De regels

Het beschrijf zijn de registratierechten die je betaalt op je huis of grond. Meestal heet dat een groot beschrijf, maar als je kadastraal inkomen onder € 745 blijft en je maar één woning op je naam hebt staan, kun je profiteren van een verminderd tarief. Dat heet dan — verrassing — een klein beschrijf. Let op, het aantal kinderen heeft ook een invloed op de prijs.

Vlaanderen

  • Groot beschrijf: 10%
  • Klein beschrijf: 5%

Wallonië

  • Groot beschrijf: 12,5%
  • Klein beschrijf: 6%

Brussels gewest

  • Groot beschrijf: 12,5%
  • Klein beschrijf: afgeschaft 
registratierechten-beschrijf-woning-lening-2

De uitzondering

Zoals voor elke regel, is er een uitzondering die de regel bevestigt. Voor een woning die je erft van een bloedverwant in opgaande lijn, moet je je binnen de drie jaar op dat adres domiciliëren en moet je in diezelfde periode de volle eigendom verworven hebben.

Eerste huis?

Goed nieuws: als je je eerste huis koopt, heb je recht op verminderde registratierechten. Dankzij het ‘abattement’ betaal je op de eerste schijf van € 15 000 geen registratierechten, een korting die kan oplopen tot zo’n € 1 500.

Natuurlijk zijn er wel wat voorwaarden aan verbonden:

  • Je moet binnen de twee jaar in je woning intrekken. Gaat het om een bouwgrond of een huis dat je op plan koopt, dan krijg je vijf jaar de tijd.
  • Je woning moet dienst doen als hoofdverblijfplaats en je moet er de volle eigendom van hebben — vruchtgebruik volstaat dus niet.

Maar er hangt verandering in de lucht

Vlaams Minister van Begroting Bart Tommelein heeft plannen om het groot en klein beschrijf in juni 2018 te hervormen.

Er komt een nieuw, globaal tarief voor registratierechten. Dat wil zeggen dat de belastingen die je betaalt voortaan berekend worden op het aankoopbedrag, en dus niet meer op het kadastraal inkomen — dat gedateerde cijfer uit 1975.

Voor gezinswoningen komt er een standaardtarief van 7%.

Dat betekent 2% duurder voor panden die op dit moment nog onder klein beschrijf vallen en 3% goedkoper voor panden die nog onder groot beschrijf vallen. Voordelig in sommige gevallen dus, en duurder in andere. De spelregels liggen nog niet helemaal vast, maar tegen deze zomer kunnen we je meer vertellen.

Weet jij exact wat jouw budget is?

Heb je alle cijfers op een rij? Maak je financieel plan op met onze rekenmodule en je weet precies wat je budget is.

BEREKEN

Download het ebook 'Een huis kopen, wat kost dat?'

ebook-een-huis-kopen-wat-kost-dat-1

Stel dat jij een woning koopt voor de mooie ronde prijs van 200 000 euro. Hoeveel moet je dan rekenen aan bijkomende kosten om alles te dekken wat bij zo’n aankoop komt kijken?

DOWNLOAD