Winwinlening

De Vlaamse overheid is wel fan om niet alle leningen via de bank te laten verlopen. Daarom heeft ze voor zelfstandigen en kmo’s de Winwinlening bedacht: een lening die ook voordelig is voor de sympathieke vriend in kwestie.

Je verwacht dat er ook een lang en moeilijk woord voor bestaat, maar neen, zo heet het officieel: de Winwinlening. Het woord dekt gewoon de lading. Jij wint omdat je minder kosten betaalt en omdat je door minder stress en rompslomp moet, zij winnen met een een klein percent op de lening en een belastingvoordeel.

Wie, wat en hoeveel bij zo’n Winwinlening?

De Winwinlening is wel degelijk een lening voor een onroerend goed, waarvan je een deel voor je beroep wil gebruiken. De klassieke aanpak is dan dat de bank twee kredieten zou voorzien: één voor je privé-gedeelte en één voor je beroepsgedeelte. Voor het eerste moet je nog altijd bij de bank zijn, maar de Winwinlening vervangt het tweede deel. Het beroepskrediet dus. Je kan dat nog altijd inbrengen als bedrijfskost, maar leent het bij een vriend, bij mama of bij nonkel Gilbert. Wat zijn de voorwaarden?

  • Jij bent zelfstandig (al dan niet in bijberoep), oefent een vrij beroep uit of leidt een kmo. Je wil lenen voor de aankoop of renovatie van een pand dat je ook voor je beroep zal gebruiken.
  • De kredietgever mag eender wie zijn uit je familiale of vriendenkring, maar het moet wel een natuurlijke persoon zijn, die haar/zijn eigen spaargeld uitleent.
  • Zowel jij als de kredietverstrekker wonen in Vlaanderen. Maar er bestaat ook een soortgelijk Waals initiatief.
  • Je mag tot maximum 75.000 euro lenen bij één persoon en kan bij verschillende mensen aankloppen voor een totaal van maximum 300.000 euro.
  • Je spreekt een rentevoet af van minimaal 0,75% en maximaal 1,5% (in 2021). De rentevoet is altijd vast.

Je spreekt af over de termijn waarop je die lening zal terugbetalen: tussen de 5 jaar en 10 jaar maximum. Ook over de aflossingen spreek je af: in één keer op de eindvervaldag of met schijven per maand, per jaar of een paar keer per jaar. En je kan altijd alles vervroegd terugbetalen.

winwinlening

Goeie rekeningen maken goeie vrienden

Dat loopt allemaal nogal gelijk met een klassieke lening bij de bank. Maar wacht, wat als het fout loopt? Er zijn al families uiteengevallen door ruzies over de gordijnen, laat staan hoe de gemoederen kunnen oplopen bij 300.000 euro. Daarom komt de overheid tussen om het risico bij de Winwinlening enigszins te beperken. Ze doet dat op twee manieren.

Ten eerste, de kredietgever krijgt een fiscaal voordeel via de belastingbrief . Jaarlijks mag hij/zij 2,5% van het uitgeleende bedrag in mindering brengen en daar geen belastingen op betalen. En als de uitlener geen belastingen meer moet betalen, als gepensioneerde bijvoorbeeld, krijgt die toch dat fiscale voordeel terug via de fiscus.

Ten tweede, de overheid helpt om het risico te dragen via een eenmalig belastingkrediet van 30%. Wat is dat? Als jij niet kan terugbetalen, dan mag je vriend of familie het uitgeleende bedrag van de Winwinlening toch op de belastingaangifte vermelden. De fiscus zal bij de afrekening 30% van dat bedrag teruggeven. Toch een beetje steun dus, in een worst case scenario.

De Winwinlening is een echte lening

Hoe formeel is dat allemaal? Heel formeel, is het antwoord. Want via een aangifte bij de ParticipatieMaatschappij Vlaanderen (PMV) krijg je de nodige fiscale attesten en waarborgen van de Vlaamse regering. De Winwinlening krijgt dus een officieel karakter, ook al ben je niet langs de notaris — en de kassa van de notaris — gepasseerd.

Vergeet ook het begin van dit verhaal niet. Het stuk voor je beroepsactiviteiten kan je via een Winwinlening financieren, maar voor je woongedeelte heb je nog altijd een klassiek woonkrediet nodig. Wij kennen ze allebei, en zetten met plezier de puntjes op de ı.

Zo’n Winwinlening is dus heel interessant, maar je kan nog veel winnen door goed te vergelijken.

Kom langs bij hypotheek.winkel. Samen gaan we op zoek naar de beste lening op jouw maat en maken we van alle valkuilen trampolines naar een beter en goedkoper leven.

Verruim je kennis rond de hypothecaire lening

Ebook 'Een huis kopen, wat kost dat'

Een huis kopen, hoe doe je dat? Dit gratis e-book legt je stap voor stap uit wat je to do’s zijn. Succes met je woondroom!

Download

Ebook '7 aandachtspunten bij het tekenen van een compromis'

Een compromis is namelijk allesbehalve voorlopig en vraagt een aandachtige aanpak.

Download

Ebook 'In 12 stappen naar je huis'

Kwestie van te weten wat je te wachten staat, lijsten we even de twaalf grootste hoofdstukken voor je op.

Download