Een huis kopen terwijl je vorige nog niet verkocht is, dat heet een overbruggingskrediet. En maar goed dat dit bestaat, want de meesten onder ons kunnen zich geen tweede hypothecaire lening permitteren als de eerste nog loopt. Dankzij zo’n tussenstap hoef je niet op je nagels te bijten tot je huidige woning verkocht is. Minder stress, meer tijd, meer geld. Ideaal toch? Zeker, maar let wel op de voorwaarden!

Stel: Korneel en Juanita verwachten een tweeling en willen verkassen naar een groter huis. Ze spotten een charmante kleine villa aan 350.000 euro maar — surprise, surprise — zoveel hebben ze niet. Ze verwachten dat ze 250.000 kunnen krijgen voor het huis waar ze nu wonen, maar moeten daar wel ook nog 80.000 voor afbetalen. Dat betekent dat ze na de verkoop een comfortabele 170.000 zouden overhouden, maar die staat nog niet op de rekening natuurlijk.

Dat is het bedrag dat dan meestal geleend wordt als overbruggingskrediet. Zolang hun huis nog te koop staat, of liever zolang ze hun geld nog niet gekregen hebben, betalen Karel en Juanita enkel de rente op die 170.000. Voor de overige 180.000 euro sluiten ze een nieuwe hypothecaire lening. 

Wat wil dat zeggen in euro's?

Meestal zal de bank kijken naar de marktwaarde van het pand dat je wil verkopen. Hoe dan ook zal je nooit meer kunnen lenen dan dat bedrag. Nogal wiedes. Houd er wel rekening mee dat een overbruggingskrediet ook een beperkte looptijd heeft, met een maximum van drie jaar.

Het hangt een beetje af van bank tot bank, maar meestal vragen ze een vaste rente van tussen de 2% en 4%. De bank kan je ook om een waarborg vragen en vaak zal je langs de notaris moeten passeren. Jep, daar is die notaris weer... Niemand opent daar graag zijn portefeuille voor, dus over de mogelijke prijs van de kredietakte moet je je zeker goed informeren! Hoe dat echt allemaal berekent wordt vind je hier.

Een paar mooie voordelen van dat overbruggingskrediet

Een overbruggingskrediet geeft financiële ademruimte. Je vermijdt een zware hypothecaire lening op de nieuwe woning en je moet nog geen kapitaal aflossen, enkel de rente op het tijdelijke krediet. Best wel comfortabel, dus, en je hebt minder stress.

Je hoeft niet het eerste het beste bod te aanvaarden op je huidige huis, want je hebt tijd. Laat het dus maar gewoon wat langer op Immoweb staan. Ook een leuk weetje is dat de intresten van het overbruggingskrediet fiscaal aftrekbaar zijn. Toppie!

Een jaartje vliegt voorbij

Maar er is een maar. De naam ‘overbruggingskrediet’ zegt het al: dit is een tussenstap. Van zodra er iets fout loopt en je krijgt je huidige stulpje niet verkocht binnen de afgesproken termijn (één, twee of maximum drie jaar), tonen de banken zich niet meer van hun mooiste kant. Verlengen is niet goedkoop.

Je moet erover onderhandelen met je bank en daar zijn zij natuurlijk beter in dan jij. Meestal zal je buiten wandelen met een veel hogere rentevoet waar je weinig tegen kan beginnen. Je moet er dus echt wel vertrouwen in hebben dat je je huis verkocht krijgt aan een redelijke prijs. Als je twijfelt, neem dan een grotere ‘gewone’ hypotheek op het nieuwe huis.

De kleine lettertjes van zo'n overbruggingskrediet...

De voorwaarden bij overbruggingskredieten kunnen even ingewikkeld worden als die bij elke andere lening. Er zijn net zoveel formules als er banken zijn ­— en er zijn veel banken. Om geen appels met peren te vergelijken, vraag je overal best naar de voorwaarden van een overbruggingskrediet op een termijn van 12, 24 en 36 maanden (zucht).

Meestal kies je voor een vaste rentevoet, maar sommige banken bieden ook variabele rentevoeten aan (nogmaals zucht). Dan is er ook nog de vraag of je hier best een schuldsaldoverzekering bijneemt (wablieft?). En het komt niet vaak meer voor, maar er zijn ook nog altijd banken die een ‘wederbeleggingsvergoeding’ opleggen (help!). Dat is een bedrag dat je vreemd genoeg moet betalen als je het overbruggingskrediet sneller dan verwacht kan aflossen. Dat is dan drie maand rente, alstublieft...

Liever geen kopzorgen?

Als je geen zin hebt om veel te gaan vergelijken, hoef je het warm water niet zelf te gaan uitvinden. Bij hypotheek.winkel berekenen we alles samen op een rustige manier en vervolgens vergelijken we 25 banken voor jou, zodat je tijd overhoudt voor wat er echt toe doet. De inrichting van dat nieuwe droomhuis, bijvoorbeeld.

Hoeveel kan ik lenen?

Doe hier alvast een lening simulatie en bouw met realistische verwachtingen aan je woonambitie.

hoeveel kan maximaal besteden

Hoeveel kan
ik lenen?

BEREKEN

hoeveel betaal ik maandelijks af

Hoeveel betaal ik
maandelijks af?

BEREKEN

hoeveel kost mijn woonproject in totaal

Hoeveel kost mijn
woonproject in totaal?

BEREKEN

En dan hebben we het nog niet gehad over wat je op je lening zelf kan besparen!

Kom langs bij hypotheek.winkel. Samen gaan we op zoek naar de beste lening op jouw maat en maken we van alle valkuilen trampolines naar een beter leven.

 

Een exacte berekening van je hypothecaire lening?

Verruim je kennis rond
hypothecaire leningen

Ebook een huis kopen, wat kost dat?

Ebook 'Een huis kopen, wat kost dat'

Een huis kopen, hoe doe je dat? Dit gratis e-book legt je stap voor stap uit wat je to do’s zijn. Succes met je woondroom!

DOWNLOAD

Ebook 7 aandachtspunten bij het tekenen van een compromis

Ebook '7 aandachtspunten bij het tekenen van een compromis'

Een compromis is namelijk allesbehalve voorlopig en vraagt een aandachtige aanpak.

DOWNLOAD

Ebook in 12 stappen naar je huis

Ebook 'In 12 stappen naar je huis'

Kwestie van te weten wat je te wachten staat, lijsten we even de twaalf grootste hoofdstukken voor je op.

DOWNLOAD