Home Blogs Vanaf 2024 verdwijnt de ‘federale woonbonus tweede woning’

Vanaf 2024 verdwijnt de ‘federale woonbonus tweede woning’

Belangrijk nieuws voor wie een tweede woning wil kopen: zorg dat de akte nog in 2023 getekend geraakt. Dan kan je nog net genieten van het voordeel op “federaal langetermijnsparen voor kapitaalsaflossingen van niet-eigen woningen”. In de volksmond: de woonbonus tweede woning. Vanaf 1 januari 2024 gaat dat belastingvoordeel op de schop.

De woonbonus is toch al lang afgeschaft?

De Vlaamse woonbonus is al lang verleden tijd, die is eind 2019 afgeschaft. Maar hier gaat het dus om een ander fiscaal voordeel — eentje dat komt van de federale overheid, de woonbonus tweede woning.

Wat is de ‘federale woonbonus’ of woonbonus tweede woning?

Woonbonus tweede woning is echt het foute woord, want het gaat per definitie NIET om het huis waarin je permanent woont, maar over een tweede verblijf of een opbrengsteigendom. Het is een fiscaal voordeel dat je krijgt voor langetermijnsparen, een beetje zoals bij pensioensparen dus. Je gaat een lening op lang termijn aan voor een tweede huis, en in ruil betaal je minder belastingen.

Hoeveel voordeel kan ik daarmee doen?

Dat hangt af van wanneer je de lening afsloot. Voor het laatste jaar, 2023 dus, kan je maximaal 2350 euro aftrekken op je belastingbrief (die je invult vanaf 2024, en dan elk jaar voor zolang de lening loopt). Daarmee krijg je per jaar een belastingvermindering van maximum 705 euro. Na 15 jaar scheelt dat toch 10.575 euro, en dat is per persoon. Het doet er niet toe of je een rijhuis of een grote villa koopt, want er staat een plafond op het leenbedrag dat je kan inbrengen (78.440 euro om precies te zijn).

Waarom bestond de ‘federale woonbonus’?

Er zit een oer-Belgische redenering achter dit fiscale voordeel: een huis was (en is) het de beste vorm van sparen. Wie vroeger stopte met werken, kreeg soms maar een karig pensioentje uitbetaald. De overheid moedigde ons daarom zoveel mogelijk aan om te investeren in vastgoed. Daarmee hadden we een appeltje voor de dorst op onze oude dag.

Waarom wordt het fiscaal voordeel afgeschaft?

Ten eerste: omdat de wettelijke pensioenen nu hoger liggen dan vroeger. Ten tweede: omdat de overheid moet besparen. Voor elke akte vanaf 1 januari 2024 is het dus finaal afgelopen met de woonbonus tweede woning.

Koppelverkoop verzekeringen

Wij houden de klok in de gaten

Sta je op het punt om voor een tweede woning te kiezen? En moet het vooruitgaan? Spreek dan met ons. Wij zorgen dat niemand steken laat vallen, zodat de akte op tijd getekend geraakt. Zo krijg jij de fiscale bonus erbij voor al de komende jaren.