Home Blogs Alles wat u moet weten over de Winwinlening: Primeur voor KMO’s en VZW’s
winwinlening

Alles wat u moet weten over de Winwinlening: Primeur voor KMO’s en VZW’s

Vandaag de dag hebben veel KMO’s en VZW’s met economische activiteit een uitdaging om financiering te vinden voor investeringen en werkkapitaal. De Winwinlening biedt de perfecte oplossing voor deze situatie, profiteer van een achtergestelde lening tot € 300.000 tegen lage rentevoet.

Een inleiding tot de Winwinlening

De Winwinlening is een initiatief van de Vlaamse Overheid om particulieren aan te moedigen om een achtergestelde lening te verstrekken aan kleine en middelgrote ondernemingen (KMO’s). Met dit uniek financieringsplan kan een particulier tot € 75.000 lenen aan een Vlaamse KMO voor een looptijd van 5 tot 10 jaar.

Waarvoor kan de lening gebruikt worden?

De Winwinlening kan gebruikt worden voor de financiering van investeringen en werkkapitaal. Elke KMO of VZW die inschrijft op dit financieringsplan kan tot een bedrag van € 300.000 Winwinleningen aangaan, met een maximum van € 75.000 per kredietgever.

Voordelen van de Winwinlening

De voordelen van de Winwinlening gaan verder dan de financiële steun alleen. De kredietgever krijgt bijvoorbeeld een jaarlijks belastingkrediet van 2,5% op het openstaande kapitaal van de Winwinlening. Als de kredietnemer het geleende bedrag niet kan terugbetalen, kan de kredietgever daarnaast 30% van het verschuldigde bedrag terugkrijgen via een eenmalig belastingkrediet.

Criteria en voorwaarden voor de Winwinlening

Om zich te kunnen inschrijven voor de Winwinlening, dienen KMO’s aan verschillende criteria te voldoen. Deze omvatten onder meer de omvang van de onderneming, het jaarlijks balanstotaal en omzet, en het bezit van een geldig ondernemingsnummer. De kredietgever moet ook voldoen aan bepaalde voorwaarden zoals woonplaats in het Vlaamse Gewest en moet ook een natuurlijk persoon zijn die de lening verstrekt buiten het kader van zijn handels- of beroepsactiviteiten.

Hoe vraag je de Winwinlening aan?

Enerzijds moet de Winwinlening opgemaakt worden op basis van een model van de akte en de aflossingstabel die beschikbaar zijn op de website van PMV. De akte en aflossingstabel worden in drievoud afgedrukt en ondertekend, waarvan één bestemd is voor de kredietgever, één voor de kredietnemer en één binnen de 3 maanden moet worden bezorgd aan PMV.

Blijf op de hoogte van de Winwinlening

Het is altijd belangrijk om bij te blijven met veranderende regelgeving en subsidies van de VLAIO. Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief van de Subsidiedatabank om op de hoogte te blijven van wijzigingen van deze maatregel en andere relevante onderwerpen.

Als je een KMO of VZW met economische activiteit hebt en je zoekt financiering voor je investeringen en werkkapitaal, dan is de Winwinlening een uitstekende optie.