beter dan de bank?

door Hans Van Den Bergh op 23 feb 2018

Of wat de mogelijkheden zijn als mama en papa je nieuwe villa willen sponsoren.

Dat dat geld kost, een huis kopen, dat had je intussen allicht wel uitgevogeld. Je kunt uiteraard bij de bank lenen, maar als je de kas extra wil spijzen, is het misschien geen slecht idee om in je beste zondagskostuum op mama en papa af te stappen. Zowat 20% van de kopers wordt gesponsord door hun ouders, dus waarom jij niet? Twee opties om het netjes aan te pakken, zonder geruzie achteraf.

Optie A: De bankgift

Hoe meer geld je zelf kunt inbrengen, hoe beter voor de voorwaarden van je woningkrediet. Bij een bankgift schrijven je ouders gewoon centen over op je rekening, al kan het ook cash (opletten met dat geld in de matras, he!). Het goeie nieuws is dat je zo schenkingsrechten omzeilt. En als je ouders drie jaar na die overschrijving nog leven (inch’allah), dan hoef je zelfs geen successierechten te betalen.

Optie B: De persoonlijke lening

Je kunt natuurlijk ook gewoon bij mams en paps gaan lenen: de kans bestaat zelfs dat ze jou geen rente aanrekenen. Je kunt zo’n lening later trouwens nog omzetten in een schenking. Een aangetekende brief volstaat als officieel bewijs en jij hoeft je schuld niet meer verder af te betalen. Dank u, mama en papa! Zorg dan op zijn minst wel dat je op tijd en stond met een taartje aan hun deur verschijnt.

In beide gevallen: zet alles op papier en vergeet niet duidelijk met broers en zussen te communiceren over wat je krijgt. Dat bespaart je een hoop herrie achteraf. Je kunt een schenkingsakte laten registreren bij de notaris. Denk daarbij ook aan moeilijke vragen: wanneer moet de lening terugbetaald zijn? Wat als een van de ouders overlijdt? Wordt er met een vast bedrag per maand gewerkt?

Nog een goed argument nodig om je ouders te overtuigen? Poets je schoenen op en vertel hen dat een lening aan jou voor hen fiscaal voordelig is. Of toch als je aan het renoveren slaat. Want wie geld leent aan familie die gaat verbouwen, krijgt acht jaar lang 2,5% belastingsvoordeel van Vadertje Staat.

What’s the catch? De woning die je koopt dient gecategoriseerd te staan als ‘krotwoning’. Ideaal voor wie niet bang is van wat sloopwerk, dus.

Hans Van Den Bergh

Marketing Manager at hypotheek.winkel