De regels

In Vlaanderen werd het klein en groot beschrijf op 01/06/2018 afgeschaft. In de plaats van dit beschrijf kwam er een tarief van 7% (of 10%) om dit een goed jaar later verder te verlagen naar 6% (of 5% bij ingrijpende energetische renovatiewerken) met de woonbonus die afgeschaft werd. In Brussel plaatste men het klein en groot beschrijf al langer bij het groot huisvuil. Het tarief in het Brussels gewest werd toen vastgelegd op 12,5%.

Enkel in Wallonië houdt het beschrijf dus nog stand. Het beschrijf zijn de registratierechten die je betaalt op je huis of grond. Meestal heet dat een groot beschrijf, maar als je kadastraal inkomen onder € 745 blijft en je maar één woning op je naam hebt staan, kun je profiteren van een verminderd tarief. Dat heet dan — verrassing — een klein beschrijf. Let op, het aantal kinderen heeft ook een invloed op de prijs.

Vlaanderen

  • 6% (of 5% bij ingrijpende energetische renovatiewerken)

Wallonië

  • Groot beschrijf: 12,5%
  • Klein beschrijf: 6%

Brussels gewest

  • Tarief: 12,5% 

De uitzondering

Zoals voor elke regel, is er een uitzondering die de regel bevestigt. Voor een woning die je erft van een bloedverwant in opgaande lijn, moet je je binnen de drie jaar op dat adres domiciliëren en moet je in diezelfde periode de volle eigendom verworven hebben.

Eerste huis?

Dan heb je geluk in Vlaanderen, want dan heb je recht op het voordeeltarief van 6% i.p.v. 10%. Je kan zelf genieten van een korting op je registratierechten van €5 600 bij de aankoop van een eerste woning indien de aankoopprijs <= € 200 000 is (of € 220 000 indien het pand gelegen is in de Vlaamse rand of een van de kernsteden). 

Kernsteden – Aalst, Antwerpen, Boom, Brugge, Dendermonde, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas, Turnhout en Vilvoorde

Vlaamse rand – Affligem, Asse, Beersel, Bever, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Grimbergen, Halle, Herne, Hoeilaart, Kampenhout, Kapelle-op-den-Bos, Kraainem, Lennik, Liedekerke, Linkebeek, Londerzeel, Machelen, Meise, Merchtem, Opwijk, Overijse, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Vilvoorde, Wemmel, Wezembeek-Oppem, Zaventem, Zemst, Bertem, Huldenberg, Kortenberg en Tervuren

Natuurlijk zijn er wel wat voorwaarden aan verbonden:

  • Je moet binnen de twee jaar in je woning intrekken. 
  • Je woning moet dienst doen als hoofdverblijfplaats en je moet er de volle eigendom van hebben — vruchtgebruik volstaat dus niet.

Opgelet: voor bouwgrond betaal je gewoon 10% verkooprechten zonder enige vorm van vrijstelling.

Weet jij exact wat jouw budget is?

Heb je alle cijfers op een rij? Maak je financieel plan op met onze rekenmodule en je weet precies wat je budget is.

 BEREKEN

Download het ebook 'Een huis kopen, wat kost dat?'

ebook-een-huis-kopen-wat-kost-dat-1

Stel dat jij een woning koopt voor de mooie ronde prijs van 200 000 euro. Hoeveel moet je dan rekenen aan bijkomende kosten om alles te dekken wat bij zo’n aankoop komt kijken?

DOWNLOAD