Home Huis kopen Kosten aankoop bouwgrond

Kosten aankoop bouwgrond

Voor bouwgrond kan je, net als voor een huis, beroep doen op een hypothecaire lening. Een geluk, omdat die rentevoeten toch een heel pak lager liggen dan bij een persoonlijke lening. Let wel op, want de prijs van de grond is niet wat je uiteindelijk betaalt.

Voor een bouwgrond betaal je in Vlaanderen 10% registratierechten bovenop de aankoopprijs. (Brussel en Wallonië zijn duurder, daar is het 12,5%.) Tenzij je een grond koopt waar de nieuwbouw al op staat. Dan betaal je niet 10% registratierechten maar 21% btw, zowel op het huis als de grond. Enfin, dat is als de eigenaar van de grond en de constructie dezelfde persoon of firma is. Zijn het twee verschillende partijen, dan is het 10% registratierechten op de grond en 21% BTW op de constructie.

Wacht, maar hoe lang blijft een huis dan nieuwbouw? Zet je schrap: “Een woning wordt als nieuw beschouwd tot en met 31 december van het tweede jaar dat volgt op het jaar van de eerste ingebruikname.” In mensentaal: als er al kort iemand anders in het huis gewoond heeft, blijft het toch een nieuwbouw.

Daarbij komen ook nog extra kosten: het ereloon van de notaris, de aktekosten en de eventuele rekening voor landmeter en bodemattesten. Dat is allemaal geld dat je niet kan lenen bij de bank. Het zal dus uit je eigen spaarpot moeten komen.

Twijfel of hypotheek.winkel je kan helpen?

Zit je echt in een situatie waarbij je toch nog twijfelt of hypotheek.winkel je kan helpen? Bel of mail dan even naar een hypotheek.winkel in je buurt of spring eens binnen dan bekijken we het samen.

Verruim je kennis rond de hypothecaire lening

Ebook 'Een huis kopen, wat kost dat'

Een huis kopen, hoe doe je dat? Dit gratis e-book legt je stap voor stap uit wat je to do’s zijn. Succes met je woondroom!

Download

Ebook '7 aandachtspunten bij het tekenen van een compromis'

Een compromis is namelijk allesbehalve voorlopig en vraagt een aandachtige aanpak.

Download

Ebook 'In 12 stappen naar je huis'

Kwestie van te weten wat je te wachten staat, lijsten we even de twaalf grootste hoofdstukken voor je op.

Download