Home Woonproject Andere projecten Kan je voor een huis lenen als je geen Belg bent?

Kan je voor een huis lenen als je geen Belg bent?

Stel: je bent een Nederlander en wil een chalet verhuren in de Ardennen. Je zou zeker niet de eerste zijn. Maar hoe krijg je daarvoor een lening? Of je werkt in België en wil dichter bij kantoor wonen, zonder van nationaliteit te veranderen. Of je wil graag Belg worden, maar wacht nog op je papieren. Het zijn allemaal andere scenario’s voor de bank, wanneer je een huis wil kopen. En vaak niet simpel.

Eerst nog even dit. We bedoelen niet dat je als expat in België werkt. Dat is een specifiek statuut voor kaderleden van internationale bedrijven die hier tijdelijk wonen. Een heel voordelig statuut trouwens, want je hebt daarmee net dezelfde rechten als elke Belg die een huis wil kopen. Voor andere niet-Belgen liggen de kaarten moeilijker. Ben je Nederlander? Dan hebben we een specifieke pagina speciaal voor jou. We bespreken de andere opties hieronder.

Voor burgers van de Europese Unie (code E, E+ of F+)

Je woont en werkt in België.

Dan is het nog eenvoudig. Je kan een lening krijgen voor een woning alsof je een Belg bent. Je hebt hier namelijk een adres en inkomsten. De bank zou dus geen onderscheid mogen maken. Je moet natuurlijk voldoende verdienen, maar dat geldt voor iedereen.

Je woont in België, maar werkt in het buitenland.

Dan verandert de situatie lichtjes. De bank wil namelijk altijd zeker zijn dat ze hun geld terugzien als jij niet kan afbetalen. Dat is moeilijker met buitenlandse inkomsten, omdat die niet ‘beslagbaar’ zijn. Bankiers zijn het soepelst voor inkomsten uit onze buurlanden, op voorwaarde dat de inkomsten in euro betaald worden. (Tussen haakjes: het zou wel kunnen dat je inkomsten niet voor de volle pot meetellen, bijvoorbeeld maar 80%, omdat werkgevers in het buitenland minder van je loon afhouden dan in België.)

Je woont en werkt in het buitenland.

Het scenario van de Nederlander en het weekendverblijf in de Ardennen. Dat is een lastige. Je inkomen is niet beslagbaar en bovendien moet de bank alle brieven naar het buitenland sturen. Dat doen ze niet graag. Het zijn twee zeer zware obstakels om een lening te krijgen. Je zou misschien denken dat je huis zelf volstaat als waarborg — dat is toch de definitie van een hypotheek — maar zo werkt het niet. De bank (en de Belgische wet) wil dat je netjes per maand kan afbetalen.

Je woont en werkt in het buitenland maar wil verhuizen naar België.

Dan verhuis je best eerst naar een (tijdelijk) Belgisch adres alvorens je een huis koopt. Door in die volgorde te werken, krijg je een Belgische identiteitskaart. En omdat je hier gedomicilieerd bent, is de bank al een beetje meer op haar gemak. Voor de correspondentie bijvoorbeeld. Je dossier zal nu makkelijker op de juiste stapel geraken.

Voor burgers van buiten de Europese Unie (A, B, C of F)

Je hebt een identiteitskaart met code B, C of F

Een identiteitskaart met code C of F is maar vijf jaar geldig, maar die kan je daarna altijd vernieuwen zonder bijkomende voorwaarden. Heb je hier een job? Dan zal de bank er ook gerust in zijn. Je kan een lening aanvragen zoals elke Belg die hier woont en werkt. Dat lukt ook met een identiteitskaart B, omdat je dan klaar bent met de verblijfsprocedure en voor altijd in België kan blijven.

Je hebt een identiteitskaart met code A

Dan heb je nog geen ‘onbeperkt verblijfsrecht’ in België. De bank zal je nooit een lening willen geven, zelfs niet als je hier werkt. Waarom? Als het slecht afloopt met je procedure, dan moet je de Europese Unie weer verlaten. Daarom heeft de bank schrik dat ze hun geld niet meer terugzien. Voor hen is dat heel logisch. Ze zullen enkel een uitzondering willen maken als je partner wél Belg is.

In English? En français?

Verruim je kennis rond de hypothecaire lening

Ebook 'Een huis kopen, wat kost dat'

Een huis kopen, hoe doe je dat? Dit gratis e-book legt je stap voor stap uit wat je to do’s zijn. Succes met je woondroom!

Download

Ebook '7 aandachtspunten bij het tekenen van een compromis'

Een compromis is namelijk allesbehalve voorlopig en vraagt een aandachtige aanpak.

Download

Ebook 'In 12 stappen naar je huis'

Kwestie van te weten wat je te wachten staat, lijsten we even de twaalf grootste hoofdstukken voor je op.

Download