Bespaar op je belastingen dankzij de schuldsaldoverzekering!

Ah, de belastingaangifte. Daar kijkt iedereen elk jaar naar uit! Ja toch? — OK, niet dan. Maar sta ons toch toe om een tip te geven die jarenlang 330 euro korting kan opleveren. En als jullie met tweeën een huis afbetalen, dan geldt dat voor jullie allebei. Hoe? Door je schuldsaldoverzekering in te brengen. Veel bankiers weten er niet van, of ze raden het zelfs af, maar luister toch eens naar ons advies.

We spreken hier over Vak X, nummer 1361/2361. Inderdaad, daar staat ‘pensioensparen’. Maar ook een schuldsaldoverzekering (SSV) mag daarin ondergebracht worden. (In zekere zin is dat inderdaad een vorm van sparen, want als je partner overlijdt, dan krijg je een stuk van je lening kwijtgescholden.)

Wat zijn de spelregels?

  • Je jaarlijkse premie voor de SSV mag maximum 990 euro zijn, want meer mag er niet in de ‘korf’ van vakje 1361/2361.
  • 33% daarvan wordt afgetrokken van je belastingen. Dat is dus 330 euro korting per jaar.
  • Als je ook nog aan pensioensparen doet, dan krijg je daar ook een fiscale fiche voor. Dan moet je kiezen welke fiscale fiche je weggooit en welke je overneemt in de rubriek 1361.
  • Je mag ook maar één contract pensioensparen bij dezelfde maatschappij afsluiten. Als je de SSV wil inbrengen én je doet pensioensparen, dan moet het dus bij twee andere instellingen.

Is dat allemaal wel de moeite?

Wie aandachtig gelezen heeft, ziet dat het weinig nut heeft om zowel het ‘klassieke’ pensioensparen als de SSV in te vullen. Je krijgt de korf van 990 euro namelijk al redelijk gevuld met één van de twee, en meer voordeel valt er niet te rapen. En dat is meteen ook het argument dat veel bankiers gebruiken. Doe maar gewoon zoals iedereen en doe netjes aan pensioensparen. Tja, maar wat als je je beter herkent in een ander scenario?

Scenario 1: je bent jong en hebt net een huis gekocht. Je denkt nog niet aan pensioensparen, want die maandelijkse afbetaling is al zwaar genoeg. Dan is er geen énkel argument tegen het inbrengen van de SSV. Die moet je namelijk sowieso betalen.

Scenario 2: je deed al aan pensioensparen, maar hebt nu net een huis gekocht. De premie voor de SSV komt er nu nog bij. Zware rekeningen, zeg. Dan is het perfect mogelijk om tijdelijk énkel de SSV te betalen en op pauze te duwen voor pensioensparen.

Hoe speel je het spel slim?

  • Heb je al een contract pensioensparen, zet het dan tijdelijk premievrij. Dat wil zeggen: je laat je contract lopen, maar je betaalt een paar jaar niet. Dat kan perfect — zonder kosten en zonder boetes.
  • Je bepaalt met ons het budget dat je elk jaar kan of wil spenderen aan je SSV, rekening houdend met al die kosten die je moet dragen.
  • Op basis van dat budget bepalen we samen met jou de ideale looptijd van de premiebetalingen.

Het meeste voordeel haal je door de premieduur in te korten. Ten eerste verlaag je daarmee de totale kostprijs van de SSV. Ten tweede benut je dan het fiscale voordeel sneller, want de korf is beter gevuld. Ten derde kan je dan na een paar jaar, als de verbouwingen voorbij zijn en als je misschien ook al wat meer verdient, weer sneller gaan sparen voor je oude dag.

Te moeilijk? Niet erg!

Is dit een technische materie? Absoluut. Moet je het allemaal zelf uitvissen? Neen. Dit is nu echt eens iets waarvoor je beter bij ons langskomt. De afspraak is 100% gratis en het belastingvoordeel is 100% voor jou.