Home De huizenjacht, hoe begin je eraan? De groene lening of renteloze lening, hoe gaat dat in zijn werk?

De groene lening of renteloze lening, hoe gaat dat in zijn werk?

Om de klimaatdoelstellingen te halen, moet de Vlaamse Regering er alles aan doen om de energiescore van onze woningen te verbeteren. Dat doen ze met allerlei premies en subsidies. Wie een huis koopt en renoveert, kan al sinds 2021 bij vadertje staat terecht om goedkoper te lenen. Eerst ging het om een renteloze lening, sinds 2023 is dat een ‘rentesubsidie’.

Om oude huizen om te vormen tot echte energiezuinige woningen is meer nodig dan een paar rollen dakisolatie of een opgevulde spouwmuur. Vaak zal het hele gebouw moeten aangepakt worden: gevel, dak, vloer, ramen en verwarmingsinstallaties. Experts hebben berekend dat de gemiddelde renovatiekost rond de 60.000 euro ligt. Dat is ook het maximumbedrag waarvoor je de groene lening krijgt.

Groene lening: Wie groen renoveert, betaalt zich minder blauw

Hoe het werkt? Jij sluit twee kredieten af: één voor het huis en één voor de renovatie. Voor de tweede geeft de Vlaamse overheid een fikse korting op de intresten die jij aan de bank moet betalen. Het percentage van de rentesubsidie hangt af van hoe flink je renoveert. (Dat kan zelfs een hoger percent zijn dan je aan de bank moest betalen, zodat je eigenlijk winst maakt!)

Een voorbeeld. Als je van label E naar label C gaat, dan krijg je 2,5% korting op de rentevoet van de bank. Je betaalt dus wél de intresten die de bank vraagt, maar de overheid geeft je jaarlijks geld terug alsof je leende aan een veel lagere rentevoet. Met de renteloze lening krijg je in dit geval op 20 jaar meer dan 8.000 euro van de kosten terug via je belastingbrief. Een beetje ingewikkeld dat je dat toch eerst aan de bank moest betalen, maar het is niet anders. Gelukkig helpen we je bij hypotheek.winkel graag met al die administratie.

Daarnaast maken nieuwe eigenaars ook aanspraak op een labelpremie van 2.500 tot 5.000 euro. Die krijg je wanneer binnen de vijf jaar het energieprestatiecertificaat (EPC) van je huis verbetert van F, E of D (de slechte leerlingen) naar C, B, of A (de flinkste van de klas). Er is zelfs een nieuw woord voor: ‘BENOveren’.

Die renteloze lening is niet voor iedereen

Dit zijn de spelregels:

  • De groene lening geldt enkel voor nieuwe eigenaars. Dat zijn dus mensen die een bestaand huis kopen of erven voor privégebruik (niet voor handelszaken).
  • Je hebt een recent EPC nodig dat dateert van na 1 januari 2021. Desnoods moet je er een nieuw laten maken — reken daarvoor op een 100 à 200 euro, afhankelijk van het type woning.
  • Binnen de vijf jaar moet je nieuwe nestje gerenoveerd zijn en je moet dat ook bewijzen met een nieuw EPC.
  • Niet iedereen krijgt een renteloze lening voor de volle 60.000 euro, soms krijg je maar 45.000 of 30.000 met korting. Het hangt af van hoeveel stapjes je vooruit schuift op de EPC-meter en of je aan een huis of appartement werkt.

Er bestaan nog veel meer premies, ook voor eigenaars van bestaande woningen. Sinds 2022 zijn die samen ondergebracht bij ‘Mijn VerbouwPremie’. De overheid doet haar best om al de energiepremies en renovatiebonussen overzichtelijk te maken, maar om eerlijk te zijn: een kat vindt er haar jongen nog altijd niet in terug. Het is zo ingewikkeld, dat er zelfs een aparte website bestaat waarvan tenminste de naam al duidelijk is: premiezoeker.be.

Heeft het zin om te vergelijken voor de renteloze lening?

De renteloze lening is een vaste korting. Voor de overheid maakt het niet uit bij welke bank je leent en aan welk percentage. Maar voor jou wel natuurlijk. Op de renovatielening en het bijhorende woonkrediet (dat je verplicht bij dezelfde bank moet afsluiten), zitten wél grote verschillen tussen de banken. Daarom blijft het vergelijken geblazen. En dat kunnen wij als de beste, groene lening of niet.

Hier vind je al onze simulatietools

Reeds ingevuld!

Hoeveel kan ik lenen?

Reeds ingevuld!

Bereken je maandlast

Reeds ingevuld!

Bereken je financieel plan

Reeds ingevuld!

Is mijn project haalbaar?

Reeds ingevuld!

Notariskosten berekenen

Reeds ingevuld!

Bereken je rentevoet

Verruim je kennis rond de hypothecaire lening

Ebook 'Een huis kopen, wat kost dat'

Een huis kopen, hoe doe je dat? Dit gratis e-book legt je stap voor stap uit wat je to do’s zijn. Succes met je woondroom!

Download

Ebook '7 aandachtspunten bij het tekenen van een compromis'

Een compromis is namelijk allesbehalve voorlopig en vraagt een aandachtige aanpak.

Download

Ebook 'In 12 stappen naar je huis'

Kwestie van te weten wat je te wachten staat, lijsten we even de twaalf grootste hoofdstukken voor je op.

Download