Home De huizenjacht, hoe begin je eraan? De renteloze energielening of groene lening, hoe gaat dat in zijn werk?

De renteloze energielening of groene lening, hoe gaat dat in zijn werk?

De lat ligt hoog. Tegen 2050 wil de Vlaamse Regering de energiescore van onze woningen met 75 procent verbeteren. En er is nog werk aan de winkel. Als we aan het huidige tempo voortdoen, dan zal maar één op de drie huizen netjes in orde zijn tegen de deadline. Tijd om er een lap op te geven, dus. Wie een huis koopt en renoveert, kan daarom vanaf dit jaar bij vadertje staat terecht om maximum 60.000 euro renteloos te lenen. 

Om oude huizen om te vormen tot echte energiezuinige woningen is meer nodig dan een paar rollen dakisolatie of een opgevulde spouwmuur. Vaak zal het hele gebouw moeten aangepakt worden: gevel, dak, vloer, ramen en verwarmingsinstallaties. Experts hebben berekend dat de gemiddelde renovatiekost rond de 60.000 euro ligt, en dat is ook het bedrag dat je nu renteloos kan gaan lenen bij de bank, de renteloze energielening dus. 

Wie groen renoveert, betaalt zich minder blauw

Renteloos is eigenlijk het verkeerde woord. De banken verwachten wel degelijk hun percentje. Hoe het werkt? Jij sluit twee kredieten af: één voor het huis en één voor de renovatie. Voor de tweede betaalt de Vlaamse overheid dan één keer per jaar de intresten terug. Een beetje ingewikkeld, maar het is niet anders. Gelukkig helpen we je graag met al die administratie. Als je een huis erft en geen lening voor de woning zelf nodig hebt, moet je niet via de bank. Dan kan je rechtstreeks aankloppen bij een energiehuis voor de lening.

Daarnaast zullen nieuwe eigenaars in 2021 ook aanspraak maken op een labelpremie van 2.500 tot 5.000 euro. Die krijg je wanneer binnen de vijf jaar het energieprestatiecertificaat (EPC) van je huis verbetert van F, E of D (de slechte leerlingen) naar C, B, of A (de flinkste van de klas). Er is zelfs een nieuw woord voor: ‘BENOveren’.

Die renteloze lening is niet voor iedereen 

Dit zijn de spelregels:

  • De nieuwe premieregeling gaat in op 1 januari 2021 en geldt enkel voor nieuwe eigenaars. Dat zijn dus mensen die een bestaand huis kopen of erven.
  • Je hebt een recent EPC nodig dat dateert van na 1 januari 2019. Desnoods moet je er een nieuw laten maken — reken daarvoor op een 100 à 200 euro, afhankelijk van het type woning.
  • Binnen de vijf jaar moet je nieuwe nestje gerenoveerd zijn en je moet dat ook bewijzen met een nieuw EPC.
  • Niet iedereen kan de volle 60.000 gratis lenen, soms krijg je maar 45.000 of 30.000 zonder rente. Het hangt af van hoeveel stapjes je vooruit schuift op de EPC-meter en of je aan een huis of appartement werkt.

De Vlaams minister van Energie wil vanaf 2022 ook mikken op alle eigenaars van bestaande woningen. Tegen dan zou er ook een eengemaakte woningrenovatiepremie moeten zijn, want zoals het nu staat, vindt een kat haar jongen niet tussen al de Vlaamse energiepremies en renovatiebonussen. Het is zo ingewikkeld, dat er zelfs een aparte website voor is gemaakt, waarvan tenminste de naam al duidelijk is: premiezoeker.be.

Meer geld nodig dan de renteloze lening? 

Prijzen vergelijken heeft geen zin, voor wie BENOveert. ’t Is zonder rente bij iedereen. Maar dat geldt niet voor het bijhorende woonkrediet, dat je verplicht bij dezelfde bank moet afsluiten. Daarom blijft het vergelijken geblazen. En dat kunnen wij beter.

Webinar

Begin februari organiseerden we een webinar om de renteloze lening en zijn valkuilen uit te leggen en vragen te beantwoorden. Je kan dit webinar integraal herbekijken via deze link. Veel kijkplezier!

Hoeveel kan ik lenen?

filled in!

Hoeveel kan ik lenen?

filled in!

Hoeveel betaal ik maandelijks af?

filled in!

Hoeveel kost mijn woonproject in totaal?

En dan hebben we het nog niet gehad over wat je op je lening zelf kan besparen!

Kom langs bij hypotheek.winkel. Samen gaan we op zoek naar de beste lening op jouw maat en maken we van alle valkuilen trampolines naar een beter leven.

Verruim je kennis rond de hypothecaire lening

Ebook 'Een huis kopen, wat kost dat'

Een huis kopen, hoe doe je dat? Dit gratis e-book legt je stap voor stap uit wat je to do’s zijn. Succes met je woondroom!

Download

Ebook '7 aandachtspunten bij het tekenen van een compromis'

Een compromis is namelijk allesbehalve voorlopig en vraagt een aandachtige aanpak.

Download

Ebook 'In 12 stappen naar je huis'

Kwestie van te weten wat je te wachten staat, lijsten we even de twaalf grootste hoofdstukken voor je op.

Download